Hoppa till huvudinnehåll

Den sjungande färjkarlen tar dig till Barösund där sommarsäsongen är i full gång

Jacob Waselius har åkt Barösundsfärjan alla somrar så länge han kan minnas. I år kör han färjan själv.

- Jag fick en sjökaptensexamen i fjol höstas, så jag ville söka ett sjöfartsrelaterat jobb här i närheten.

När Yle Västnyland träffar Waselius har han precis avslutat ett nattskift ombord på färjan. Att beundra det spegelblanka vattnet och lyssna på fågelsången bidrar till stämningen under nätterna.

Trots att Jacob Waselius gått i skola och tillbringat vintrarna i Grankulla betyder Barösund väldigt mycket för honom.

- En del av min själsliga uppväxt är beroende av det här stället, det har påverkat mig djupt.

Från vänster: Tom Waselius, Anne Waselius och Jacob Waselius.
Jacob Waselius (längst till höger), tillsammans med sina föräldrar Tom och Anne Waselius. Från vänster: Tom Waselius, Anne Waselius och Jacob Waselius. Bild: YLE / Linus Westerlund Ingå,Barösund,Jacob Waselius

Om du åker med färjan under sommaren och hör skönsjungna operaarior strömma ut ur färjans förarhytt ska du inte bli förvånad. Jacob Waselius har vid sidan av sjöfartsstudierna avlagt en examen i klassisk sång.

- Jag kan nog tänka mig att någon passagerare som har haft bildörren öppen kan ha fått ta del av en aria. På midsommarafton seglade några vänner förbi, och då sjöng jag en hälsning till dem från färjan, säger Waselius och skrattar.

Byarådet är den förenande kraften i byn

Byarådets ordförande Anders Holmberg har själv lång erfarenhet av att köra Barösundsfärjan.

- Jag började som färjeförare 1969 i samband med att vägen byggdes, och gick i pension för nio år sedan, säger Holmberg.

Anders Holmberg, byarådets ordförande i Barösund.
Byarådets ordförande Anders Holmberg. Anders Holmberg, byarådets ordförande i Barösund. Bild: YLE / Linus Westerlund Ingå,Barösund,anders holmberg

Som pensionär har Holmberg fortsatt sitt engagemang i byn. Byarådet ska vara en sammanlänkande faktor mellan alla olika aktörer som finns här.

- Vi behöver samlas och diskutera vad som är på gång i Barösund, och hur vi ska kunna utveckla byn vidare. Gammelboden är något som väcker mycket diskussion - frågan är om man kan göra något åt den gamla butiksboden och i så fall vad, säger Holmberg.

Hur har området förändrats, vad är på byarådets agenda och hurdan är bygemenskapen? Lyssna på intervjun med byarådets ordförande Anders Holmberg och Barösundsbladets chefredaktör Susanna Ginman här:

Skylten på Barösundsfärjan
Skylten på Barösundsfärjan Bild: YLE / Linus Westerlund Ingå,Barösund,Västnyland,färja,gammelboden

Yle Västnyland träffade också Linda Hellström-Pasanen som tillsammans med Petteri Pasanen äger restaurang Scola och bybutiken, samt Anne Ek som driver bybutiken.

Dessutom fick vi en intervju med Anne och Tom Waselius som båda sitter med i byarådets kulturkommitté, där Tom är ordförande. De intervjuerna kan du lyssna på här: