Hoppa till huvudinnehåll

"Fisk-kako" och rovor till vardags - nya utställningar visar hur maten såg ut förr

Anne Bergström och Li Näste står på trappan till en röd stuga. Framför dem står ett litet bord med olika kannor och tallrikar på.
Anne Bergström och Li Näse med ett av miniatyrborden som visar barn hur middagsbordet kunde se ut förr i tiden. Anne Bergström och Li Näste står på trappan till en röd stuga. Framför dem står ett litet bord med olika kannor och tallrikar på. Bild: Andrea Wiklund/Yle Dukning,museer,museiföremål,kärl,Sagalund,anne bergström

Vad var det egentligen man åt i Åboland förr i tiden? Hur lagar man egen fil? Bland annat de frågorna kan du få svar på under utställningarna som ordnas i samband med projektet Till bords i Åboland.

I Åbolands skärgård kan man i sommar få se dukade bord från bland annat 1800- och 1940-talet. Dukningarna baserar sig på material insamlat i början av 1900-talet av Vivi Peters.

- När man stiger in i en av museistugorna får man en känsla av att familjen som bor där bara gått ut en stund och lämnat kvällsmaten på bordet. Det ger en trevlig stämning, säger Anne Bergström, museiamanuens på Pargas hembygdsmuseum.

I Sagalunds museum har man också dukat fram för dockorna inne i dockskåpen som finns utställda, berättar Sagalunds museichef Li Näse.

En konstgjord gädda ligger på enrisbädd i ett fat, i bakgrunden syns en skål med rovor.
Gädda och rovor var en vanlig måltid innan det fanns potatis att få i skärgården. En konstgjord gädda ligger på enrisbädd i ett fat, i bakgrunden syns en skål med rovor. Bild: Andrea Wiklund/Yle gädda,rova,Dukning,museer,museiföremål,kärl,Sagalund,Till bords i Åboland

Dukat för barn

- Det är svårt för barn att stå på golvet och se upp på ett dukat bord, så därför har vi också gjort två flyttbara lekbord för barnen, ett i Pargas och ett i Sagalund. De kan också lånas ut till andra museer som är intresserade, säger Bergström.

Miniatyrborden är dukade enligt hur det såg ut i slutet av 1800-talet. Där finns kastruller, tallrikar och konstgjord mat, såsom fisk och potatis.

På en bänk ligger två tallrikar med konstgjord fisk och potatis, i bakgrunden står det kärl gjorda av trä.
Fiskar gjorda av trä och potatisar gjorda av tidningspapper kan man hitta på miniatyrborden för barn. På en bänk ligger två tallrikar med konstgjord fisk och potatis, i bakgrunden står det kärl gjorda av trä. Bild: Andrea Wiklund/Yle museer,museiföremål,maträtter,träkärl,kärl,Fisk,Sagalund,Till bords i Åboland

På de dukade borden kommer man att kunna se åboländska delikatesser.

- På barnborden kommer vi ha "fisk-kako". När man bakade surdegsbröd sparade man en bit av degen som man sedan fyllde med fisk, eller lingon så man fick "lingon-kako". Det påminner lite om den finska kalakukko från östra Finland, säger Näse.

- Vi valde mat som tema för att det förenar folk över kultur- och generationsgränser. Det är lätt att prata med människor om mat, säger Bergström.

En matstol med en skål står mellan Li Näse och Anne Bergström.
Li Näse och Anne Bergström med en så kallad matstol, som det kommer finnas kopior av i utställningarna. Då man fäller upp ena halvan fungerar den som stol, annars som bord där kvinnor och barn åt. Männen åt vid långbordet. En matstol med en skål står mellan Li Näse och Anne Bergström. Bild: Andrea Wiklund/Yle museer,museiföremål,kärl,Sagalund,anne bergström

Pröva göra egen fil

Eftersom det handlar om mat, består projektet inte bara av utställningar. Man ska också få smaka och pröva laga.

- Man kan få lära sig göra egen fil, stoppa korv och göra bål med ätliga blommor, räknar Näse upp.

- Vi hoppas ge en bredare bild av mat, hur man har ätit och dukat förr. Genom att smaka kanske man blir inspirerad att laga något nytt själv, säger Bergström.

På Pargas hembygdsmuseum får man på fredag göra festkonfekter och pröva väga olika livsmedel. På lördag ordnas evenemanget Sagalund lever och där får man pröva kärna smör och smaka hemgjord glass.

Om man är intresserad av det såg ut då man åt förr så kommer det också en gång i veckan att publiceras arkivbilder på museernas Facebook-sidor.