Hoppa till huvudinnehåll

Här är poddarna du ska lyssna på i sommar!

Man med hörlurar på huvudet lyssnar.
Skäggig vit man lyssnar på podd. Man med hörlurar på huvudet lyssnar. Bild: © Eugenio Marongiu hörlurar,audio,radio,lyssnande (lystrande),lyssnarvanor,Hipster,män,skägg

Vilka poddar ska du lyssna på i sommar? Här är ett urval poddar som du kan lyssna på medan du diskar, skalar potatis, ligger i hängmattan eller cyklar till jobbet!

För den orädda: This Podcast Will Kill You

Erin Welsh och Erin Allman Updyke lutar sig mot varandra.
Erin Welsh och Erin Allman Updyke poddar om pandemier. Erin Welsh och Erin Allman Updyke lutar sig mot varandra. Bild: Grant Czadzeck podcast,epidemier,pandemi

Erin Welsh och Erin Allman Updyke, som båda forskar i pandemier, dyker i sin podcast in i historiens olika pandemier och epidemier: pest, kolera och gonorre! Bland annat.

Erin och Erin ger ett biologiskt och historiskt perspektiv på sjukdomarna och hur pandemierna kommer att utvecklas i framtiden. Det här är inte en podcast för den lätt äcklade.

För den som alltid velat bli detektiv: the Ratline

Philippe Sands farfars familj blev mördad under Förintelsen på beordran av SS-ledaren Otto von Wächter. Otto von Wächter flyr efter kriget via den så kallade Ratline, som många nazister tog för att undgå rättvisan.

Sands blir senare bekant med Otto von Wächters son, Horst, som nu bor ensam i familjens förfallna slott i Österrike. Horst och Philippe har väldigt olika åsikter om Ottos karaktär.

Horst von Wächter sitter i en fotölj.
Horst von Wächter i hans familjs nedgångna slott i Österrike. Horst von Wächter sitter i en fotölj. Bild: Jill Edelstein ratlines

Philippe Sands gräver i familjehemligheter och följer Otto von Wächters väg längs the Ratline för att ta reda på vad som hände. Berättelsen kantas av spioner, fascister, nazister, hemligheter, brott, kärlek och hat.

Boken the Ratline kommer ut i april 2020, även på svenska.

För den som helst vill läsa böcker dagarna i ända: Samtal med vänner

En ny litteraturpodd! Samtal med vänner handlar om livet och litteraturen och hur dessa är obestritt sammanlänkade för litteraturarbetarna Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson.

Ett fint tillägg till ljudupplevelsen av den här podden är hur Ylöstalo och Johansson läser högt ur böckerna de talar om. På det sättet får du ta del av litteraturen ur deras synvinkel.

Första avsnittet handlar om vänskap och andra avsnittet handlar om klimatångest och klimatdystopier.

Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson står bredvid varandra.
Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson gör podden Samtal med vänner. Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson står bredvid varandra. Bild: Eetu Laine litteratur,podcast

För den som saknar Lilla Drevet: Stormens utveckling

Ola Söderholm är frontfiguren för podden Stormens utveckling. Han gästas av bekanta röster från Lilla Drevet (2013-2018), som serietecknaren Liv Strömqvist och komikern Jonathan Unge.

Den första säsongen handlar till stor del om klimatkollaps, kapitalism, klimataktivism och feminism. Den andra säsongen börjar den 8 augusti.

skärmdump av podcast.
Andra säsongen av Stormens utveckling kommer den 8 augusti. skärmdump av podcast. Bild: Yle/Vilhelmina Öhman podcast

För den som på varje fest fastnar i passionerade samtal om feminism: Queerents

Olivia Hellsten och Catariina Salo talar öppet och ärligt om hur det är att vara queer och förälder. De talar om familj, föräldraskap, normer, kroppslighet och hur vi uppfostrar snälla män.

Hellsten och Salo fogar alltid samman diskussionen med rådande debatter och skeenden i samhället.

När man lyssnar på Queerents känns det som om man sitter i en soffa och lyssnar på två vänner som talar om livet och politiken.

Catariina Salo och Olivia Hellsten.
Catariina Salo och Olivia Hellsten talar om föräldraskap, familj och normer i podden Queerents. Catariina Salo och Olivia Hellsten. Bild: Linnea de la Chapelle podcast,feminism,socialt kön,familj

För den som lyssnar på true-crime innan läggdags och sen inte kan sova: The Teacher’s Pet

Hedley Thomas utreder och intervjuar berörda i försvinnandet av Lynette Dawson i Bayview, Australien, för 37 år sedan.

Han, Chris Dawson, var en rugbyspelare. Hon, Lyn Dawson, var hans tonårskärlek. De gifter sig, får två döttrar och flyttar in i ett vackert hus. Allt verkar perfekt. Men innanför väggarna förekommer våld och otrohet.

Ett par som nyligen gift sig.
Nygifta Chris och Lynette Dawson. Ett par som nyligen gift sig. Bild: News Limited 2013 The Australian,podcast,bröllop

1982 när döttrarna Shanelle och Sherryn är fyra och två år gamla försvinner deras mamma Lyn under mystiska omständigheter. Två dagar senare flyttar Chris 16-åriga älskarinna Joanne Curtis in i familjens hus.

Ung kvinna sitter mellan två småbarn.
Joanne Curtis med Lynettes två döttrar. Ung kvinna sitter mellan två småbarn. Bild: the Australian podcast,The Australian

The Teacher’s Pet handlar, förutom det olösta mordet på Lyn, också om maktmissbruk, nepotism och sexuellt utnyttjande av minderåriga.

Mordet på Lynette Dawson är fortfarande olöst och det kommer att hållas en rättegång mot Chris Dawson, som hävdar sin oskuld, år 2020.

Två tvillingbröder står bredvid varandra.
Tvillingbröderna Chris och Paul Dawson. Två tvillingbröder står bredvid varandra. Bild: ABC podcast,The Australian

Var kan jag hitta poddarna? Alla poddar finns där poddar finns.

Läs också