Hoppa till huvudinnehåll

Iran utesluter samtal med USA efter "skandalösa och idiotiska" sanktionsbeslut

Irans president Hassan Rouhani
Irans president Hassan Rouhani Bild: EPA-EFE Hassan Rohani

Iran uppger att USA:s beslut att införa nya sanktioner mot Irans högsta ledare Ayatolla Ali Khamenei och en rad andra iranska ledare betyder slutet för all dialog med USA.

Sanktionerna är ytterligare en upptrappning i den allt mer riskfyllda tvisten mellan länderna. Även om president Donald Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton meddelat att dörren fortfarande är öppen om Iran vill förhandla.

‒ Presidenten har lämnat dörren öppen för verkliga förhandlingar. Men tystnaden från Iran har varit öronbedövande, sade Bolton då han besökte Jerusalem.

President Donald Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton under en presskonferens i Jerusalem
President Donald Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton under en presskonferens i Jerusalem Bild: EPA-EFE John Bolton

Sanktioner mot utrikesminister

USA:s finansministerium meddelade samtidigt att flera iranier bland dem utrikesminister Mohammed Javad Zarif ‒ en moderat politiker och en av huvudarkitekterna till kärnavtalet 2015 kommer att skrivas in på sanktionslistan.

Irans president Hassan Rouhani sade på tisdagen att förhandlingsinviten från USA inte är ärligt menad.

‒ Samtidigt som ni manar till förhandlingar så inför ni sanktioner mot utrikesministern. Det är uppenbart att ni ljuger, sade Rouhani under ett regeringsmöte som sändes på tv.

Rouhani tillade att det var USA som bröt det internationella kärnavtalet.

‒ Men nu säger de att de vill förhandla, sade han.

Rouhani kallade även de nya sanktionerna för skandalösa och idiotiska. Han tillade att sanktionerna visar att Trumpadministrationen är desperat.

Krigshot

Läget i regionen har stadigt blivit allt mer hotfullt sedan president Trump för ett år sedan beslutade att USA drar sig ur det internationella kärnavtalet med Iran och inför hårda ekonomiska sanktioner mot landet.

Iran svarade nyligen med att öka sin urananrikning till en nivå som inom kort kommer att överskrida nivåerna som tillåts enligt avtalet.

Iran har även hotat att börja anrika uran till en nivå som ligger nära den som krävs för tillverkning av kärnvapen.

Processen kommer att inledas i början av juli om inte EU före det förverkligar sina löften att införa ett system för att möjliggöra handel med iransk olja trots USA:s sanktioner.

En amerikansk drönare av modellen RQ-4 Global Hawk.
En amerikansk drönare av modellen RQ-4 Global Hawk. Bild: AFP / Lehtikuva global hawk

USA har med hänvisning till ospecificerade hot från Iran förstärkt sin militära närvaro i regionen. För en vecka sedan sköt Iran ned amerikansk övervakningsdrönare i närheten av det strategiskt viktiga Hormussundet.

President Trump drog sedan i sista stund tillbaka ett beslut om attacker mot iranska militärmål.

Även om Trump beslutade att ta ett steg tillbaka från eskaleringen är risken hög för att ett felsteg från endera parten kan leda till krig.

Källor: AFP, AP, Reuters