Hoppa till huvudinnehåll

Konstnären Jan-Erik Anderssons färgglada och fantasifulla bladhus öppnas upp för alla

övrevåningen i lövhuset. en vy över träväggar, former av skog i träbrickor, svarta staket, och en vy till nedrevåningen med ett runt bord och några stolar.
Bladhuset är känt för sin fantasifulla arkitektur och färgglada insida. Här ser man bron som leder till ett av sovrummen. övrevåningen i lövhuset. en vy över träväggar, former av skog i träbrickor, svarta staket, och en vy till nedrevåningen med ett runt bord och några stolar. Bild: ©Vesa Aaltonen,2010 arkitektur,Lövhuset

2009 stod bladhuset klart på Hirvensalo i Åbo. Då flyttade konstnären Jan-Erik Andersson in med sin familj. Nu ska huset öppnas upp för allmännyttigt bruk.

Bladhuset, tidigare också kallat lövhuset, eller på engelska "Life on a Leaf", är ett trevåningshus med en grundplan som tagit modell av ett löv.

Huset är resultatet av konstnären Jan-Erik Anderssons och arkitekt Erkki Pitkärantas samarbete.

vy över bladhuset utifrån, som är format som ett blad, är gult och har små spadar, hjärtan och granar som träfigurer runt byggnades tak.
Bladhuset stod klart 2009 och fyller alltså tio år i år. vy över bladhuset utifrån, som är format som ett blad, är gult och har små spadar, hjärtan och granar som träfigurer runt byggnades tak. Bild: Matti Kallio Lövhuset,arkitektur
gång i lövhuset, många olika mönster i färgerna blått, rött och grönt.
Bladhuset är känt för sin intressanta arkitektur. gång i lövhuset, många olika mönster i färgerna blått, rött och grönt. Bild: Matti Kallio Lövhuset,arkitektur

Men nu, med hjälp av flera inhemska stiftelser och samfund, köps huset upp och ska öppnas upp för allmännyttigt bruk.

Jan-Erik Andersson ska samtidigt utveckla ett handlingsprogram för en fortsatt verksamhet tillsammans med föreningen som köpt huset.

Vill främja samarbete mellan konst och akademisk forskning

Byggnaden köptes av det icke-vinstbringande aktiebolaget Life on a Leaf, vars majoritetsägare är den tvåspråkiga föreningen Life on a Leaf.

Föreningen vill bedriva och främja samarbete mellan konst, arkitektur, akademisk forskning och ekonomi.

Flera udda taklampor hänger i taket.
Taklampor i vardagsrummet. Flera udda taklampor hänger i taket. Bild: Yle/Marie Söderman konstverk,hus,lampor,hirvensalo

Man vill uppnå en urban miljö som präglas av fantasi och kreativitet och vill sprida konceptet både lokalt och internationellt.

Andersson: "Det bästa man kan tänka sig"

Att huset har sålts till aktörer som vill ta hand om det är fantastiskt, anser Andersson.

- Att ens helhetskonstverk kommer att vara i sådana händer som kan upprätthålla det också efter att jag har försvunnit från den här världen är det bästa en konstnär kan tänka sig. Hela familjen är glad över den här lösningen.

Jan-Erik Andersson sitter i torndelen i sitt Bladhus. Genom fönstren skymtar Åbo slott.
Jan-Erik Andersson högst upp i Bladhuset, i tornet som liknar en blåklocka. I bakgrunden skymtar Åbo slott. Jan-Erik Andersson sitter i torndelen i sitt Bladhus. Genom fönstren skymtar Åbo slott. Bild: Yle/Marie Söderman konstverk,bostadshus,hirvensalo

Jan-Erik Andersson kommer att bo kvar i huset med fru och son i tre år till, men sedan måste de flytta ut och ge plats för en konstnär eller forskare som får ha huset som konstnärsresidens.

- Då man rör sig i huset är det som att vara i naturen. Man blir inte stoppad av en rätlinjig lådstruktur utan det är ett flyt i tillvaron här. Det gör att jag egentligen inte alls har lust att lämna det, skrattar Andersson.

Ett blått matbord med en en stor gul sol på.
Ett av matborden i köket. Ett blått matbord med en en stor gul sol på. Bild: Yle/Marie Söderman konstverk,hus,matbord

Men inget säger att Anderssons familj kommer att flytta till en vanlig, fyrkantig lägenhet efter åren i Bladhuset.

- Jag har huvudet fullt av nya projekt så vi får planera nya och intressanta saker.

Enligt Andersson är det viktigt att också andra än hans närmaste får se och uppleva huset, både invändigt och utvändigt. Under de tio år han bott i huset har cirka 2000 personer blivit guidade i huset av honom själv.

- Min tanke med huset var att visa att man kan bo på ett annorlunda sätt. Man ser att de som kommer in här får en ganska stark upplevelse, det gör att jag gärna fortsätter att visa upp det.

Skickliga hantverkare byggde huset

Bladhuset är fortfarande välhållet trots att det har varit bebott i tio år. Tioårsgranskningen hittade heller inte några problem i fastigheten.

Ett rum i översta våningen med orange, gult och rött.
Rum i övre våningen med orange, gult och rött. Ett rum i översta våningen med orange, gult och rött. Bild: Yle/Marie Söderman konstverk,hus,trappsteg

Andersson lyfter fram att ett hus som är välbyggt också håller. Flera gånger hyllar han dem som i huvudsak byggde huset, Esa Juvonen och Heikki Heinonen.

- De var så otroligt skickliga. Att se hur dessa toppbyggares process går till … först sitter de och ”hänger” och man undrar om man verkligen ska betala för det. Men de sitter och tänker! På en kort tid bygger de sedan upp en del av huset som skulle ha tagit år för mig att göra.

Sovrum i Bladhuset där två fönster bildar formen av ett hjärta.
Ett av sovrummen där två fönster bildar formen av ett hjärta. Sovrum i Bladhuset där två fönster bildar formen av ett hjärta. Bild: Yle/Marie Söderman konstverk,hus,hirvensalo

Bladhuset - en del av Åbos kulturarv

Att byggnaden kunde köpas för allmännyttigt bruk var möjligt tack vare ett samarbete mellan flera olika stiftelser och Åbo stad.

Även Stiftelsen för Åbo Akademi är med på ett hörn och enligt Ulrika Grägg är Bladhuset kultur av allra högsta grad.

- Jan-Erik Andersson är en internationellt känd konstnär så det här är också ett sätt att stöda finlandssvensk kultur. Vi blev också tillfrågade att vara med eftersom vi som stor fastighetsägare kan dela med oss av den kunskap vi har gällande fastigheter, säger Grägg.

Hur föreningen som nu äger huset kommer att välja ut dem som ska få ha huset som residensbostad är inte klart, men det kan handla om en forskare, konstnär eller arkitekt.

Bland annat Åbo Akademi och Åbo universitet samarbetar med föreningen.

en gul bastu som har formen av en stor vitlök
Den gula, vitlöksformade bastun med tillhörande ljudkonstverk skapade Andersson till Åbos kulturhuvudstadsår. en gul bastu som har formen av en stor vitlök Bild: Yle/Marie Söderman konstverk,hus,bastu

Den person som väljs skall fungera under en bestämd tid som kreativ idémakare för kombinationer av konst och vetenskap och offentlig konst eller arkitektur.

- Vi jobbar för att skapa rutiner för hur föreningen ska fungera och vilka kriterier som ska gälla. Det blir spännande att se vad som sker om några år då man kommer att få ansöka om att få ha Bladhuset som sitt konstnärsresidens, säger Grägg.

Huset ska i fortsättningen också fungera som möteslokal och besöksmål.

Samtidigt garanterar föreningen att huset underhålls och att det bevaras som en del av Åbos kulturarv.

25.6.2019 klockan 16.40: Artikeln uppdaterades med fler bilder och med kommentarer av Andersson och Grägg.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland