Hoppa till huvudinnehåll

Lindgren ersätter Kekki som handbollslandslagets chefstränare: "Finland har potential"

Ola Lindgren gestikulerar.
Finlands nya chefstränare Ola Lindgren. Ola Lindgren gestikulerar. Bild: imago/foto2press/ All Over Press Ola Lindgren

Den nya förbundskaptenen för Finlands handbollslandslag för herrar lystrar till namnet Ola Lindgren.
– Jag har saknat att jobba som landslagstränare, säger den erfarne Lindgren som har både OS- och VM-medaljer i prisskåpet.

Kontraktet med svensken Ola Lindgren gäller 2+2 år och det stora målet är att Finland ska nå EM år 2022.

För att förstå en hur stor fisk som fastnat i nätet som handbollsförbundet lagt ut måste man känna till vissa fakta om Ola Lindgren:

  • Spelare åren 1981–2003 i toppklubbar i Sverige och Tyskland
  • Spelande tränare åren 1996–1998 i Tyskland
  • Landslagsspelare åren 1986–2003
  • Klubbtränare åren 2003–2010 och 2012–2019 i toppklubbar i Tyskland och Sverige
  • Chefstränare för Sveriges landslag åren 2008–2016

Som spelare har han två VM-guld från 1990 och 1999 – samt flera VM-medaljer i andra valörer – i bakfickan. Utöver det tre OS-silver och fyra EM-guld. Som chefstränare är hans finaste merit Sveriges OS-silver i London år 2012.

– Jag har varit landslagstränare i Sverige under många år och gillar den här typen av jobb med kvalmatcher, intensiva samlingar och lägerdagar. Det är något som jag saknat. Det är inte alltid så lätt att bli förbundskapten i ett land men nu dök den chansen upp här i Finland och det passade bra med hur min situation såg ut. Det är jag glad för, säger Lindgren till Yle Sporten.

Lindgren ersätter Kaj Kekki som tidigare i juni meddelade att han lämnar sin post som chefstränare.

"Spännande lag"

Lindgren har inte ännu stenhård håll på sina nya adepter, men nog en viss fingertoppskänsla för vad som komma skall.

– Tycker att Finland har ett spännande lag för framtiden även om man inte lyckats fullt ut i kvalmatcher. Men det finns någonting i det, och det är en utmaning att ta sig an laget, säger Lindgren till Yle Sporten.

Vad vet du om det finländska laget?

– Tittade på hemmakvalmatcherna mot Tjeckien och Bosnien och Hercegovina, och det var jämna matcher. Men jag tyckte att det saknades erfarenhet att vinna de jämna matcherna. Det är den sista, lilla biten som ska tas och det jobbet ska göras och det hoppas jag få vara med och bidra med.

– Det är hårt jobb om man vill nå framgång. Det bygger på kollektivt spel, tydliga roller och klara förväntningar på spelarna. Sen gäller det att ha gemensamma mål och att jobba mot dem. Det finns inga genvägar, säger Lindgren som säger sig gilla snabbt kontringsspel.

Ola Lindgren säger att det inte kommer att vara några problem att ta sig an ett finländskt landslag, som är väldigt långt från allt vad OS- och VM-framgång beträffar.

– Jag går in med hög motivation och höga mål och ingenting ändras bara för att jag är i Finland, vi ska ha höga mål och höga krav på spelarna och utveckla dem och sen får vi se hur långt det räcker.

Mix av tysk och svensk tränarstil

På frågan om sin spelfilosofi sade Lindgren så här på handbollsförbundets presstillfälle:

– Efter många år i Tyskland tycker många att jag är som en tysk tränare, men själv ser jag mig som en blandning av en tysk och en svensk tränare.

– Jag vill att lagets spelare ska jobba hårt för varandra, att alla ska ha klara roller och vara del av ett större kollektiv. Jag gillar också spelare som gör det där lilla extra för att vinna matcher.