Hoppa till huvudinnehåll

Nästan 10 procent av befolkningen lider av sömnstörningar – nu kan de bekämpas med nätterapi

En mobilapplikation för personer som lider av sömnlöshet.
Nu kan du få hjälp med sömnlöshet via en mobilapplikation. En mobilapplikation för personer som lider av sömnlöshet. Bild: HUS Helsingfors universitetssjukhus mobilapplikation

Helsingfors universitetssjukhus har skapat en mobilapplikation som ska användas för att vårda patienter med sömnstörningar. Genom en läkarremiss får man tillgång till applikationen och har ett inledande telefonsamtal med en sömnskötare. Därefter fyller man i en sömndagbok och chattar med sin terapeut.

- Tidigare har vården för sömnstörningar varit slumpmässigt tillgängligt. De flesta av vårdpersonalen är endast på plats under vanliga arbetstider vilket också har gjort det svårt för patienter att komma till mottagningen, säger sömnskötaren Tuula Tanskanen.

Mobilapplikationen ska alltså göra det lättare att få vård eftersom man använder den var och när man vill.

Hektiska vardagar kan vara en orsak

Sömnlöshet är ett stort problem i Finland.

- Det uppskattas att 10 procent av befolkningen lider av sömnlöshet, säger Mikael Holma som är biträdande överläkare på polikliniken för sömnstörningar.

Om en person lider av sömnsvårigheter under en lång period kallas det för en sömnstörning.

- Det kan störa en persons arbete, sociala liv och funktionsförmåga. Det leder till trötthet men kan också leda till tilläggsproblem som depression och andra fysiska problem, säger Holma.

En man ler mot kameran.
Mikael Holma är biträdande överläkare på polikliniken för sömnstörningar. En man ler mot kameran. Bild: Emilia Jansson / Yle man,Mikael Holma

Enligt Mikael Holma är det svårt att veta varför en tiondel av den finska befolkningen lider av sömnlöshet men säger att det kan finnas många orsaker.

- Nog har det med förändringar i samhället att göra, man lever kanske mera hektiskt och har inte tillräckligt med tid att slappna av. Det har också spekulerats om mobiltelefonerna och datorerna har någon betydelse.

Kända metoder

Metoderna som används i applikationen har länge använts av personalen på polikliniken för sömnstörningar och av arbetshälsoinstitutet.

- Kognitiv beteendeterapi (KBT) rekommenderas för vård av sömnlöshet och den här applikationen är en tillämpning på det, säger Mikael Holma.

Mobilapplikation med finsk text
I applikationen fyller du bland annat i en sömndagbok. Mobilapplikation med finsk text Bild: HUS Helsingfors universitetssjukhus Mobiltelefoner och -apparater,mobilapplikationer

I andra delar av världen där man använt liknande applikationer har man fått goda resultat.

- De flesta forskningar visar också att användningen av mobilapplikationerna är lika effektiv som om man gick till en mottagning, påpekar Tuula Tanskanen.

Positiv respons

Mobilapplikationen har varit i bruk en månad och responsen har varit positiv.

- Man märker att det har kommit många remisser och det har funnits ett stort behov av applikationen. När vi haft de inledande samtalen har patienterna varit lyckliga över att de har fått tillgång till vård, säger Tuula Tanskanen.

En kvinna står med händerna i fickorna och ler mot kameran.
Tuula Tanskanen använder mobilapplikationen i hennes arbete. En kvinna står med händerna i fickorna och ler mot kameran. Bild: Emilia Jansson / Yle kvinna,Tuula Tanskanen

Mikael Holma säger att även sådana personer som kanske inte är så tekniskt lagda har tyckt att applikationen varit lätt att använda.

- De preliminära resultaten verkar goda.

Mobilapplikationen finns än så länge inte på svenska.