Hoppa till huvudinnehåll

Posiva verkställer byggnadsplanerna på slutförvaringsanläggning för kärnbränsle - väntas kosta 500 miljoner euro

Kopparkapsel där kärnbränsle ska slutförvaras i berggrunden i Onkalo.
Arkivbild på kopparkapslar där kärnbränsle ska slutförvaras i Berggrunden. Kopparkapsel där kärnbränsle ska slutförvaras i berggrunden i Onkalo. Bild: Posiva Oy. Onkalo,Olkiluoto,Kärnbränsle,kärnkraft,kopparkapsel

Kärnavfallsbolaget Posiva verkställer byggnadsplanerna på en slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle. Kärnbränslet kommer från Olkiluoto och kärnkraftverket i Lovisa. Anläggningen ska uppföras i Euraåminne i landskapet Satakunta.

Prislappen för byggnadsprojektet väntas ligga på omkring 500 miljoner euro. Sysselsättningsmässigt skapar projektet omkring 2 500 årsverken.

Till produktionsanläggningen hör en anläggning för kapslar och en för slutförvarning.

Enligt Posivas chef Janne Mokka innebär beslutet början på en säker slutförvarning där Olkiluoto föregår som exempel för omvärlden.

– Förutsättningarna för produktionen av klimatvänlig kärnkraft är kopplad till kärnkraftens hela livscykel. Posiva förverkligar därför en ansvarsfull sluthantering tillsammans med Olkiluoto och kärnkraftverket i Lovisa, säger Mokka i ett pressmeddelande.

Mokka säger också att projektet som nu inleds är unikt och att man inom snar framtid kommer att göra upp avtal för de mest signifikanta uppgifterna.

– Det viktigaste är både slutförvarningskonceptet som utvecklats av sakkunniga i nästan 40 år, och projektets partners.

Det använda kärnbränslet kommer på 2020-talet att slutgiltigt förvaras i Onkalo, en grotta i urberget i Euraåminne. Posiva beviljades bygglov år 2015.

Källa: STT