Hoppa till huvudinnehåll

Putin säger nej till kött, mjölk, fisk och frukt från EU

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin. Rysslands president Vladimir Putin. Bild: AFP / Lehtikuva Vladimir Putin

Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat en förordning genom vilken importförbudet av livsmedel från medlemsländer av EU förlängs till slutet av 2020.

Förbudet upprättades som motsanktion i augusti 2014 efter västvärldens sanktioner mot Ryssland med anledning av den ryska annekteringen av Krimhalvön och inblandningen i kriget i Ukraina.

Det är tredje gången förbudet förlängs. EU har å sin sida heller inte lättat på sanktionerna mot Ryssland. Det ryska importförbudet innebär att livsmedel som kött- och mjölkprodukter från EU-länder, men också från USA, Australien och Norge, inte får komma in i Ryssland.

Sedan år 2014 har listan över så kallade förbjudna livsmedel kompletterats och blivit allt längre. Det innefattar bland annat livsmedelsprodukter som kött, mjölkprodukter, grönsaker, fisk, frukt, nötter och salt.

En av de näringar som drabbats hårdast i Finland är mjölknäringen. I praktiken innebar förbudet ett tvärstopp för Valios mjölkexport till Ryssland.

Minister Jari Leppä: Inga förutsättningar att bryta sanktionerna innan Minsk-avtalet verkställts

Jari Leppä
Jari Leppä. Jari Leppä Bild: Laura Kotila, Statsrådets kansli Jari Leppä,minister

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä kommenterar Putins besked per mejl åt Svenska Yle.

– Rysslands motsanktioner har haft stor inverkan för finsk livsmedelsexport och speciellt hårt har mjölkproducenterna drabbats.

Regeringen har därför gått in för stora satsningar för att öppna nya exportmarknader och det arbetet kommer att stärkas ytterligare under den här mandatperioden, enligt Leppä.

På frågan om huruvida det är möjligt att lätta på EU:s sanktioner mot Ryssland svarar Leppä att Finlands ståndpunkt vad gäller sanktionerna är tydlig: Det finns inga förutsättningar för att bryta sanktionerna innan Minsk-avtalet verkställts.

Minskavtalet

  • Minskavtalet är ett avtal från 2015 som ska garantera fred i östra Ukraina.
  • Förhandlingarna ägde rum i Vitrysslands huvudstad Minsk, därav namnet på avtalet.

De här förhandlade fram avtalet:

  • Rysslands president Vladimir Putin
  • Ukrainas dåvarande president Petro Porosjenko
  • Frankrikes dåvarande president Francois Hollande
  • Tysklands förbundskansler Angela Merkel

''Ett väntat drag av Ryssland''

På Svenska Lantbruksproducenternas centralförbund SLC är man inte förvånad över beskedet om att Putin förlänger importförbudet av europeiska livsmedel.

- Det var ett väntat drag från ryskt håll. Inga politiska framsteg har skett mellan EU och Ryssland, säger Jonas Laxåback, verksamhetsledare på SLC.

Jonas Laxåback, verksamhetsledare för SLC
Jonas Laxåback. Jonas Laxåback, verksamhetsledare för SLC Bild: Yle/ Carmela Walder SLC,Svenska lantbruksproducenternas centralförbund,verksamhetsledare,jonas laxåback

På frågan om huruvida det är möjligt att kringgå förbudet svarar Laxåback att det nog finns sådant som tyder på det.

Han förklarar att en del länders livsmedelsexport ökade markant efter införandet av förbudet, trots att de inte tidigare haft någon, eller åtminstone inte lika omfattande, produktion. Det handlar om tidigare jugoslaviska länder, menar han.

- Europeiska livsmedel har antagligen kanaliserats den vägen, så att man helt enkelt gått runt förbudet, tror Laxåback.

Den ryska produktionen har skjutit i höjden trots problematisk början

Förbudet vållade till en början problem för livsmedelsimportörerna som fick svårt att hitta nya leverantörer. Det här ledde till att rubeln rasade och det var konsumenterna som fick ta den hårdaste stöten i form av förhöjda priser och sämre kvalitet.

Men i och med importförbudet har Rysslands egen produktion ökat markant. År 2017, när det gått tre år sedan införandet, var Ryssland självförsörjande när det gällde spannmål, kött och potatis. Innan förbudet utgjorde de produkter som förbjöds 30–50 procent av marknadens utbud.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes