Hoppa till huvudinnehåll

Toppnamn tar över landslagen, men i de inhemska serierna har klubbarna drabbats av kronisk spelarbrist – Yle Sportens expert är ändå optimistisk

Två HIFK-spelare täpper till där BK:s Elin Löf vill igenom.
Två HIFK-spelare täpper till där BK:s Elin Löf vill igenom. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,Karis,BK-46 Handboll,HIFK Handboll,Raseborg,Västnyland,damhandboll,Anni Kaikko

Ur landslagsperspektiv ser framtiden för Handbollsfinland synnerligen ljus ut. Ola Lindgren tar över herrarna och Tomas Westerlund ska lotsa damerna. Men samtidigt lämnar allt fler lag de inhemska ligorna. Trots det tycker Olle Stenius att det finns mycket positivt på gång.

– Jättespännande, summerar Yle Sportens handbollsexpert Stenius på tisdagseftermiddagen.

Det är bara några timmar sedan Handbollsförbundet bekräftat att det är den svenska profilen Ola Lindgren som tar över som landslagstränare. Ett val, som Stenius kallar både modigt och roligt.

– Kul att de har möjligheten att ta in en tränare av hans kaliber. I honom får Finland en väldigt rutinerad tränare, med spetskompetens inom taktiskt kunnande. Dessutom är han resultatinriktad, analsyerar han.

Olle Stenius, handbollsexpert för Yle Sporten.
Olle Stenius. Olle Stenius, handbollsexpert för Yle Sporten. Bild: Yle / Kristian Karlsson. olle stenius

Lindgren själv var väldigt förväntansfull i Yle Sportens intervju. Stenius vill ändå påpeka att uppdraget ska ses som en stor utmaning för den meriterade coachen.

– Han är van vid att jobba med mer ”färdiga” spelare. Vissa spelare i landslaget är förstås det, men nivån är mer varierande än vad den kanske har varit i hans tidigare uppdrag. Men det ska bli intressant att se hur han klarar av att forma landslaget, säger Stenius.

"Bara positivt" med tunga tränarnamn

Lindgren är den andra tunga landslagsvärvningen inom loppet av en vecka. Förra tisdagen meddelade förbundet att Tomas Westerlund tar över som tränare för damlandslaget.

Både Lindgren och Westerlund har ställt in siktet på att kvala in till nästa möjliga EM – för herrarnas del 2022 och för damerna 2024.

Stenius tycker själv att också Westerlund ska klassas som en toppvärvning. En, som dessutom sänder rätta signaler från förbundets håll.

– I nuläget läget är det bara positivt. Dessutom är det här inte de enda satsningarna som förbundet gör. I dagens läge har de fem mer eller mindre fast anställda personer som jobbar med spelarutveckling och rekrytering istället för en, som ännu var fallet för 20 år sedan, summerar Stenius.

Hur stor satsning är det här ekonomiskt för Handbollsförbundet?

– Förbundet har gjort ett bra jobb med ekonomin de senaste åren. De har gått från att ha negativt resultat på ett överskott på några hundra tusen euro. Dessutom är en landslagstränare ingen vansinnigt stor inverstering. Det handlar ju ändå inte om en fulltidstjänst.

Hangö IK, Atlas, BK-46...

Men samtidigt som landslagens framtid ser allt ljusare ut har den inhemska handbollssommaren kantats av flera tråkiga nyheter. Först konstaterade Hangö IK att de inte klarar av en till säsong i ligan. Vandalaget Atlas kom fram till samma slutsats tidigare i juni.

På tisdagen stod det klart att BK-46 lämnar sin plats i damserien.

Allt på grund av spelarbrist.

– Det är ett jättesvårt problem att lösa på kort sikt, suckar Stenius.

– Man kan ju inte trolla fram nya spelare. Det man kan göra är att försöka få gamla spelare att fortsätta, vilket man enligt mina erfarenheter gör väldigt bra i Finland i jämförelse med till exempel Sverige. Men då spelare flyttar bort så finns det inte mycket man kan göra, fortsätter han.

"Skulle gärna se ligor med åtta respektive tio lag, men..."

Från förbundets sida finns det enligt Stenius inte värst mycket man kan göra för att bättra på situationen.

– De gör mycket redan i dag. Mest handlar det ju om en balansgång: Hur högt man ska spänna bågen. Ju proffsigare ligan blir, desto fler lag är det som kastar in handduken. Själv skulle jag gärna se åtta ligalag på damisdan och tio på herrsidan, men det är alltid inte möjligt, säger han.

Stenius lyfter fram satsningarna som Handbollsförbundet gjort på juniorsidan och framför allt det nya Handbollsgymnasiet i Helsingfors.

– Men visar det sig att situationen inte blir bättre så borde man kanske börja fundera på vad som händer sen? Många har inte möjlighet att träna lika mycket när de sedan börjar studera efter gymnasiet eller yrkesskolan, och där kunde förbundet kanske utreda möjligheter till samarbete, säger han.

Men samtidigt ska man inte hänga allt för mycket läpp.

– Det finns alla förutsättningar att göra det bra med de serier som vi har nästa säsong. Vi har inte haft så här hög nivå på herrhandbollen på väldigt länge. Det ser lovande ut. Cocks, Dicken, BK, HIFK, Sjundeå, Grani… flera klubbar som på allvar försöker göra något med sin verksamhet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport