Hoppa till huvudinnehåll

Varken palestinierna eller Israel deltar i Kushners Mellanöstern-konferens ‒ men ett misslyckande kan gynna Trump

USA:s president Donald Trumps Mellanöstern-rådgivare Jared Kushner
President Donald Trumps Mellanöstern-rådgivare och svärson Jared Kushner. USA:s president Donald Trumps Mellanöstern-rådgivare Jared Kushner Bild: EPA-EFE Jared Kushner

Efter två och ett halvt år är Trump-administrationen nu redo att presentera sin fredsplan för Mellanöstern. Det sker genom en två dagar lång konferens där varken palestinierna eller Israel deltar.

Merparten av USA:s europeiska allierade har också valt att stanna hemma.

Målet med konferensen är att samla in 50 miljarder dollar för investeringar i regionen.

Det blir däremot inga diskussioner om en framtida palestinsk stat, gränser, Israels säkerhetskrav, de judiska bosättningarna och Jerusalems framtida ställning. Allt det här ska tas upp i ett senare skede.

Fredsinitiativet som leds av president Donald Trumps svärson Jared Kushner verkar gå ut på att löften om jätteinvesteringar i de palestinska territorierna och grannländerna ska blåsa liv i fredsprocessen.

Den palestinska regeringen och deras främsta rivaler Hamas har redan förkastat förslaget. Enligt palestinierna är det endast ett försök att muta dem att ge upp drömmen om en egen stat.

‒ Vi kan inte acceptera att USA omvandlar hela frågan från en politisk fråga till en ekonomisk fråga, sade palestiniernas president Mahmud Abbas på söndagen.

Flera arabländer har även uttryckt skepsis över planen.

Fred och välfärd

Den stora frågan inför det två dagar långa mötet i Bahrains huvudstad Manama är om Saudiarabien och andra rika gulfstater kommer att visa något intresse att donera pengar till en plan som mött så hård kritik i arabvärlden.

Förväntningarna på den ekonomiska planen ‒ som döpts till Fred och Välfärd ‒ är låga. Trump och hans administration medger att planen endast kommer att förverkligas om det blir en diplomatisk lösning i Mellanöstern.

När det gäller de hårda politiska frågorna har Kushner tills vidare varit tystlåten. I en intervju för nyhetskanalen Al Jazeera gav Kushner en sällsynt glimt av den kommande fredsplanens konturer.

Nej till 1967

Han sade att den inte kommer att följa den saudiska fredsplanen från 2002. Det så kallade arabiska fredsinitiativet går ut på att gränserna för en framtida palestinsk stat ska följa gränsen från 1967.

Den israeliska muren mellan östra Jerusalem och den palestinska byn Abu Dis
Den israeliska muren mellan östra Jerusalem och den palestinska byn Abu Dis. Den israeliska muren mellan östra Jerusalem och den palestinska byn Abu Dis Bild: EPA-EFE Jerusalem

Det vill säga att Israel avstår från de territorier som landet erövrade under kriget 1967. Östra Jerusalem ska bli palestiniernas huvudstad. De palestinska flyktingarna ska få rätt att återvända.

Israel förkastar de här kraven.

‒ Jag anser att vi alla måste erkänna att om det någonsin blir ett avtal så kommer det inte att följa det arabiska fredsinitiativets gränser. Det kommer att ligga någonstans mellan det arabiska intitiavet och Israels förhandlingskrav, sade han till nyhetskanalen.

Överger tvåstatslösning?

Det stora frågetecknet är om Trump planerar att helt vända ryggen åt en tvåstatslösning på konflikten. Det vill säga en självständig palestinsk stat bredvid Israel.

FN och merparten av alla länder står bakom tvåstatsmodellen, som också utgjort grunden till alla fredsplaner under de senaste årtiondena.

Men Trumps Mellanöstern-team ‒ Kushner, Mellanösternsändebudet Jason Greenblatt och USA:s Israelambassadör David Friedman ‒ han konsekvent vägrat att binda sig i frågan.

Planerat misslyckande

Det har ökat misstankarna om att USA inte egentligen är intresserat av att skapa en livskraftig palestinsk stat. Därför är inte heller palestinierna beslut att bojkotta hela processen överraskande.

Den tidigare amerikanska Mellanösterndiplomaten Richard LeBaron säger att Trump-administrationen hela tiden väntat sig att palestinierna inte deltar.

Men konferensen ger Kushner möjlighet att anklaga de palestinska ledarna för att inte bry sig om sitt folk. Samtidigt kan Kushner och USA fortsätta hjälpa Israel att flytta fram sina positioner.

‒ Ett misslyckande i Manama kommer att vara en framgång för Trumps strategi, skriver Le Baron i en analys.

‒ Det kommer att låta Kushner och hans kolleger säga att de gjort sitt bästa och sedan beskylla andra för bristande samarbetsvilja.

Källor: AFP, Reuters, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes