Hoppa till huvudinnehåll

Barnrättsorganisationerna kräver att man satsar mer på barnens rättigheter: "Det är de mest utsatta som glöms bort"

Barn i ett temporärt läger i Jemen den 25 augusti 2018
Ett svältande barn lider då deras vitala organ försämras och slutligen slutar fungera. Barn i ett temporärt läger i Jemen den 25 augusti 2018 Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB Jemen,Barn (tidning),krig,läger,Sanaa

De ledande barnrättsorganisationerna kräver i en rapport att världens ledning engagerar sig mer i frågor om barnets rättigheter.

Rapporten har publicerats av Joining Forces Alliance -sammanslutningen, vilken omfattar sex ledande organisationer som fokuserar på barnens rättigheter.

Enligt organisationerna har det internationella samfundet glömt de löften som getts i FN:s konvention om barnets rättigheter för trettio år sedan.

Barn i Venezuela dricker vatten 31.5.2019.
Över fem miljoner barn dör årligen av orsaker som skulle kunna förebyggas. Barn i Venezuela dricker vatten 31.5.2019. Bild: AFP / Lehtikuva Venezuela,Barn,drickande,vatten

Miljontals barn lever i fattigdom, går inte i skola och utsätts för våld, försummelse och blir utnyttjade, skriver organisationerna.

- Barnens situation har förbättras och tagit betydande framsteg sedan barnkonventionen trädde i kraft, men vi kan inte ignorera de miljoner barn som blivit kvar, säger Meg Gardiner som är ordförande för den kommitté som övervakar barnrättsorganisationerna i Rädda Barnens pressmeddelande.

Enligt Gardiner är det de mest utsatta barnen i världen som glöms bort.

- De som lever i extrem fattigdom, de som lever i sköra förhållanden, flyktingar och barn med funktionsnedsättningar, säger Gardiner.

Många fattiga länder är beroende av hjälp från andra

De ledande barnrättsorganisationerna poängterar att regimen ska sträva till att hjälpa de barn som lider av diskriminering på grund av deras könsidentitet, ras, sociala kast, religion eller sexuella läggning.

Organisationerna kräver att man tar barnen bättre i beaktande i bland annat i lagstiftning och budgetering.

Enligt organisationerna satsar man inte tillräckligt mycket på kritiska tjänster för barn.

Många av de fattiga länderna är beroende av utländsk hjälp, men ändå får de inte tillräckligt mycket hjälp inom den kritiska sektorn som oftast utgörs av hälsovården och utbildningen.

Skolflickor i Liberia.
Barn behandlas fortfarande allmänt som passiva mottagare av vuxnas beslut, trots att barnens rätt att delta är en av grundprinciperna i FN:s barnkonvention, skriver organisationerna i rapporten. Skolflickor i Liberia. Bild: EPA/AHMED JALLANZO flickor

Mörk statistik om barnens läge

Enligt statistik som organisationerna samlat in dör mer än fem miljoner barn årligen till följd av orsaker som skulle kunna förebyggas.

95 000 barn, varav 70 procent pojkar, mördas årligen och 15 miljoner flickor i tonåren tvingas till sex.

Varje år nekas 64 miljoner barn möjligheten att gå i grundskola.