Hoppa till huvudinnehåll

En halv miljon dog av narkotika år 2017 - kokainproduktionen nådde ny rekordnivå

Ung man sover på bänk i Bangkok, Thailand.
Ung narkoman på en bänk i Bangkok, Thailand. Ung man sover på bänk i Bangkok, Thailand. Bild: imago stock&people/ All Over Press Thailand,Bangkok,drogmissbruk,narkotika (användning),knarkare,alkoholmissbruk

Under år 2017 dog 585 000 människor i hela världen av narkotika eller drogrelaterade sjukdomar. FN:s nya narkotikarapport är bräddfylld av alarmerande statistik.

FN har räknat ut att 271 miljoner människor år 2017 utnyttjade droger som cannabis, kokain, opium eller syntetiska substanser. Siffran motsvarar 5,5 procent av alla människor mellan 15 och 64 år.

FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott UNODC, med säte i Wien, konstaterar i sin årsrapport att antalet narkotikaanvändare i världen har ökat med 30 procent sedan år 2009.

Cannabis är fortsättningsvis den vanligaste narkotikatypen. Det beräknas att 188 miljoner människor i världen använder cannabis i någon form.

Vad gäller så kallade "designerdroger" noterar narkotikabekämparna en viss framgång. Mängden så kallade nya substanser har gått tillbaka, och NPS (nya psykoaktiva substanser) spelar generallt inte så stor roll som man nyligen fruktade.

Stor ökning i Indien och Nigeria

Noggrannare uppgifter från flera länder har fått UNODC att skriva upp en rad siffror. I hela världen har antalet missbrukare som behöver medicinsk behandling stigit klart - från 30 till 35 miljoner människor.

Speciellt markant är uppgången i folkrika länder som Indien och Nigeria. Där har i synnerhet bruket av opioider, inklusive heroin och syntetiska preparat som fentanyl och tramadol, skjutit i höjden.

År 2017 var 53,4 miljoner människor i världen opioidmissbrukare, en ökning med 56 procent från 2016.

Drogkrisen i USA och Kanada betecknas i rapporten som en av de dödligaste i absoluta tal. Enbart i USA dog 70 000 människor av överdoser år 2017, den högsta siffran någonsin. Omkring 47 600 av fallen vållades av opioider, företrädesvis fentanyl. Det är 13 procent fler än året innan - en dyster bild av vad president Donald Trump utnämt till en nationell hälsokris.

- Överdoserna har nått epidemiska proportioner, säger FN-experten Angela Me.

Men de regioner där bruket av opioider verkligen exploderat under en kort tid är norra, västra och centrala Afrika. I Nigeria tillverkas tramadol i hemliga laboratorier, och FN bedömer att fyra miljoner människor i Afrikas folkrikaste land fyra använder tramadol av icke-medicinska orsaker.

I hela världen beslagtogs år 2010 mindre än tio kilo tramadol. År 2013 var mängden nästan nio ton, och år 2017 hela 125 ton.

Kokaodlingen ökar igen

Den globala illegala kokainproduktionen uppgick i förfjol till nästan 2 000 ton, en ny rekordnivå. Precis som tidigare är Colombia kokainproducenten framom andra, gissningsvis 70 procent av allt kokain i världen kommer därifrån.

När Colombias regering och FARC-gerillan ingått fredsavtal 2016 fick bönderna möjlighet att odla andra grödor än koka, och i delar av landet sjönk prooduktionen.

Men UNODC:s rapport visar att kokaodlingen på nytt gått framåt. Odlingarna anläggs i allt avlägsnare delar av landet, och näringen har övertagits av brottssyndikat som fyller ut de tomrum som FARC-rebellerna lämnat efter sig.

Å andra sidan har även beslagen av kokain ökat. Runtom i världen konfiskerades år 2017 1 275 ton kokain, även det en rekordnivå och 13 procent mer än året innan. 90 procent av beslagen skedde i Nord- och Sydamerika, och 38 procent enbart i Colombia.

Mycket missbruk i fängelserna

UNOCD pekar på svårigheterna att dra en gräns mellan medicinskt motiverat bruk och missbruk.

- Det är viktigt att människor som av medicinska skäl behöver opioider ska ha tillgång till dem, säger Angela Me.

Men i USA och Kanada är problemet ett annat.

- Att smärtstillande tabletter är så lättåtkomliga, också för dem som inte har behov av dem, har lett till att miljoner människor blivit beroende, konstaterar Me.

FN beklagar att bara en av sju personer med svåra drogproblem får behandling. Speciellt dystert är det för dem som sitter i fängelser. Det görs globalt sett alldeles för lite förebyggande insatser mot HIV, hepatit C eller tuberkulos.

Bara elva av världens länder kan ståta med minst ett fängelse där det går att få rena injektionsnålar. 83 länder erbjuder ingen sådan service.