Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: En eloge till frivilligkrafterna inom idrotten

Christel Björkstrand.
Christel Björkstrand, Finlands Svenska Idrott. Christel Björkstrand. Bild: FSI / Jeanette Harf Finlands Svenska Idrott,christel björkstrand

Det sägs att det krävs en hel by för att fostra ett barn. Det kanske inte krävs en hel by för att skapa en idrottare, men det krävs ett helt nätverk av personer som skapar förutsättningar för idrott och idrottsutövare.

Bakom varje idrottstävling och bakom varje idrottare, oberoende av hur framgångsrik den blir, finns en hel del personer som på frivillig basis möjliggör idrottsverksamhet, som tränare, lagledare, kassörer, funktionärer och i en hel del andra uppgifter.

Enligt uppgift finns det ca 14 000 registrerade idrottsföreningar i Finland. Nästan en fjärdedel av finländarna i åldern 15-74 år är med i en förening.

Lägg därtill till den stora andelen barn och unga som är med i en idrottsförening. Ungefär 60% av barnen i åldern 9-15 år är med i en idrottsförening.

Forskningscentralen för tävlings- och toppidrott (KIHU) publicerade i år en utredning om den vuxna befolkningens idrottande, frivilligarbete och deltagande 2018. Enligt den uppskattar man att drygt 12 % av den finländska befolkningen deltar som frivilligarbetare inom idrotten och motionen. Det här utgör totalt 845 000 frivilliga inom idrotten och motionen i Finland.

Uppskattningsvis görs alltså 74 miljoner timmar frivilligarbete inom sektorn. Om den här summan skulle omvandlas till lönearbete, talar vi om en summa på drygt en miljard.

Män tar aktivare del av frivilligarbete inom idrotten än kvinnor.

Intressant är också att se vilka grenar som främst lockar frivilligarbetare. Fotbollen har överlägset mest frivilligarbetare, nästan 99000, följt av hockey, orientering och friidrott. Innebandy, skidning och boboll lockar också en hel del med frivilliga som ser till att verksamheten rullar på.

Det krävs således en hel del med talkokraft som är beredda att ta i för att en idrottsförening eller en idrottstävling ska fungera. Därtill visar KIHU:s undersökning att den medborgaraktivitet och de frivilliga som är med i större evenemang eller med och hejar på större idrottsevenemang uppgår till 1,2 miljoner personer. Det här vid sidan om alla de avlönade tränare, ledare och annan personal vars uppgift är att möjliggöra idrott och motion.

Vi talar alltså om en sektor som engagerar och aktiverar en stor del av befolkningen. En sektor som intresserar många och där det sociala kapitalet är stort.

Idrottsföreningens samlande betydelse på orten och som en språngbräda eller arena för den enskilda utövaren är stor. Att få det hela att gå ihop utan alla frivilliga krafter skulle vara en omöjlighet.

Så i sommar när du besöker en idrottstävling, fotbollsmatch eller annat idrotts- och motionsevenemang och hejar på de tävlande, ge en extra applåd till alla de frivilliga som gjort hela evenemanget möjligt. Eller varför inte gå fram och tacka dem för deras engagemang. Det är de så värda! Heja alla frivilliga inom idrotten!

Christel Björkstrand
generalsekreterare, FSI

Läs också

Nyligen publicerat - Sport