Hoppa till huvudinnehåll

"I dag ville jag inte ta på mig BK-tröjan" - BK-damerna och handbollsförbundet bestörta över beslutet att lämna FM-serien

Porträtt på två kvinnor som ler.
Päivi Mitrunen från Handbollsförbundet och handbollsspelaren Sirja Lassinharju-Heinonen är besvikna över BK:s beslut att damlaget slutar i FM-serien. Porträtt på två kvinnor som ler. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Karis,handboll,BK-46 Handboll,päivi mitrunen

Ett förhastat och beklagligt beslut. Det säger BK-spelare och Handbollsförbundet om BK-46:s val att lämna sin plats i damernas FM-serie i handboll.

Sirja Lassinharju-Heinonen kommer till intervjun med Yle Västnyland iklädd en vit tröja. På morgonen funderade hon om hon borde sätta på den rödvita BK-skjortan, men den blev kvar i klädskåpet.

- Det kändes inte alls som att jag ville ha den på mig, säger hon.

I går fick hon ett sms på sin telefon där det stod att hon inte längre har något lag.

Karisklubbens ledning hade bestämt att damlaget lämnar FM-serien i handboll. Orsaken är att truppen är för liten efter att flera av lagets spelare har meddelat att de slutar.

- Det känns jättejobbigt och jag är helt i chock. Vi hade ingen aning om att det skulle hända. Vi trodde att allt var bra och att vi ska spela som vanligt med en lite mindre trupp, säger Lassinharju-Heinonen.

Klubben ger upp för lätt

Det som grämer henne extra mycket är att ingen har frågat spelarna vad de tycker om saken. Inget möte ordnades och det fanns inga möjligheter att påverka beslutet.

- De bara sade att nu är situationen så här och nu måste ni klara er. Ni kan hitta något annat lag eller sluta spela. Det känns inte alls som att de tar hand om oss, säger Lassinharju-Heinonen.

Har ledningen gett upp för lätt?

- Absolut, absolut!

Vad hade du velat säga till den?

- Vänta lite till! Det finns spelare från andra lag som far till Åbo för att studera och där finns inget damlag, så de kunde pendla till Karis. Ni borde ha väntat tills de är klara!

"BK måste vara med"

Päivi Mitrunen är verksamhetsledare för Handbollsförbundet i Finland. Hon reagerade också med besvikelse när BK-46:s ledning meddelade att klubben lämnar sin plats i damernas serie i handboll.

- BK har ju hela tiden varit med och de hör till finska handbollen både på herr- och damsidan.

För fyra år sedan fick hon ett motsvarande samtal från BK:s klubbledning som då sade att herrlaget inte skulle delta i ligan på grund av spelarbrist.

Då sade hon att det inte var möjligt att BK inte är med och det upprepade hon också nu.

- Jag sade flera gånger att BK inte kan vara borta från serien. Det måste finnas en lösning så att ni hittar nya spelare eller kräver att sådana spelare som har slutat kommer tillbaka och hjälper till. BK har hela tiden haft lag i högsta serien.

Juniorerna behöver förebilder

För fyra år sedan engagerade sig Karisbor och handbollsvänner och lagets plats i ligan säkrades. Frågan är nu om motsvarande engagemang uppbådas för damlaget.

Det är nämligen viktigt för de yngre spelarna att ha någon att se upp till, säger Päivi Mitrunen.

- BK har många juniorer och de flickor som tränar hårt måste ha förebilder. Man måste kunna titta uppåt på damlaget och tänka att dit vill jag och där spelar jag en dag.

Sirja Lassinharju-Heinonen hoppar in i målgården och skjuter ett skott.
Sirja Lassinharju-Heinonen i en match mot Sjundeå IF. Sirja Lassinharju-Heinonen hoppar in i målgården och skjuter ett skott. Bild: Patric Westerlund / Yle Västnyland,Sjundeå IF,handboll,handbollsspelare,Karis,Raseborg,BK-46,Sirja Lassinharju-Heinonen

Sirja Lassinharju-Heinonen håller med. Det gör en stor skada åt BK om klubben inte har något damlag, säger hon.

- Det finns inte längre förebilder för juniorerna. Jag tycker att det måste finnas en balans mellan damer och herrar, det tycker jag är jätteviktigt.

Damerna får mindre stöd

Lassinharju-Heinonen är själv gift med en herrspelare och ser därför tydliga skillnader mellan stödet som herrarna får jämfört med damerna.

- Men det har blivit bättre de senaste fyra åren. BK har jättemycket fört fram damhandbollen och de har satsat på oss mycket mera. Tidigare var det helt hemskt, men nu blir det bättre och bättre.

Därför är det kanske extra bittert att klubben drar bort damlaget från ligan.

Handbollsförbundet kan stöda i tidigare skede

Päivi Mitrunen säger för sin del att Handbollsförbundet inte kan göra speciellt mycket i ett sådant här läge. När klubbar meddelar att de drar bort ett lag ur serien är det redan för sent att hjälpa till, säger hon.

Det förbundet kan göra är att gå igenom organisationen med klubbarna och diskutera vad man kan göra för att ha juniorer i alla åldersklasser.

För att förbättra situationen satsar Handbollsförbundet till exempel på att besöka skolor tillsammans med de lokala klubbarna och visa vad handboll går ut på.

Sedan ett år tillbaka har förbundet en anställd som ordnar de här så kallade skoltourerna.

- Det är viktigt att vi går till skolorna. Vi berättar att handboll är jätteroligt och att det är lätt att komma med. Och det är viktigt att man gör det både på svenska och finska.

Svårt att fatta beslut om framtiden

För Sirja Lassinharju-Heinonens del är framtiden ännu öppen och hon kan inte svara på frågan om och var hon spelar handboll nästa säsong.

- Jag har ingen aning. Huvudet bara snurrar och det känns jättetomt. Jag har pratat med olika lag, men jag kan inte göra något beslut. Det känns bara för jobbigt.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland