Hoppa till huvudinnehåll

Katri Kulmuni vill bli ordförande för Centern

Centerpolitikern Katri Kulmuni i Lilla parlamentet i Helsingfors den 5 juni 2019.
Centerpolitikern Katri Kulmuni i Lilla parlamentet i Helsingfors den 5 juni 2019. Bild: Lehtikuva Katri Kulmuni,Centern i Finland,politiker

Det blir en kamp om Centerns ordförandeskap. Partiets vice ordförande, näringsminister Katri Kulmuni, meddelade på onsdag förmiddag att hon ger sig in i leken. Även försvarsminister Antti Kaikkonen ställer upp i ordförandevalet i september.

Vid en presskonferens på onsdag förmiddag meddelade Katri Kulmuni att hon ställer upp i Centerns ordförandeval.

– Centern befinner sig i sin kanske svåraste sits under sin över hundraåriga historia. Om jag ska vara ärlig har Centern inte längre varit en rörelse där det breda folket kan känna att de kan påverka.
Centern måste vara den trovärdigaste kanalen för att påverka världen och samhället, sa Kulmuni.

Ett hurudant parti ska Centern vara?

– Centern ska se till att alla finländare är jämställda överallt i hela landet, det är Centerns uppgift också i framtiden.

Katri Kulmuni meddelade också att hon vill bli finansminister om hon väljs till ordförande.

Kulmuni är 31 år gammal och sitter sin andra valperiod i riksdagen. Hon är född i Torneå och invald i Lapplands valkrets.

Två kandidater i valet

Hittills finns två kandidater. Förutom Kulmuni ställer försvarsminister Antti Kaikkonen upp i Centerns ordförandeval.

En annan förhandsfavorit, forsknings- och kulturminister Annika Saarikko meddelade redan i våras att hon inte ställer sig till förfogande. På tisdag meddelade riksdagsgruppens ordförande Antti Kurvinen att han inte heller är intresserad.

Partiets nuvarande ordförande Juha Sipilä meddelade att han avgår genast efter riksdagsvalet. Centern förlorade 18 mandat i valet.

Centern väljer ny ordförande vid ett extra partimöte i september.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes