Hoppa till huvudinnehåll

Lina Lehtovaara hade inte väntat sig att dam-VM skulle bli ett VAR-kaos: ”Tär på domarnas självförtroende”

Fotbollsdomare visar handtecknet för videogranskning.
Fotbollsdomare visar handtecknet för videogranskning. Bild: imago images / Xinhua / All Over Press Fotbollsdomare,videodomarsystem

Yle Sportens expertkommentator och elitdomaren Lina Lehtovaara har inte missat all polemik som videogranskningarna orsakat i pågående dam-VM i fotboll. VAR skulle ta bort de självklara missarna, men nu tar de bort det mänskliga istället, säger hon.

Videodomarna har stulit showen i dam-VM. Så gott som varje match bjuder minst på ett omdiskuterat domslut, som antingen kommit från eller som blivit ändrat av videodomarna – eller det så kallade VAR (Video assistant referee).

Frågar man Lina Lehtovaara, expertkommentator och domare på högsta europeiska nivå, har videodomarna varit i fokus för mycket.

– Vad det beror på kan jag inte sätta fingret på. Men till skillnad från herr-VM i fjol, där det inte var problem med VAR alls, har det nu fått en negativ klang, säger hon och fortsätter:

– Det började egentligen med straffarna som togs om efter att man videogranskat målvakternas agerande. Det handlade om centimetrar, sådant som det mänskliga ögat inte ser. I mitt tycke är det att ta bort det fina ur fotbollen.

"Det har gått till överdrift i vissa hänseenden"

Frågan är om inte det internationella fotbollsförbundet Fifa hade för bråttom att ta videogranskningarna i bruk också i damturneringar utan att egentligen testa det, påpekar hon.

– Så får man också fråga sig om det faktiskt är så här stor skillnad på herr- och damfotboll.

Lehtovaara förklarar:

– Jag kan förstå att det händer konstigare saker på planen när damer spelar. På herrsidan är det ofta tydligare, ”rejälare” tag och då är det lätt att se om det ska vara frispark eller inte till exempel. Tolkningarna blir svårare i damfotboll. Men samtidigt hade jag inte förväntat mig det här.

Lina Lehtovaara.
Lina Lehtovaara. Lina Lehtovaara. Bild: Yle / Mattias Simonsen Lina Lehtovaara

Enligt Lehtovaara har VAR istället för att bara ta bort de solklara domarmissarna börjat fokusera på för små detaljer.

– Det har gått till överdrift i vissa hänseenden, säger hon.

Det är inte heller optimalt ur domarnas perspektiv.

– Det verkar som att domarna i VM inte vågar vara sig själv. Men man förstår det. Man kan döma en straff, sedan få ett meddelande i örat om att videodomarna måste kolla på nytt bara för att sedan fria. Visst tär det på ens självförtroende. Det är svårt att nolla något sådant, säger Lehtovaara.

"Har ibland behövts hårdare tag av domaren"

Kan det vara att vi har en gryende auktioritetskris här? Man har ju sedan junioråldern fått lära sig att domaren är den som bestämmer på plan, men nu finns det plötsligt en annan instans som kan häva domslut.

– Exakt. Man har tagit bort möjligheten att vara den där auktoriteten på planen. Det är mänskligt att göra missar. Spelare missar också vidöppna mål från några meters avstånd. Som domare måste man ju också få göra misstag. Men som sagt är jag fullkomligt okej med att man plockar bort de stora missarna, det är det här småpetandet som jag inte vet om fotbollen mår bra av.

Lehtovaara tycker ändå att merparten av domarna i VM har klarat utmaningen väl.

– Jag tycker nog att de har hållit en bra, jämn nivå så här långt. Ingen har gjort bort sig och tack vare VAR ska ingen göra det heller. Men matchledaregenskaperna verkar vissa sakna. Till exempel åttondelsfinalen mellan England och Kamerun. Där skulle det ha behövts hårdare tag av domaren.

Läs mera:

Simonsen: Det här är inte okej – dags att ta ett allvarligt snack om videogranskningar

Kan vi alla åtminstone vara överens om att videogranskningarna inte fungerar inom varken fotboll eller ishockey just nu? Den nuvarande situationen där ingen verkar veta vad som gäller är allt annat än hållbar, skriver Yle Sportens Mattias Simonsen.