Hoppa till huvudinnehåll

Mette Frederiksen blir Danmarks statsminister

De danska socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen blir Danmarks nya statsminister.
De danska socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen blir Danmarks nya statsminister. De danska socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen blir Danmarks nya statsminister. Bild: AFP / Lehtikuva Mette Frederiksen

Nästan tre veckor efter valet är nu regeringsförhandlingarna slutförda i Danmark.

De danska socialdemokraterna har kommit överens med de tre andra partierna i det så kallade röda blocket: Radikale Venstre, Enhedslisten och Socialistiskt Folkeparti.

Socialdemokraterna kommer att bilda en minoritetsregering, som stöds av de tre andra partierna. Den nya statsministern blir socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen.

‒ Det är med stor glädje vi kan meddela att vi efter tre veckors förhandlingar nu har en majoritet för att bilda en ny socialdemokratisk regering för Danmark, sade den blivande statsministern Mette Frederiksen till Jyllands-Posten.

Danmark börjar ta emot kvotflyktingar

Den nya regeringen lovar en ambitiös klimatpolitik, ökad daghemspersonal och åtgärder för att minska den ekonomiska ojämlikheten i Danmark.

Den nya regeringen kommer även inom några områden att luckra upp Danmarks hårda migrationspolitik. Danmark kommer till exempel igen att börja ta emot kvotflyktingar.

Förhållandena för personer som ska utvisas från landet blir även mer humana.

‒ Som en nyhet introducerar vi nu sunt förnuft till den danska migrationspolitiken, sade Frederiksen.

Hon underströk samtidigt att migrationspolitikens huvudlinjer förblir oförändrade.

Källor: DR, Jyllands-Posten, SR, DN.se