Hoppa till huvudinnehåll

Polisen ändrar huvudhypotesen om försvunnen miljardärsfru: Tror att Anne-Elisabeth Hagen dödades

 Anne-Elisabeth Hagen
Anne-Elisabeth Hagen försvann i oktober 2018 Anne-Elisabeth Hagen Bild: Polisen i Norge Norge,kidnappning,Försvunnen kvinna,Anne-Elisabeth Hagen

Den norska polisen arbetar nu med en ny huvudhypotes som handlar om att miljardärshustrun Anne-Elisabeth Hagen som försvann från sitt hem i oktober har dödats. Kidnappingen kan ha varit fingerad för att skyla över ett mord.

Den 69-åriga Anne-Elisabeth Hagen försvann den 31 oktober 2018 från sitt hem utanför Oslo i Norge. Inga livstecken har mottagits efter det.

Huset där Anne-Elisabeth Hagen bodde utanför Oslo
Huset där Anne-Elisabeth Hagen bodde utanför Oslo Huset där Anne-Elisabeth Hagen bodde utanför Oslo Bild: EPA-EFE/Vidar Ruud Norge,bostadshus,försvinnande,Försvunnen kvinna,kidnappning,Polis,avspärrning av undersökningsplats,Anne-Elisabeth Falkevik Hagen

Huvudhypotesen har tidigare varit att Hagen fördes bort från sitt hem av okända personer och att motivet var ekonomisk vinning.

Nu är huvudhypotesen ändrad. Enligt den norska polisen utgår man huvudsakligen från att det inte ligger ekonomiska motiv bakom försvinnandet.

Polisen säger att det mest sannolika är att Hagen utsattes för en allvarlig straffbar handling - men att det är mindre sannolikt att det handlar om ett bortförande med ekonomiska motiv.

- Huvudhypotesen är ändrad till mord, sade den norska polisen under en presskonferens på onsdagen.

Enligt polisen kan det ha varit fråga om ett fingerat bortförande.

Polisinspektör Tommy Brøske ville inte säga något om eventuella misstänkta personer. Han säger att det inte är brukligt att ge ut sådan information och att polisen återkommer till den frågan vid en senare tidpunkt.

Det finns flera orsaker till att polisen har ändrat på sin huvudhypotes.

Det är bland annat den tid som gått sedan försvinnandet, avsaknaden av livstecken och den bristande kommunikationen och kontakten från eventuella kidnappares sida.

Ändringen av huvudhypotesen får följder för utredningarna, konstaterade Brøske.

Andra hypoteser kan inte avfärdas helt

Men polisen säger sig ändå inte helt och hållet kunna avfärda hypotesen om att det ligger ekonomiska motiv bakom Hagens försvinnande.

Det finns också andra hypoteser.

Det mystiska försvinnandet har gäckat den norska polisen som med allehanda metoder försökt lösa gåtan. Mängder av tips har utretts. Elektroniska spår och videoövervakning har använts i undersökningarna.

Polisen hemlighöll till en början försvinnandet av säkerhetsskäl. Fallet offentliggjordes i januari, och i dag gav den norska polisen besked om den senaste utvecklingen av fallet.

Svensk specialhund har hjälp till med spaningarna

Polisen har bett andra länder om om hjälp och tips, och har bland annat använt sig av svenska spårhundar som är specialiserade på undersökningar vid vattendrag. Dykningar och spaningar har gjorts i sjön Langvannet nära miljardärsparets hem.

Bland annat den specialtränade schäfern Cross har deltagit i spaningarna. Cross letade också efter den svenska journalisten Kim Wall. Cross gjorde då fynd som var avgörande för utredningen.

Polisen har misstänkt att Hagen kidnappades. I februari kontaktades polisen av personer som krävde nio miljoner euro i kryptovaluta.

Det finns inga bevis på att entreprenören och miljardären Tom Hagens hustru skulle vara vid liv.

Letande efter Anne-Elisabeth Hagen i Fjellhamar norr om Oslo 10.1.2019
Polisen använder sig av spårhund utanför Oslo i januari 2019 Letande efter Anne-Elisabeth Hagen i Fjellhamar norr om Oslo 10.1.2019 Bild: EPA-EFE/FREDRIK HAGEN Norge,hund,kidnappning,Polis,Spårhund,sökande,sökning av försvunnen person,Försvunnen kvinna,Anne-Elisabeth Hagen

Källor: NRK, DN, Aftonbladet