Hoppa till huvudinnehåll

Popcornen väntar när USA:s tv-tittare ser demokraternas första debattfight

Elizabeth Warren, Joe Biden och Bernie Sanders.
Elizabeth Warren, Joe Biden och Bernie Sanders är topptippade kandidater. Elizabeth Warren, Joe Biden och Bernie Sanders. Elizabeth Warren,Joe Biden,Bernie Sanders

Nedräkningen för presidentvalet i USA har börjat. Demokraternas tjugo kandidater får visa upp sig i valdebatter på onsdag och torsdag kväll. Frågan är om det blir intern smutskastning eller om Trump blir huvudfienden.

Huvudkandidaterna börjar redan urskilja sig, men de första tv-debatterna är viktiga för fortsättningen. Också för vem som får pengar, och vem som blir utan sponsorstöd, från storföretagen och från de vanliga amerikanerna.

Sommarn är bäst för det politiska USA

Den här tiden på året är älskad av alla politiska observatörer i USA. Vart fjärde år börjar valkampanjen den här tiden.

Eftersom det är republikanerna som nu har presidentposten, koncentreras uppmärksamheten på demokraternas utmanare. Den interna striden bland presidentkandidater är i full gång.

Det blir flera debatter ännu i sommar, men i augusti är det fler som har semester, och kanske för hett för heta debatter.

Fördel för Warren?

Lotten har avgjort om kandidaterna deltar på onsdag eller torsdag.
Hela USA tycks vara överens om att Elisabeth Warrren är ensam huvudkandidat i den första debatten.

På torsdagen blir det duell mellan Joe Biden och Bernie Sanders. Kanske de i stället vinner på att inte Warren stör deras samtal.

Lita också på att det bir många opinionsmätningar gjorda dessa kvällar. Men de är sällan tillförlitliga i USA, urvalet blir för litet.

TV och partiet styr

Programledarna är många och de kommer från MSNBC, som sänder de första två debatterna. Följande gång är det dags i slutet av juli och CNN:s tur att sända och utse debattledare och –teman.

Demokraterna har ändå styrt det hela med fast hand. Det är ju trots allt deras presidentkandidat som ska väljas, av deras anhängare i primärvalen i vinter.

Det finns plats för publik i Miami, där de första två debatterna arrangeras. Det blir inga publikfrågor. Men hela USA får följa med på tv, och kommentera.

Hur inverkar Trump?

Många väntar sig att också president Trump sitter vid twitterknapparna.

Men det finns också de som befarar att han vill störa debatten med egna utspel. Till exempel utlysa krig mot Iran, eller göra något stort spektakel under sitt besök i Japan.

Det riskerar att hastigt bli en smutsig debatt, befarar bedömarna. Alla kandidater är där för att vinna.

Någon kandidat vill säkert visa att han eller hon klarar Trump med hans metoder, som ibland har ansett vara översitteri och mobbning, fula ord och öknamn på motståndarna.

Hur ska man kunna hålla reda på 20 kandidater?

Det kan man inte. Många anser att det är alldeles för många kandidater.

Men den här gången vill demokraterna satsa på demokrati. I senaste val var det Sanders och Clinton på slutrakan, och det blev ju inte riktigt bra.

Alla som ville har den har gången fått anmäla sitt intresse för en kandidatur. Den senaste Joe Sestak, kom på söndagen.

Därmed är man uppe i 24 kandidater. Det är ändå bara 20 kandidater som har klarat den första gallringen och får vara med i denna debattomgång.

Det krävs tillräckligt många opinionsmätningar som ger ett stöd på en procent, och tillräckligt mycket sponsorpengar från tillräckligt många sponsorer. De ratade kritiserar förstås och lovar komma igen.

Tv fortfarande populärt

Systemet med tv-debatter har funnits länge, sedan televisionens barndom år 1956. Amerikanerna är fortfarande ett tv-älskande folk.

Det är förmodligen inte enbart demokrater som kommer att titta på de första debatterna.

Debatterna ska räcka två timmar, men säkert en fjärdedel tv-är reklamtid. Alla kandidater är välförberedda och hårt taggade. De vet att de inte får många minuter på sig att presentera sig för det amerikanska folket.

Politiska utspel och överraskningar hjälper

De som redan har medias uppmärksamhet har kommit med utspel på förhand. Många är okända., eller åtminstone kända bara i den egna delstaten. De har ohjälpligt svårare att slå igenom.

Nya idéer och kraftfullt framförande. Det är vad som efterlyses. Eller överraskningar. Se bara på Donald Trump i förra valet.

De äldsta har varit med om mest - på gott och ont

Många anser att Bernie Sanders har uppnått sitt bäst-före-datum.

Förutom att han hör till de äldsta kandidaterna, så upprepar vad mycket av det han sa för fyra år sedan. Kraven på avgiftsfri utbildning och efterskänkta studiestöd lät väldigt bekant.

Men det kan vara positivt att vara känd. De kandidaterna har ingen inledande startsträcka.

Det handlar om Bernie Sanders, Elisabeth Warren och framförallt Joe Biden. Men är man känd för att man har varit med länge, finns också risken för misstag.

Joe Biden har fått mycket stryk för tidigare agerande i många frågor. Trumps motto är ju att han och nästa måste kan göra allt bättre än Barack Obama. Och Biden var Obamas vicepresident.

Pengarna och publikmängden avgör

Biden har inga problem med pengarna, de övriga måste kämpa för att skaffa fram donatorer, många, i flera delstater. Men via evenemang och små donationer skapar man också viktiga kontakter med väljarna - kontakter som kan vara guld värda senare.

Trump skrattar åt demokraternas små evenemang. Själv samlar han 20 000 besökare på en gång. Varje besökare registreras och kan räkna med betydliga mängder post och telefonsamtal från republikanerna i framtiden.

Man får lätt uppfattningen att hela USA följer spektaklet. Och säkert är popcornen upphettade framför många amerikanska tv-soffor. Men då måste man komma ihåg att valdeltagandet är lågt, man måste registrera sig som väljare.

Gör som Trump!

Båda partierna jobbar hårt för att aktivera sina väljare. När Trump åkte till Japan tog han en omväg på vägen till flygfältet.

Han skulle tala på kongressen för ”Faith and Freedom Coalition” – de kristna som är mest glada över att president Trump har utnämnt så många domare som till exempel kan förbjuda abort.

Sådana kontakter är livsviktiga för en president. Joe Biden har låtit sig ropas fram av åtskilliga yrkesgrupper, till exempel brandmännen på kongress nyligen. Sådant är viktigt också för att försöka bevisa att Trump inte är arbetarnas president.

Pete Buttigieg har också en viktig bakgrundsgrupp. Om alla homosexuella röstar lika. Och det gör de inte. I USA är det säkert fortfarande så att han har blivit populär trots sin uttalande homosexualitet. Det viktigaste är att sticka ut.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes