Hoppa till huvudinnehåll

Venezuela uppger sig ha stoppat ett kuppförsök – anklagar USA, Colombia och Chile för inblandning

Demonstranter i Venezuela har länge krävt att regeringen går med på att in hjälp på grund av den humanitära krisen i landet
Demonstranter i Venezuela har länge krävt att regeringen går med på att ta in hjälp på grund av den humanitära krisen i landet. Demonstranter i Venezuela har länge krävt att regeringen går med på att in hjälp på grund av den humanitära krisen i landet Bild: EPA-EFE/RAYNER PENA Venezuela,Humanitärt bistånd

Venezuelas regering uppger sig ha avvärjt ett försök till statskupp.
Regeringen uppger att säkerhetsstyrkorna avvärjt ett kuppförsök samt en plan att mörda president Nicolas Maduro och flera andra.

Planen ska ha varit att ersätta presidenten med en general.
Venezuelas kommunikationsminister Jorge Rodriguez uppger att både aktiva och pensionerade militärer deltagit i planeringen av kuppen.

Enligt Rodriguez skulle kuppen ha genomförts den 23 och den 24 juni. Kuppen stoppades med hjälp av infiltratörer sade han.

– Vi var på plats under alla möten där kuppen planerades. Vi var på alla konferenser, sade han.

Venezuela anklagar Colombia, Chile och USA för delaktighet i kuppförsöket.

Rodriguez sade att Colombias president Ivan Duque, Chiles konservativa president Sebastian Pinera och USA:s säkerhetsrådgivare John Bolton ligger bakom planen.

- Vi har videoinspelningar som fungerar som bevis att vapen och pengar överförts i syftet att genomföra en kupp, hävdade Rodriguez i en presskonferens på tv-kanalen Telesur på onsdagen.

Minst sex personer har gripits för inblandning i de påstådda kupplanerna.

Venezuela plågas av en svår ekonomisk och humanitär kris samt ett politiskt dödläge mellan oppositionens ledstjärna Juan Guaidó och president Nicolas Maduro.

Källor: AFP, Sverige Radio, STT

Läs mera:

Expert ser hopp trots dödläget i Venezuela: “För första gången på länge är jag en aning optimistisk”

Krisen i Venezuela har försvunnit från löpsedlarna men är långt ifrån över. Det humanitära läget fortsätter att förvärras och den politiska krisen kantas fortfarande av risken för inbördeskrig. Ändå säger professor Edgardo Lander vid Centraluniversitet i Caracas att han för första gången på länge är lite optimistisk.

Läs också