Hoppa till huvudinnehåll

Allt du behöver veta om fallet Jari Aarnio – Helsingfors hovrätt fastslog att Aarnio är Bölemannen

Jari Aarnio i Helingfors tingsrätt 02.10.2018
Jari Aarnio i Helsingfors tingsrätt i oktober 2018. Jari Aarnio i Helingfors tingsrätt 02.10.2018 Bild: Derrick Frilund / Yle Jari Aarnio,Helsingfors tingsrätt,Helsinki Court House,rättegång,tjänstebrott

Helsingfors hovrätt kunggjorde i dag, torsdag, domen i det fall där den tidigare polischefen Jari Aarnio misstänks för att ha organiserat smugglingen av tusen kilo hasch från Nederländerna.

Aarnio själv förnekar allt (på finska) och säger att det handlar om normal verksamhet för narkotikapolisen.

Rättegången har varit utdragen och fallet är komplicerat. Behandlingen inleddes i hovrätten för två år sedan.

Detta har hänt kring Jari Aarnio

Maj 2013
En prostituerad kontaktar inrikesministeriet för att berätta om Jari Aarnios verksamhet. Ministeriet får samtidigt ett tips om mutmisstankar då polisen köpte utrustning av företaget Trevoc som Aarnio var delägare i.

Sommaren 2013
Riksåklagaren grundar en specialgrupp som utreder den prostituerades berättelser och möjliga konsekvenser. Brottsutredningen börjar.

November 2013
Aarnio fängslas som misstänkt för grovt missbruk av tjänsteställning och grovt mutbrott. Samtidigt undersöker utredarna Aarnios kopplingar till ledaren för en kriminell organisation.

December 2013
Aarnio fängslas misstänkt för grova narkotikabrott.

Maj 2014
Centralkriminalpolisen hittar 64 800 euro kontanter i en hink på Aarnios gård. Försvaret anser att gömman är en iscensättning.

14.10. 2014
Narkotika- och tjänstebrottsutredningen går till åtalsprövning.

16.12. 2014
Trevoc-härvans åtal blir offentliga i tingsrätten. Åtta andra personer är också åtalade - bland dem den kriminella ligan United Brotherhoods ledare.

Aarnio åtalas för grovt missbruk av tjänsteställning, grovt bedrägeri, grovt mottagande av muta och registermärkningsbrott.

18.12. 2014
Riksåklagarämbetet anmäler att Aarnio åtalas för sex grova narkotikabrott. Enligt åklagaren ligger Aarnio bakom omfattande import av hasch från Holland. Aarnio misstänkt för att ha smugglat in tusen kilo hasch åren 2011-2013.

Åklagaren kräver maximistraff för Aarnio, alltså 13 år ovillkorligt fängelse.

13.1. 2015
Trevoc-rättegången startar i tingsrätten.

15.5. 2015
Aarnio får två åtal till för grova narkotikabrott. Nu finns det 29 åtal mot honom.

2.6. 2015
Domen faller i tingsrätten i Trevoc-fallet. Aarnio döms till ett år och åtta månader ovillkorligt fängelse bland annat för grovt missbruk av tjänsteställning och mottagande av muta. Både åklagaren och Aarnio överklagar domen till hovrätten.

4.6. 2015
Narkotikarättegången startar i tingsrätten. Det blir en utdragen process.

2.5. 2016
Behandlingen av Trevoc-härvan inleds i hovrätten.

30.9. 2016
Trevoc-domen faller i hovrätten. Hovrätten dömer Jari Aarnio till tre års ovillkorligt fängelse. Hovrätten skärper märkbart tingsrättens dom.

29.12. 2016
Domen faller i narkotikahärvan i tingsrätten. Helsingfors tingsrätt dömer Aarnio till 10 års fängelse för sex grova narkotikabrott och 16 andra brott. Tillsammans med domen i Trevoc-fallet får Aarnio det maximala straffet som lagen tillåter alltså 13 års fängelse.

20.6. 2017
Narkotikarättegången startar i hovrätten.

Juli 2018
Aarnio kopplas till mordet på Volkan Ünsal. Han misstänks för att på förhand ha känt till mordet utan att ha ingripit.

19.6. 2019
Högsta polisledningen, bland dem Jari Aarnio, frias i tingsrätten i den rättegång som handlar om hur polisen i Helsingfors använt sina källor och övervakat dem.Vid årsskiftet 2007-2008 strök Aarnio alla källor ur polisens register. Inga nya källor antecknades i registret under flera år, fastän användningen fortsatte.

27.6. 2019
Domarna faller i hovrätten den rättegång som handlar om tusen kilo hasch som smugglades in i tunnor från Nederländerna till Finland. Frågan är om Aarnio är den så kallade Bölemannen som organiserade alltihop.

Vad handlar det här fallet om?

Den tidigare polischefen Jari Aarnio misstänks för att vara den så kallade Bölemannen. Bölemannen höll kontinuerligt kontakt med dem som smugglade in stora mängder hasch i tunnor från Nederländerna åren 2011-2013.

Bölemannen höll kontakt med de andra smugglarna via mobiltelefoner. En av telefonerna hittades i Aarnios garage.

Aarnio strödde omkring sig drygt en halv miljon euro. Aarnio har kommit med en vag förklaring på hur han hade fått pengarna.

Till bevisen hör 65 000 euro som Centralkriminalpolisen hittade i en hink i Aarnios trädgård. Enligt Aarnio var gömman iscensatt.

Hur gick det i tingsrätten?

Tingsrätten dömde Jari Aarnio i december 2016 till tio års ovillkorligt fängelse för fem grova narkotikabrott och 17 andra brott.

Tingsrätten ansåg att Aarnio hade en avgörande roll då en liga smugglade in hasch från Holland till Finland.

I straffet beaktades att Aarnio redan hade dömts till tre års fängelse för mutbrott i den så kallade Trevoc-härvan. Sammanlagt blev straffet 13 år, det vill säga det maximistraff som lagen tillåter.

Vilka var utgångspunkterna i hovrätten?

Jari Aarnio är redan dömd till maximistraff enligt finländsk lagstiftning, sammanlagt 13 år ovillkorligt fängelse. Åklagaren kan inte kräva mera, men försvarar tingsrättens dom.

Åklagaren krävde att Aarnio ska förklaras skyldig till ytterligare ett grovt narkotikabrott och ett fall av tjänstebrott där tingsrätten förkastade åtalet.

Åklagaren yrkade också på strängare straff för Aarnios kumpaner.

Jari Aarnio själv förnekar till allt och kräver att tingsrättens domar förkastas. Aarnio anser att det endast handlade om narkotikapolisens normala arbete.

Alla rättegångar där Aarnio är inblandad

Trevoc-härvan

Domen i hovrätten står fast. Aarnio har dömts till tre års ovillkorligt fängelse för bland annat för grovt missbruk av tjänsteställning och mottagande av muta. Aarnio ska via en bulvan ha varit delägare i företaget Trevoc som sålde övervakningsutrustning till polisen. Samtidigt var Aarnio i egenskap av chef för narkotikaroteln i Helsingfors ansvarig för polisens anskaffningar. Mutan bestod i att personer ansvariga för Trevocs verksamhet lät Aarnio få en ägaraktig position i företaget.

Narkotikahärvan

Domen faller i hovrätten 27 juni 2019. Aarnio är misstänkt för att ha organiserat omfattande import av hasch från Nederländerna till Finland åren 2011-2013. Tingsrätten dömde Aarnio till tio års ovillkorligt fängelse för fem grova narkotikabrott och 17 andra brott.

Mordet på Volkan Ünsal

Volkan Ünsal mördades i en lägenhet i Nordsjö 2003. I juli 2018 kopplades Jari Aarnio till mordet. Aarnio misstänks för att på förhand ha känt till mordet utan att ha ingripit.

Åtal mot högsta polisledningen inklusive Jari Aarnio

Högsta polisledningen inklusive Jari Aarnio själv friades i Helsingfors tingsrätt 19.6. 2019 från alla åtal i Finlands största polisrättegång. Den handlade i korthet om att narkotikapolisen inte förde bok över sina källor. Frågan löd om högsta polisledningen skulle bära ansvar för att Helsingforspolisen inte följde direktiven. Riksåklagare Raija Toiviainen sade samma dag som tingsrättens dom föll att riksåklagarämbetet sannolikt överklagar domen till hovrätten.