Hoppa till huvudinnehåll

BK-ledningen: Vi har letat efter spelare till damlaget i över en månad, men det finns inga på marknaden

BK-46:s damlag våren 2019 i en match mot Dicken.
I våras kom BK-46:s damer på fjärde plats i damernas FM-serie i handboll. BK-46:s damlag våren 2019 i en match mot Dicken. Bild: Kristian Karlsson/Yle handboll,BK-46 Handboll,BK-46

BK-46 har misslyckats med några årskullar av flickjuniorerna. Därför finns det inte tillräckligt med handbollsspelare för att damlaget ska kunna spela i FM-serien, säger Henrik Lindroos som har försökt rekrytera spelare till laget.

- Nu ser vi resultatet. Man kan inte med våld hålla uppe ett lag, bara för att under säsongen märka att vi inte kan dra en enda ordentlig träning. Det drar ner på självförtroendet hos spelarna, ledarna och tränaren och det är dömt att misslyckas före det ens har börjat.

Henrik Lindroos ingår i den grupp i Karisklubben som har jobbat med lagbygget under våren. Han försäkrar att man har vänt på varenda sten för att hitta spelare till truppen.

"Vi har inte hittat någonting"

Sirja Lassinharju-Heinonen, som har varit en av spelarna i BK:s damlag, kritiserar ledningen för att fatta för snabba beslut om att dra bort damlaget ur serien. Men Henrik Lindroos håller inte med.

- Vi har jobbat över en månad med det här och vi har inte fått en enda spelare till. Vi har kartlagt via tränaren och vad vi själva vet och vi hittade absolut ingenting.

- Fakta är att det inte finns spelare på marknaden just nu, och då är det svårt att göra något åt saken.

Dyrt och besvärligt att köpa spelare från utlandet

Ledningen har kontaktat både FM-seriespelare från andra lag som börjar studera i Åbo och sådana spelare som tidigare har spelat för BK:s damlag. Men ingenstans har det nappat.

Porträttbild på handbollstränare Henrik Lindroos.
Henrik Lindroos har tidigare bland annat tränat BK:s damlag. (Arkivbild) Porträttbild på handbollstränare Henrik Lindroos. Bild: Yle / Bubi Asplund handboll,handbollstränare,tränare,Karis,Raseborg,Hangö,Västnyland,hc hik

BK-ledningen har också funderat på att skaffa förstärkning från utlandet, men det hade blivit både dyrt och besvärligt.

- När vi måste skaffa fyra till fem spelare så blir det en allt för svår ekvation, både att få dem hit och ekonomiskt så kostar alla spelare som kommer från utlandet ganska mycket, säger Henrik Lindroos.

Tränaren har informerats hela tiden

Sirja Lassinharju-Heinonen var för sin del upprörd över att hon fick meddelandet om att laget dras bort från serien per sms.

Lindroos understryker ändå att man kontinuerligt har informerat damlagets tränare om den dåliga situationen.

- Nog meddelade vi laget den 21 maj om att vi endast har fem kontrakt och att många är oklara och att styrelsen den 26 maj skulle fatta beslut om BK ska vara med i serien eller inte.

"BK satsar på damhandbollen"

Henrik Lindroos tycker det är svagt att tala om jämställdhet mellan dam- och herrspelarna i det här sammanhanget.

- I fjol satsade vi på att skaffa tre bra förstärkningar, så inte har vår mening alls varit att dra ner laget.

Han påpekar att det nog finns bra flickjuniorer inom BK, men att de bara är mellan 15 och 16 år gamla. De är för unga för att komma med i ett damlag.

- Man kan inte hoppa från B-junior till ligan på en gång. De har tre till fyra juniorår kvar och det skulle vara orättvist mot dem.

På fredag ska Henrik Lindroos träffa BK:s ledning tillsammans med den övriga gruppen som har sysslat med att värva spelare.

Meningen är att diskutera de äldsta juniorerna och i lugn och ro fundera över en strategi för att bygga upp ett lag för framtiden.

- Meningen är alltså inte att köra ner verksamheten.

Artikeln bygger på en intervju gjord av Bubi Asplund.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland