Hoppa till huvudinnehåll

Dam-VM slår tittarrekord världen över – engelska tränaren Phil Neville överraskades av populariteten: ”Kunde inte föreställa mig det här”

Franska fans under dam-VM 2019.
Franska fans under dam-VM. Franska fans under dam-VM 2019. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press publik

På torsdagskvällen kör kvartsfinalerna igång i dam-VM i fotboll. Men man kan redan nu slå fast att turneringen blivit den publiksuccé som många hade väntat sig – åtminstone med tanke på tv-siffrorna.

I bland andra England, Frankrike, Brasilien och Italien har man slagit tittarrekord under pågående VM. Enligt det internationella fotbollsförbundet Fifa var åttondelsfinalen mellan Frankrike och Brasilien den populäraste tv-matchen i ett dam-VM någonsin.

I Brasilien, med ungefär 202 miljoner invånare, följde genomsnittliga 35 miljoner ögonpar med matchen på tv. I Frankrike är samma siffra 10,6 miljoner.

Det tidigare rekordet var enligt Fifa finalen 2015 mellan USA och Japan, som i amerikansk tv lockade 25,4 miljoner tittare.

I England följde i sin tur 6,9 miljoner människor med hur ”Lejoninnornas” åttondelsfinal mot Kamerun spårade ur. Tre av Englands matcher har tagit sig in på BBC:s lista på mest sedda fotbollssändningar i år.

Endast matcherna mellan Manchester United och Watford samt Man United och Chelsea har tillsammans med finalen mellan Man City och Arsenal nått en större publik enligt det brittiska rundradiobolaget.

– Populariteten har verkligen exploderat. Visst hjälper det att det handlar om ett VM, men laget måste spela bra för att siffrorna ska se ut så här, säger Englands landslagstränare Phil Neville och tillägger:

– Då jag tog emot jobbet för ett och ett halvt år sedan kunde jag aldrig ha föreställt mig det här.

"Har lyckats krossa fördomar"

Italienarna har också fått upp ögonen för sitt damlandslag. Tränaren Milena Bertolini har ofta uttalat sig om hur ojämlikt damerna blir behandlade i det fotbollstokiga landet och är nöjd med vad hennes adepter nu fått till stånd.

– Kulturella förändringar är inte lätta att genomföra, men det här laget har lyckats krossa vissa fördomar, säger hon.

I Finland har dam-VM också intresserat tv-publiken. Av de tio populäraste programmen i TV2 förra veckan var hela åtta sändningar från dam-VM. Endast friidrottstävlingarna i Kuortane och Jyväskylä lockade fler tittare.

Matchen mellan Frankrike och Brasilien var också den match som lockat mest tittare i Finland. I medeltal såg 253 000 personer matchen.

I kväll fortsätter VM med kvartsfinalen mellan Norge och England. Yle sänder matchen direkt i TV2 och på Arenan med start klockan 21.30.

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus Naisten MM-futis rikkoo tv-ennätyksiä ympäri maailmaa – Englannin päävalmentaja Phil Neville yllättyi: ”En olisi voinut kuvitella tätä hetkeä” skriven av Roope Visuri.