Hoppa till huvudinnehåll

Demokraternas valdebatter inleddes i USA: De flesta kandidater ville profilera sig men inte gräla

Affisch med debattledarna i Demokraternas första stora valdebatt.
Debattledarna i Demokraternas första presidentdebatt i Miami. Affisch med debattledarna i Demokraternas första stora valdebatt. Bild: EPA-EFE Demokratiska partiet i USA,Presidentval i USA,MSNBC

De amerikanska demokraternas första offentliga valdebatt inför presidentvalet har hållits. Mer än tjugo kandidater ska sållas till en enda, efter primärval i alla delstater. Som väntat fick Elisabeth Warren mest uppmärksamhet.

Warren talade emot både monopol och stora företag. Hon inledde med att kritisera de ekonomiska framstegen som inte når alla.

- Stora medicinföretag och investerare i privata fängelser klarar sig säkert bra, sa Warren. Men inte de som måste ha mediciner, eller de svarta och latinobefolkningen som får sina samhällen sönderslagna, eller de som bekymrar sig för klimatet.

Elisabeth EWarren på storskärm i prewsrummet vid debatten i Miami.
Elisabeth Warren fick mest uppmärksamhet vid debatten i Miami Elisabeth EWarren på storskärm i prewsrummet vid debatten i Miami. Bild: EPA-EFE Elizabeth Warren,Presidentval i USA

Tvåspråkiga kandidater

Demokraternas tio första debattörer var inte speciellt konkreta. Det handlade om flyktingpolitik och ekonomi, skatter och hälsopolitik. Jämställdhet och gayrättigheter berördes, och säkerhetspolitik.

De kandidater som behärskar spanska hade också budskap på det språket till latinobefollkningen. Det är en stor, viktig målgrupp för Demokraterna.

Beto O`Rourke ville inte uttala sig om kravet från en del demokrater på en toppskatt på 70 procent för de rikaste, de som förtjänar mer än 10 miljoner dollar per år. Däremot var han den första att tala spanska med tv-publiken.

Invandringspolitik kritiseras om den leder till döden

Det som sades på spanska gällde bland annat allas rätt till delaktighet och flyktingpolitiken.

Flera av kandidaterna uttalade sig om dagens stora nyhet, tidningsbilden från den södra gränsen, med den döda fadern och hans barn, liggande på en strand.

Orsaken till att de dog var att de inte fick ansöka om asyl när de hade kommit till den officiella gränsövergången. Därför gjorde de ett nytt försök, simmande över floden Rio Grande, förklarade flera av kandidaterna.

Kandidaten Julian Castro har spanska som modersmål, flera andra
från de sydliga delstaterna behöver det i kontakter med väljarna.
Han och Amy Klobuchar sa att desperation inte får göras straffbart.

Olika intressen

Kandidaterna verkade inte villiga att uttala sig om skiljelinjerna i deras inställning till flyktingpolitiken, men den nuvarande är på många punkter fel, sa de.

Cory Booker sade också att dagens ekonomi inte fungerar i de svarta och bruna samhällena, tex det där han själv bor. I stället har han tvingats lyssna på skott i sitt bostadsområde, där flera också har dödats.

Skolskjutningarna och vapentillstånden lyftes fram i några frågor, men kandidaterna ville inte visa upp några skiljelinjer trots att de finns.

Många av kandidaterna är med för att föra fram den egna delstaten eller speciella intressen de ömmar för. Tim Ryan talade för bilarbetarna, men fick inte det genomslag många hade hoppats. Jay Inslee är klimatkandidat men talade också för kvinnolöner och samarbete med facket.

Säkerhetspolitik visade bredd

Tulsi Gabbard betonade sin långa tjänstgöring i försvaret och höll framme säkerhetspolitiska frågor. Hon kritiserade president Trumps politik i Iran och fick medhåll av flera.

Bill de Blasio från New York framhävde egna insatser för minimilön och sociala förmåner. Blasio kritiserade Ryssland för inblandning i den amerikanska demokratin.

Debatten visade på en mångfald bland kandidaterna i åsikterna om de största hoten mot USAs säkerhet. Kina, Rysland, kärnvapen och president Tump nämndes. Kandidaterna gjorde sitt yttersta för att synas och profilera sig.

Nästa debatt med ytterligare tio kandidater hålls på torsdag kväll amerikansk tid. Därefter sållas några kandidater bort inför följande debatt i slutet av juli.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes