Hoppa till huvudinnehåll

Husbolag bad man i Helsingfors att ta bort regnbågsflagga från sin balkong

Regnbågsflagga vajar.
Husbolaget i fråga anser att flaggan förstör husets fasad. Regnbågsflagga vajar. Bild: All Over Press regnbågsflaggan

Helsingforsaren Konsta Kettunen blev tillsagd då han hängde en stor regnbågsflagga ute på sin franska balkong. Husbolaget motiverade beslutet med att de har rätt att själva bestämma om fasaden och att Kettunen får hänga flaggan inomhus om han så vill.

Det är pridevecka i Helsingfors och många företag firar med att hänga upp regnbågsflaggor, men husbolag är kanske inte lika ivriga – somliga vill inte ha dem som dekoration eftersom de ändrar husets fasad.

Konsta Kettunen lade i går, onsdag, upp en regnbågsflagga som hängde över hela balkongen och även ut från balkongen. Han fick ett samtal av husbolaget som meddelade att flaggan måste bort. Kettunen berättade om händelsen på sin Instagram.

– Jag fick förslaget att jag kunde hänga flaggan mellan fönstret eller mellan dörren till balkongen. Enligt husbolaget skulle det inte störa. Jag kan alltså ha framme flaggan, men politiken är att man inte får ändra husets fasad eftersom det är ett gammalt hus, berättar han.

Inget får hänga utanför balkongen

Kettunen ringde disponenten efter att han hade pratat med husbolagets styrelseordförande. Disponenten kände inte till ärendet och skulle diskutera saken med styrelsen.

Enligt Kettunen har husbolagets styrelse ännu inte fattat ett slutligt beslut och det är alltså möjligt att flaggan får vara på plats till slutet av veckan.

– Jag tänker inte ta ner flaggan.

Fastighetsförbundets biträdande chefsjurist, Kristel Pynnönen, bekräftar att husbolaget får bestämma om sin egen fasad.

– Man får inte hänga något utanför balkongen. Ibland kan det vara fråga om fem centimeter. I det här fallet är det fråga om att personen som bor där inte får tillfoga någonting till fasaden, säger hon.

"Husbolaget kan krocka med värdefrågor"

Enligt Pynnönen ska Kettunen ändå få ha flaggan utomhus, bara den hålls på insidan av balkongräcket, eller inomhus.

– Det hade varit annorlunda om man hängde någonting objektivt sett kränkande i fönstret. Till exempel svastika/hakkors är inte tillåtet eftersom det är ett brott mot människors värde.

Disponentförbundets ordförande, Toivo Korhonen, håller med Pynnönen och säger att det är fråga om att man inte får ändra fasaden. Ibland kan tvister kring flaggor ändå handla om värderingar, säger han.

– Husbolaget kan krocka med värdefrågor i samband med tvisterna, det vill säga vad som är lämpligt och vad som inte är det. Någon kan kanske ta illa upp av att man piskar mattor på en söndag, men det är inte en helgdag för alla, säger han.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Helsinkiläismies ripusti sateenkaarilipun parvekkeelle – taloyhtiö pyysi ottamaan pois" skriven av Marika Harjumaa.