Hoppa till huvudinnehåll

Lokalitetsdirektör Börje Boström i Borgå går i pension: ”Jag tror och hoppas att det som hände tidigare inte händer igen”

Börje Boström
Lokalitetsdirektör Börje Boström går i pension om drygt två veckor. Börje Boström Bild: Yle/ Fredrika Sundén tjänstemän,porträtt,Borgå,lokalitetsdirektör

Lokalitetsdirektör Börje Boström har drygt två veckor kvar av arbetslivet innan han går i pension. Boström önskar att efterträdaren ska ha en förmåga att kunna prioritera och se större helheter.

Boström säger att det känns bra att gå i pension, men han har ändå inte hunnit städa undan sina saker från skrivbordet ännu.

- Det finns inte så mycket att städa undan där heller, det mesta finns ju i datorerna nuförtiden, säger han.

Börje Boström
Börje Boström. Börje Boström Bild: Yle/ Fredrika Sundén tjänstemän,porträtt,Borgå,lokalitetsdirektör

Senaste åren jobbiga

Boström tycker att de senaste åren som lokalitetsdirektör har varit ganska jobbiga. Bland annat har många skolor haft problem och behövt renoveras. Han är ändå hoppfull om att Borgå ligger ganska bra till just nu.

- Det mesta är gjort och det som ännu inte är gjort är i processen så det kommer att åtgärdas. Det som finns kvar är några byskolor som man borde besluta vad man ska göra med, säger Boström.

Byskolorna som Boström nämner ligger i Sannäs, Illby och Ebbo. Också renoveringen av Kvarnbackens skola dröjer på grund av att betongen torkat långsammare än beräknat.

Illby skola
Illby skola väntar fortfarande på beslut om fortsättningen. Illby skola Bild: Yle/ Mikaela Wikström illby skola

Enligt Boström är det ändå viktigare att jobbet görs bra än att det blir snabbt klart.

- Båda sakerna är ju viktiga men kvaliteten är det som är avgörande. Nu måste vi få Kvarnbackens skola renoverad så att den inte behöver renoveras på nytt, så man gör allt som man kan tänka sig så bra som möjligt, säger Boström.

Hoppas att inte samma misstag sker igen

Kvarnbackens skola är enligt Boström ett bra exempel på ett projekt som hade varit bättre att göra ordentligt från början.

- Man borde göra mycket noggrannare undersökningar än man gjorde tidigare. För tio år sedan undersökte man inte sådana här gamla byggnader lika noggrant som idag, säger Boström.

Grävmaskin gräver utanför skolhus
Renoveringen av Kvarnbackens skola har dragit ut på tiden. Grävmaskin gräver utanför skolhus Bild: Yle/ Fredrika Sundén renovering,skolor,inneluft,grundförbättringsprojekt,grävmaskiner,kvarnbackens skola i borgå

- Jag tror och hoppas att de saker som hände för några år sedan inte kommer att hända mera, hela byggnadsbranschen jobbar för att höja kvaliteten på det man gör.

Efterträdaren ännu oklar

Ansökningstiden till tjänsten som lokalitetsdirektör gick ut den 26 juni. Boström vet därför inte vem som efterträder honom än.

Det blir således kollegernas ansvar att lära upp den nya lokalitetsdirektören, men Boström tror inte att det krävs någon längre utbildning.

- Jag antar att den som blir vald är en proffsig kille eller dam så det är inte mycket som behövs läras ut. Men förstås ställer jag upp om jag behöver berätta om vad som har varit på gång här den sista tiden, säger Boström.

Över 40 år på Borgå stad

Boström har jobbat på Borgå stad sedan 1977, den nuvarande tjänsten som lokalitetsdirektör har han haft sedan 2011.

Boström har inga klara planer för vad han ska göra under pensionen än, förutom att han ska vara på stugan. Högst sannolikt kommer det i alla fall innebär en del snickrande också.

- Jag har snickrat en del på stugan de senaste åren och nu börjar det bli klart, så jag får väl fortsätta på huset där hemma.

Borgå stad sett från Näse sten.
Arkivbild. Boström har arbetat på Borgå stad i drygt 40 år. Borgå stad sett från Näse sten. Bild: YLE / Hanna Othman Borgå,näse backen

Avgöra vad som är viktigt

Boström hoppas att efterträdaren har förmågan att se större helheter och kan göra rätt prioriteringar.

- Jag hoppas att efterträdaren kan se vart man är på väg och vilka saker som är viktiga och vilka som kan skjutas upp, för man kan inte göra alla saker samtidigt, säger Boström.