Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Före detta knarkpolischefen Aarnio får sin dom i dag, nytt problem med Boeing Max-plan

Jari Aarnio.
Jari Aarnio. Bild: Lehtikuva Jari Aarnio

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Den tidigare knarkpolischefen Jari Aarnio får i dag sin dom i Helsingfors hovrätt. Han misstänks för att ha organiserat en smuggling av 1 000 kilo hasch från Nederländerna, men förnekar själv till brott. Misstankarna kring Aarnio går tillbaka till år 2013. Den tidigare polischefen har varit involverad i flera rättegångar och är sedan tidigare dömd för grovt missbruk av tjänsteställning och mottagande av muta. Aarnio misstänks också ha känt till ett mord på förhand utan att ha ingripit. Narkotikadomen faller klockan 9.30. Hänger du inte riktigt med i svängarna? Här kan du läsa allt du behöver veta om Jari Aarnio och brottsmisstankarna.

I dag på eftermiddagen har den nya riksdagen sin första frågetimme. Själva plenum börjar klockan tolv, men frågetimmen beräknas börja klockan 16. Här kan du följa med plenum.

Utrikes:

Ett nytt potentiellt problem med flygplanstypen Boeing 737 Max har upptäckts. Enligt luftfartsmyndigheterna i USA, FAA, har man lagt märke till ett problem i mikroprocessorn som kan bidra till att nosen på flygplanet kraftigt vänds neråt. FAA kräver att Boeing åtgärdar problemet innan flygförbudet mot modellen hävs. Flygförbudet bottnar i två olyckor – en i Indonesien i oktober och en i Etiopien i mars. Olyckorna inträffade strax efter start och krävde livet på sammanlagt 346 människor.

Tyskland och Österrike är ovänner – åtminstone i fråga om biltrafiken. Det blir inget av de planerade vägtullarna för utländska bilister i Tyskland och en av dem som satte stopp på planerna var grannlandet Österrike. EU-domstolen beslutade förra veckan att man inte tillåter de tyska vägtullarna. Biltrafiken har blivit något av en konfliktfråga och nu hotar Tyskland å sin sida Österrike med rättsliga åtgärder. Också Danmark och Nederländerna klagade till domstolen angående de tyska vägtullarna.

I natt har en debatt mellan de demokratiska kandidaterna i USA:s presidentval år 2020 ägt rum. De tjugo kandidaterna delas upp på två kvällar – tio deltog i går kväll och tio deltar i dag. Den på förhand starkaste kandidaten i den första debatten, Elizabeth Warren, inledde debatten med löften om att förändra ekonomin så att låginkomsttagare gagnas av tillväxten. Så här kommenterade vår USA-korrespondent Bengt Östling debatten före den tog plats. I dag debatterar förhandsfavoriterna Joe Biden och Bernie Sanders.

Väder

Det är ostadigt i stora delar av landet, men västerifrån blir det uppehållsväder. På många håll förekommer regn eller regnskurar och möjligen åska.

I landets västra delar är det mellan 16 och 21 grader varmt. Tilltagande nordlig vind. I öster ligger temperaturen mellan 14 och 17 grader. Svag till måttlig till omkring nord vridande vind.

I norr är det mellan 10 och 18 grader varmt. Svag till måttlig västlig till nordlig vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes