Hoppa till huvudinnehåll

Nu renoveras Societetshuset i Lovisa - titta in i de tomma rummen!

Yle Östnylands Stefan Paavola gick en rundvandring i Societetshuset i Lovisa tillsammans med Thomas Rosenberg, som jobbar med en historik om huset.

Senast har Lovisas huvudbibliotek funnits i Societetshuset, men biblioteket tvingades flytta ut på grund av problem med inomhusluften.

Dekorativt trappräck i Socis
Detalj från trappan i Socis. Dekorativt trappräck i Socis Bild: Yle/ Stefan Paavola Lovisa,trappa

Nu renoverar Lovisa stad huset som ska bli mötes- och festlokal. Renoveringen har kört i gång den här veckan.

– Det är alldeles fantastiskt att vi får tillbaka den här fina festsalen, säger Thomas Rosenberg.

Rosenberg bor alldeles bredvid Socis och har i och med olika uppdrag länge följt med diskussionerna kring huset. Det är av eget intresse som han har satt sig in i husets historia.

Skriver parallellt med renoveringen

Rosenberg, som kallar sig själv för skriftställare och sociolog, håller för tillfället på att samla in material till en historik om huset.

– Det finns ingenting skrivet om Societetshuset, det är ganska förvånande eftersom det är ett oerhört värdefullt hus. Det är det enda societetshuset i trä som finns kvar i Finland.

Thomas Rosenberg i Socis källare
Thomas Rosenberg är förundrad över att det inte har skrivits något om Socis tidigare. Thomas Rosenberg i Socis källare Bild: Yle/ Stefan Paavola Lovisa,thomas rosenberg

Ännu vet Rosenberg inte när historiken kommer att vara färdig. Han håller ännu på att samla in material och har redan börjat skriva en del.

– Jag lovar ingenting. Jag jobbar ungefär i takt med att renoveringen framskrider så jag hoppas att jag skulle ha historiken klar i samband med en invigning av huset.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland