Hoppa till huvudinnehåll

Ny flyglinje mellan Vasa och Helsingfors startar i höst

Vasa flygplats.
Vasa flygplats. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist vasa flygplats

Den nya linjen mellan Vasa och Helsingfors kommer gå två gånger i veckan och trafikeras av flygbolaget Norwegian. Det har en stor betydelse för Vasaregionen, säger Peter Källberg, projektchef på Vasaregionens utveckling Vasek.

Från och med första november kommer Norwegian att börja flyga mellan flygplatserna Vasa (VAA) och Helsingfors-Vanda (HEL). Flygen kommer gå på måndagar och fredagar.

– Finland är en viktig marknad för oss och vi är glada över att lansera en ny inrikeslinje i Finland och därmed bredda utbudet för våra resenärer, säger Magnus Thome Maursund, SVP Short Haul på Norwegian i ett pressmeddelande.

Peter Källberg på Vasek är glad över nyheten när Yle Österbotten ringer upp honom.

- Det har en stor betydelse att vi får en inrikeslinje, även om den kanske är mer inriktad på fritidsresenärer. Men det är en mycket bra början och framöver kanske det kan utvecklas till mer turer.

Behöver Vasa fler flyglinjer?

- Naturligtvis är det alltid bra när det är fler operatörer på en linje, för det betyder konkurrens och för konsumenten betyder det att det blir lite konkurrens om priset. Så på det viset är det bra och nog har vi underlag här.

Norwegians Boeing 737 på väg att landa på Helsingfors-Vanda flygplats (arkivbild)
Flygbolaget Norwegian haft jultrafik vid Vasa flygplats. Norwegians Boeing 737 på väg att landa på Helsingfors-Vanda flygplats (arkivbild) Bild: Alexander Granholm Norwegian Air Shuttle,ln-nop

Källberg: Bra för turismen i Vasaregionen

Källberg säger också att den nya linjen också är bra med tanke på turister som vill besöka Vasaregionen.

- Efterfrågan på fritidsresande från utlandet har också ökat hit till området. Bland annat den tyska marknaden, researrangörer där, har visat intresse för vår region. Så det är bra att vi får fler alternativ för att resa till Vasaregionen, säger Källberg.

Hur ser du på att det kommer fler flyglinjer med tanke på all kritik som flygtrafiken fått på grund av utsläpp?

- Flygtrafiken är en av de transportbranscher som utvecklas mest när det gäller att utveckla nya tekniker och spara bränsle, så jag ser inte det här som något större problem.

- Och när det gäller Vasatrafiken handlar det inte bara om inrikestrafik. De här flygen som näringslivet är beroende av är fortsättningsflyg, som fortsätter ut i världen. Det är mycket viktigt att vi har den här förbindelsen så att vår industri kommer ut i världen, säger Källberg.

Enligt Källberg är inga fler flyglinjer aktuella vid Vasa flygplats för tillfället, men diskussioner förs gällande chartertrafik.

Läs mera:

Näringslivet i Vasaregionen om att slopa inrikesflyg: "Då behövs snabbtåg som tar oss till Vanda på en timme"

Att slopa inrikesflyg skulle vara en stor klimatgärning, men ur näringslivets synvinkel är det en orealistisk tanke, säger Peter Källberg, projektchef på Vasaregionens utveckling Vasek.

Läs också