Hoppa till huvudinnehåll

Privat Sjundeådaghem får köpa mat av kommunens centralkök

Person som radar kyckling i formar.
Frågan är hur kommunen gör om flera aktörer vill köpa maten. Person som radar kyckling i formar. Bild: Mostphotos skolmat,mat,kök,storkök,kock,restauranger,kniv,matlagning,skolkök

Det privata daghemmet Touhula Störsvik i Sjundeå får köpa privatproducerade lunchportioner av kommunens centralkök.

Maten produceras av leverantören Fazer Food Service som lagar mat i kommunens centralkök och fungerar som Sjundeå kommuns matservice.

Daghemmet behöver som mest 85 dagliga portioner för barn och personal.

Om företaget får köpa maten i Sjundeå, skulle den produceras nära daghemmet och det är billigare för daghemmet. Dessutom håller maten bättre sin kvalitet då transportsträckan är kortare.

Kan bli klirr i stadens kassa

Det nuvarande avtalet mellan matleverantören och Sjundeå kommun är inte skrivet på ett sådant sätt att man tydligt kan tillåta att portioner säljs till andra aktörer.

Ifall avtalet ändras kunde staden kräva en högre hyra av Fazer. Avgiften som Fazer skulle betala till kommunen är 30 cent per portion mat som tillverkats i kommunens kök och som säljs utanför den kommunala verksamheten.

Tekniska nämnden beslutade att göra det möjligt för daghemmet att köpa mat av kommunens centralkök på sitt möte förra veckan. Frågan väckte ändå diskussion och nämnden diskuterade bland annat hur man ska göra ifall andra aktörer vill köpa mat av matleverantören.

Daghemmet Touhula öppnar i Störsvik i södra Sjundeå i augusti.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland