Hoppa till huvudinnehåll

Teatteri Soittorasias framtid är räddad – teaterhuset i Finnby är sålt

På bilden syns ett stort gult trähus med rött tak.
Arkivbild på Finnby teaterhus. På bilden syns ett stort gult trähus med rött tak. Bild: Yle/Mira Bäck trähus,träbyggnader,Borgå,Finnby (Borgå),Finnby teaterhus

Borgå stad har sålt fastigheten där Teatteri Soittorasia är verksam till Harri Kokkomäki för 180 000 euro. Teaterns framtid är således säkrad.

Ännu för ett par veckor sedan såg det dystert ut för Teatteri Soittorasia. Verksamheten hotade upphöra i slutet av juni då hyreskontraktet skulle upphöra. Det här på grund av att Borgå stad ville sälja fastigheten.

Fastigheten var till salu i drygt ett år och under den tiden fick staden bara in ett erbjudande. Det upplevdes vara för lågt. Fastigheten är i dåligt skick och i behov av renovering.

Borgå stad har nu sålt fastigheten till Harri Kokkomäki för 180 000 euro. Köpet slutförs i mitten av juli. Kokkomäki gav tidigare ett anbud på 103 000 euro som staden förkastade.

Kokkomäki berättar att han köper huset för att ge barn och unga en chans.

- Jag upplever att det här var en viktig sak att göra. Om det finns en möjlighet att stöda att barn och unga hålls borta från otyg så vill jag göra det. Borgå marknadsför sig som en kulturstad men är inte redo att satsa, då måste någon annan göra det.

Teaterns framtid säkrad

I och med köpet är Teatteri Soittorasias framtid räddad och verksamheten kan fortsätta i huset.

- Teaterns framtid är säkrad i alla fall från min sida. Därefter är det upp till teaterchef Pentti Kinosmaa om han orkar fortsätta med att upprätthålla verksamheten, säger Kokkomäki.

Byggnaden fortsätter nu som teaterhus.

- Saneringarna inleds så småningom men kommer att ske så att teatern kan vara verksam under hela den tiden.

Saneringsarbetet kommer troligen i gång under hösten.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland