Hoppa till huvudinnehåll

Åbo universitet får 600 000 euro för ny professur i vårdvetenskap

Fyra män i kostym och en kvinna står på rad och ler.
Representanter från stiftelsen och Åbo universitet: Pekka Hänninen, Henrik Karlsson, Helena Leino-Kilpi, Henrik Carlstedt, Kalervo Väänänen Fyra män i kostym och en kvinna står på rad och ler. Bild: Turun yliopisto/University of Turku Åbo universitet,Stiftelsen Eschnerska frilasarettet

Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet donerar över en halv miljon euro till Åbo universitet. Professuren är femårig och ska fokusera på befolkningens hälsoval och främjande av välmående.

Stiftelsen har under åren 2014–2017 stött Åbo universitet med sammanlagt 800 000 euro.

- Genom den förebyggande vård som den nya professuren fokuserar på, sparar man i slutändan pengar, då även lite yngre lever mera hälsosamt. Förebyggande vård är något som ligger oss nära hjärtat, och som just nu verkligen är på tapeten i hela Europa, säger verkställande direktör Henrik Karlsson.

I onsdags blev det klart att Åbo Akademi får en miljon av Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet för en ny professur i gerontologisk vård.

Inom gerontologisk vård fokuserar man på äldre, medan förebyggande vård gäller alla oberoende ålder.

Karlsson berättar att stiftelsen kommer komplettera sin satsning genom donera en tredje professur i augusti, som kommer att fokusera mera på barn och unga.