Hoppa till huvudinnehåll

Amerikanska kongressen anslår 4,6 miljarder för att underlätta krisen vid gränsen

Den 25-åriga migranten Óscar Alberto Martínez Ramírez och hans knappt tvååriga dotter Valeria dog då de försökte ta sig över Rio Grande till USA.
Denna bild har chockerat människor världen över. Den 25-årige migranten Óscar Alberto Martínez Ramírez och hans knappt tvååriga dotter Valeria dog då de försökte ta sig över Rio Grande till USA. Den 25-åriga migranten Óscar Alberto Martínez Ramírez och hans knappt tvååriga dotter Valeria dog då de försökte ta sig över Rio Grande till USA. Bild: EPA-EFE migrant,drunkning,Drunkningsdöd av ett barn

Den amerikanska kongressen har anslagit 4,6 miljarder dollar i nödhjälp för att lätta på flyktingkrisen vid gränsen mot Mexiko.

Ett lagförslag som redan hade antagits i senaten godkändes även av representanthuset och nu återstår det för president Donald Trump bara att underteckna lagen.

Demokraterna krävde ändringar i förslaget, men det lyckades inte och demokraterna böjde sig till slut för att garantera hjälp bland annat åt barn som har separerats från sina föräldrar vid gränsen.

- Vi godtar detta lagförslag motvilligt, för att hjälpa barnen så snabbt som möjligt, konstaterade den demokratiska talmannen Nancy Pelosi.

Personer som gripits i delstaten New Mexico efter att ha tagit sig olagligt till USA.
Läget vid USA:s södra gräns mot Mexiko är betydligt värre än då Donald Trump tillträdde som president för två och ett halvt år sedan Personer som gripits i delstaten New Mexico efter att ha tagit sig olagligt till USA. Bild: AFP / Lehtikuva USA,Mexiko,invandring,illegal invandring,gränsbevakare

Demokraterna krävde bland annat fastslagna hälsostandarder i de överfulla interneringslägren vid gränsen och att inget barn får hållas i lägren längre än tre månader, men republikanerna böjde sig inte.

Representanthusets yngsta ledamot Alexandria Ocasio-Cortes som representerar ett distrikt i New York var kritisk mot de republikaner och högerdemokrater som röstade för lagförslaget.

- Det här är en blankocheck vid gränsen utan ansvarsskyldighet. Det går inte att lita på Trump vad gäller skydd för migranter, varför måste det ens sägas ut, sade Ocasio-Cortez, som själv kallar sig demokratisk socialist.

"Fint jobbat"

Krisen i interneringslägren vid gränsen har på sistone varit ett dagligt samtalsämne i USA, särskilt efter att ett fotografi av en död pappa med sitt barn blev viral världen över på sociala medier.

Pappan och dottern drunknade på den mexikanska sidan om gränsen då de försökte simma över gränsfloden Rio Grande till USA, och den tragiska bilden har chockerat många.

Vita huset gick i alla fall med på att informera om alla dödsfall i interneringslägren, inom 24 timmar, men det oaktat sågs omröstningen i kongressen som ett svidande nederlag för Pelosi och hennes demokrater.

- Fint jobbat av alla, jublade president Donal Trump på Twitter, just innan han skull delta i G20 toppmötet i Japan.

Usla förhållanden på interneringslägren som asylsökande och migranter hålls i, har också chockerat många efter nya ögonvittnesskildringar.

Taggtråd i flera lager runt ett gränsstaket mellan USA och Mexiko
Demokraterna krävde mer humana regler i interneringslägren vid gränsen, men republikanerna böjde sig inte Taggtråd i flera lager runt ett gränsstaket mellan USA och Mexiko Bild: Bengt Östling/Yle gräns,Staket,Mexiko,USA

Koncentrationsläger

En del ledande demokrater och historiker kallar lägren för koncentrationsläger, där folk hålls i långa tider i fängelseförhållanden i väntan på beslut om asyl eller uppehållstillstånd.

Nu är lägren överfulla samtidigt som det ständigt anländer fler migranter och asylsökande, som är rädda för att Trumps administration stänger gränsen för gott.

Trump har gjort kampen mot invandring och asylsökanden till sin ledstjärna, men ändå är läget betydligt värre än han tillträdde.

Presidentens kritiker anser att han har sig själv att skylla, eftersom hans drastiska beslut har lett till att allt fler centralamerikaner försöker ta sig över gränsen innan det är för sent.

Källor:Reuters, Washington Post

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes