Hoppa till huvudinnehåll

Framtidens pekskärmar kan bli miljövänliga - Åboforskare utvecklar grönare alternativ för våra mobiltelefoner

Tre forskare, två kvinnor och en man, står och pratar med varandra i ett forskningslaboratorium.
Professor Carita Kvarnström står i ett laboratorium tillsammans med Ibrahim Kamar och Amedine Dolle, studerande i materialkemi vid Åbo universitet. Tre forskare, två kvinnor och en man, står och pratar med varandra i ett forskningslaboratorium. Bild: Yle/Nora Engström Åbo universitet,Amedine Dolle

I framtiden kan pekskärmarna till våra mobiltelefoner och surfplattor vara mer miljövänliga.

Forskare vid Åbo universitet jobbar som bäst med att utveckla organiska filmer, alltså genomskinliga hinnor, som kan användas exempelvis i pekskärmar på mobiltelefoner och surfplattor.

Det här materialet innehåller inga metaller, är inte miljöfarligt och går att återanvända. Faktorer som tidigare varit ett problem med dagens mobiltelefoner.

Det berättar Carita Kvarnström, som är professor i materialkemi vid Åbo universitet.

Två trasiga mobiltelefoner med mikrochipen framme, små skruvmejslar på grönt underlag
Mobiltelefoner innehåller vanligtvis många komponenter med farliga avfall. Två trasiga mobiltelefoner med mikrochipen framme, små skruvmejslar på grönt underlag Bild: Aleksandr Kichigin smarttelefoner,teknologi,telefoner,mikroprocessorer,Technology,mobiltelefoner,reparation,Branch migration; repair SDY_1147,Microchip,moderkort,Semiconductor,component,Hardware,detail,Mobile,Micro,Chip,Repair,Electronic,circuit

- Vi har utvecklat ny teknologi för att framställa tunna, genomskinliga ledande och till och med flexibla filmer, som kunde lämpa sig ypperligt för skärmar av olika slag.

Vi står inför ett berg av elektronikskräp

"Billigare produktion"

Fördelen med de hinnor som Åboforskarna utvecklar att är man använder minimalt med material. Det betyder att produktionen blir mycket billigare, fortsätter Kvarnström.

- Det behövs inte mycket energi till produktionen. Det bästa med den här filmen är att du kan lägga den på väldigt olika typer av material.

Några detaljer kring filmerna och vad det består av kan Kvarnström inte ge i det här skedet, eftersom patentprocessen inte är klar.

Telefon med sprucken skärm ligger på ett bord.
Idag byter vi mobiltelefoner ofta av en eller annan orsak. Många pekskärmar är också väldigt ömtåliga. Telefon med sprucken skärm ligger på ett bord. Bild: Yle/Larissa Inkala telefoner,smarttelefoner,iPhone,Iphone 5,Mobiltelefoner och -apparater,mobiltelefoner,mobiltelefon

Forskningen har kommit så långt att materialet har en bra ledningsförmåga, alltså att materialet reagerar exempelvis på beröring.

Materialet har också bra genomskinlighet, säger Kvarnström.

Framställningen av det material som forskarna nu utvecklar är mycket miljövänligare än det som används för produktion av nuvarande material i våra mobiltelefoner och surfplattor i dag, påpekar hon.

- Det här är viktigt med tanke på den mängd teknik som vi konsumerar i dag.

"Viktigt att fundera på komponenterna och hur materialet kan återanvändas"

- Användningen ökar extremt mycket. Folk har nya telefoner och vi byter apparater ganska ofta. Vi står inför ett berg av elektronikskräp, så det är mycket aktuellt att börja fundera på komponenterna som är inbyggda i apparaterna och hur det materialet kan återanvändas.

En kvinna dricker vin och tar en selfie.
Att surfa och använda mobilen orsakar också koldioxidutsläpp. En kvinna dricker vin och tar en selfie. Bild: Wikimedia commons selfier,fotografering,mobiltelefoner,viner,alkoholkonsumtion

I dagsläget är det svårt att återanvända en del av det material som används i våra mobiltelefoner, fortsätter Kvarnström.

- Det är problemavfall. Men om man använder våra organiska filmer så kan den komponenten lätt separeras från övrig avfall och återanvändas eventuellt som material i en annan tillämpning, förklarar Kvarnström.

"Intresse finns"

Det material som forskarna utvecklar har också visat sig vara användbart på många olika typer av ytor.

- Vi försöker komma så långt som möjligt i vårt laboratorium, men för att kunna gå vidare i tillämpningen så måste vi prova på nya lösningar.

Forskningsgruppen har fått drygt en miljon euro av det statliga bolaget Business Finland för utvecklingsarbetet.

Finansieringen räcker för ett och ett halvt år och under den tiden jobbar forskarna med att utveckla materialet till något konkret.

Intresset för ett billigare och miljövänligare alternativ finns, säger Kvarnström.

- Redan i ansökningsskedet så fanns det ett brett intresse inom industrin i och med att de här filmerna kan användas på många olika sätt. Vi har många intressenter som vi kommunicerar med. Vi är förstås i forskningsskedet, men det är tacksamt att det finns ett behov av den här typen av material.

Unga forskare utvecklar gärna miljövänligare alternativ

Enligt Kvarnström finns det ett intresse också bland forskare att utveckla nya, miljövänligare material.

- Forskare funderar på hur man kan skapa en lång livslängd på materialet och vad som händer när det bryts ner. Jag tror att alla samvetsgranna forskare tar sig en funderare om man märker att materialet inte är bra. Man försöker sålla fram lösningar som är hållbara och gröna.

Kännykäitä pöydällä
Det kommer ändå troligtvis ta flera år innan vi får se de miljövänliga förändringarna inom mobiltelefonsbranschen som det forskas i vid Åbo universitet, säger Kvarnström. Kännykäitä pöydällä Bild: Jaani Lampinen / Yle mobiltelefoner,digital,mobilapplikationer

Men när kan den här nya typen av organisk film bli verklighet i våra mobiltelefoner?

Enligt Kvarnström tar det flera år innan vi kanske är där.

- Det är en svår fråga. Mycket beror på ekonomin och hur villig man är inom industrin att ändra på sina produktionslinjer. Det krävs mycket förberedelser innan man kan svänga om. Det tar många år, tyvärr.

Läs mera:

Vår internetanvändning kräver allt mer el och den största boven är videor: “Det är en obekväm sanning man inte vill tala om”

IT-branschens koldioxidutsläpp är redan större än flygtrafikens. När det blir vanligare att se på videor så ökar utsläppen.