Hoppa till huvudinnehåll

Fritt fram att bada igen vid campingens badstrand i Ekenäs

Ett barn springer i vattenbrynet.
Arkivbild. Ett barn springer i vattenbrynet. Bild: Mostphotos/ Veronica Strand,barn (familjemedlemmar),badstränder,sommar

Vattnet är åter simdugligt vid campingens badstrand i Ormnäs i Ekenäs. Mängden kolibakterier har nu sjunkit så att kvalitetskraven uppfylls, meddelar Sydspetsens miljöhälsa.

Mängden kolibakterier (E coli) ska vara under 500 enheter per 100 milliliter. I början av veckan var värdet något högre än det tillåtna, men ligger nu på 133 enheter per 100 milliliter.

Sydspetsen miljöhälsa misstänker att de hårda vindarna under midsommaren rörde om vattnet och det ledde i sin tur till höga halterna av kolibakterier.

Ekenäs camping med en strand och somrigt väder.
Arkivbild från stranden vid campingen i Ekenäs. Ekenäs camping med en strand och somrigt väder. Bild: Yle/Marica Hildén Ekenäs,Raseborg,camping

Värdet vid campingens strand är fortfarande högre än det som är vanligt för badstränder. Sydspetsen miljöhälsa uppger att mängden kolibakterier oftast brukar vara under 75 enheter per 100 milliliter.

Inspektera vattnet innan du hoppar i

Nya prover ska tas den 1 juli.

Även om det nu är fritt fram att bada vid stranden så är det viktigt att badgästerna själva granskar vattnet innan de hoppar i. Bland annat mängden cyanobakterier, så kallade blågröna alger, kan snabbt förändras.