Hoppa till huvudinnehåll

Jobbig start på helgen för Valtteri Bottas – tvingades till motorbyte efter oljeläckage

Valtteri Bottas sitter i sin Mercedes
Valtteri Bottas missade en halvtimme av den första träningen. Valtteri Bottas sitter i sin Mercedes Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Formel 1,Valtteri Bottas

Det blev en halvtimmes extra väntan för Valtteri Bottas innan han kunde köra ut bilen på banan för den första träningen i Österrike. Med en gammal motor i bilen klockades han sedan för dagens tredje snabbaste tid.

Det börjar närma sig ett nu eller aldrig-läge för Valtteri Bottas. Söndagens GP i Österrike är av största betydelse för hans chanser att hänga på Lewis Hamilton i kampen om VM-titeln.

Bottas har i de senaste tävlingarna tappat tätkontakten och Hamilton har ryckt upp en lucka på 36 poäng i tabellen. Bottas måste börja besegra Hamilton annars blir det att säga tack och adjö till titeln.

– Ett bra resultat skulle kännas fint. Tidigare har det här varit en bana som passar mig och det skulle vara bra om det kunde fortsätta så, säger Bottas inför helgen enligt GPToday.

Starten på helgen blev dock inte speciellt rolig för Bottas. Mercedes upptäckte ett oljeläckage i finländarens bil strax innan den första fria träningen och man var tvungen att byta tillbaka till den gamla motorn som användes i början av säsongen.

Motorbytet gjorde att Bottas missade en dryg halvtimme av träningen men kunde sedan genomföra den som planerat.

Hoppa över Twitterpostning

Bottas klagade även på problem med bromsarna under träningspasset men lyckades sätta dagens tredje snabbaste tid. Bottas körde den 4,3 kilometer långa banan på 1.04,999 som bäst.

Lewis Hamilton hade problem med framvingen under träningen men var trots det snabbast. Hamilton besegrade Sebastian Vettel med 14 hundradelar och Bottas med 16 hundradelar.

De båda Mercedesförarna körde hela träningspasset med mjuka däck medan Vettel och fyran Charles Leclerc valde det något långsammare mediumdäcket.

Kimi Räikkönen hade en tung förmiddag i Österrike och körde in sin Alfa Romeo på 17:e plats.

Den andra fria träningen startar klockan 16 finländsk tid.

Resultat, FP1:

1. Lewis Hamilton Mercedes 1.04,838
2. Sebastian Vettel Ferrari +0,144
3. Valtteri Bottas Mercedes +0,161
4. Charles Leclerc Ferrari +0,303
5. Max Verstappen Red Bull +0,422
6. Pierre Gasly Red Bull +0,540
7. Carlos Sainz McLaren +0,664
8. Daniel Ricciard Renault +1,008
9. Kevin Magnussen Haas +1,038
10. Lando Norris McLaren +1,287
-------------------
17. Kimi Räikkönen Alfa Romeo +1,918

Läs också

Nyligen publicerat - Sport