Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoövargar sågs nära bostadshus - "Det känns väldigt obehagligt"

Canis Lupus Lupus
Arkivbild Canis Lupus Lupus Bild: imago stock&people/ All Over Press Canis lupus,varg

På fredagsmorgonen sågs två vargar i Norrlångvik på Kimitoön. En av dem rörde sig bara hundra meter från ett bostadshus.

I dag, fredag, vid åttatiden på morgonen, tittade Bo Tuominen ut genom fönstret och såg ett djur springa över sin gårdsplan.

En slåttermaskin höll på att klippa gräset på åkern intill så Bo Tuominen gick ut till traktorn för att fråga vad det var för djur. Tillsammans med föraren konstaterade de att det varit en varg.

- Efter det tänkte vi att vi måste nog ringa till vår granne som bor alldeles intill, eftersom de säkert har hunden ute på gården, säger hans fru Rigmor Tuominen.

- Han var på väg till jobbet och såg en annan varg springa förbi sitt vägskäl i riktning mot följande gård, så dom sprang åt varsitt håll och därför var det antagligen inte fråga om samma individ, fortsätter hon.

Sprang hundra meter från huset

Den ena vargen sprang förbi bara tio meter från traktorn som arbetade på åkern. Vargarna hade antagligen legat och vilat invid en elstolpe som finns på åkern och flydde då gräset klipptes.

- Jag har sett vargar två gånger här förut, och spår ser vi ofta. Så vi har nog ofta påhälsning av varg här.

Rigmor Tuominen minns för länge sen då man kunde läsa i tidningar om vargar som rev människor i trakten och tycker det är synd att man är på väg mot det hållet igen.

- Det känns väldigt obehagligt, vi har barnbarn som ofta går över åkern på väg till oss. Varje gång vi ser en varg så följer vi dem hem ett tag, men sedan lugnar det ner sig och de tycker de kan gå ensamma igen och man får oroa sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland