Hoppa till huvudinnehåll

Kittilärättegången: De kommunala beslutsfattarna frias - alla 28 åtal förkastas

Ett par kommunpolitiker sitter i rättegångssalen i Lapplands tingsrätt.
Ett par kommunpolitiker sitter i rättegångssalen i Lapplands tingsrätt. Bild: Lehtikuva Kittilä

Lapplands tingsrätt friar de kommunala beslutsfattarna som var åtalade för grovt tjänstgöringsbrott enligt straffrätten och inte förvaltningsrätten. Domen kan innebära ett anmärkningsvärt prejudikat.

Lapplands tingsrätt har förkastat alla 28 åtal mot de kommunala beslutsfattare från Kittilä som stod åtalade för tjänstebrott.

Det här handlar fallet Kittilä om

Tjänstebrottsåtalen har sin bakgrund i kommunfullmäktiges möte i december 2013 och uppsägningen av kommundirektören Anna Mäkelä följande år.

Mäkelä hade 2013 bett polisen att utreda Levi Ski Resorts vd:s affärer. Bolagets styrelse hade tidigare sagt upp vd:n på grund av oklarheter i anbudstävlingen för hissanläggningarna.

Under kommunfullmäktiges möte i december 2013 beslutade kommunfullmäktige att dra tillbaka Mäkeläs polisanmälan och genom ägarstyrning ge hissbolaget order att återanställa vd:n.

Kommundirektör Anna Mäkelä sades upp i november 2014. Enligt åklagarna var hennes uppsägning en hänsynslös hämnd för att hon bett polisen utreda vd:ns agerande vid anskaffningen av nya hissanläggningar till skidbackarna i Levi.

Brotten de stod åtalade för begicks mellan 2013-2015.

Den tunga och mångfacetterade processen kring Levi har försvårat de kommunala tjänstemännens arbete på flera sätt.

På grund av brottsmisstankarna har en stor del av beslutsfattarna avhållits från sina förtroendeuppdrag med stöd av den så kallade Lex Kittilä.

Rättegången var speciell i den bemärkelsen att den både var så omfattande och det att de kommunala beslutsfattarnas åtal grundade sig på straffrätten - inte förvaltningsrätten.

Det betyder att de åtalade personligen kan bli straffrättsligt ansvariga.

"Ett märkligt beslut"

Ifall dagens friande dom överklagas så långt som till högsta domstolen kommer det att bli ett anmärkningsvärt prejudikat i frågor som gäller kommunalt förtroendevaldas straffrättsliga ansvar.

Terttu Utriainen, professor emerita i straffrätt vid Lapplands universitet, är förvånad över tingsrättens beslut.

I en intervju till Yle kommenterar Utriainen att tingsrättens beslut ger en dyster bild över det kommunala beslutsfattande i Finland.

Artiklen har uppdaterats 28.6.2019 klockan 16:54 med Terttu Utriainens kommentar.

Läs mera:

Den snåriga Kittilärättegången fortsatte: 28 personer i kommunledningen står åtalade - på måndagen vittnade Antti Rinne som bedyrade att han inte varit berusad

SDP:s ordförande Antti Rinne hördes i den pågående rättegången mot kommunledningen i Kittilä i dag. Rinnes roll i den exceptionella härvan är att ha suttit i styrelsen i det företag som står i händelsernas centrum.