Hoppa till huvudinnehåll

Lång väntan på polisen i Korsnäs – responstiden över en timme

Poliser i polisbil.
Poliser i polisbil. Bild: Tiina Jutila / Yle Polis,poliser,polisfordon,brottslighet,lagar,Polisbevakning,böter,lagövervakning,trafiksäkerhet,anhållande,rattfylleriövervakning,polisen

I Korsnäs får man i genomsnitt vänta över en timme på att polisen ska komma på plats efter ett larm – det visar en sammanställning som Yle Uutiset har gjort.

Polisen ska bli synligare och mer närvarande också på landsbygden - det här har regeringen slagit fast. Det här ska man se till genom att slå fast en responstid, inom vilken polisen måste vara på plats efter ett larm, oavsett var i landet man befinner sig.

Under tio minuter i stan

I Vasa och Jakobstad är responstiden under tio minuter. I de flesta andra kommuner i vårt landskap är responstiden mellan 15 och 20 minuter, men i Kaskö är den 34 minuter och i Korsnäs hela 72 minuter – näst långsammast i hela landet.

- Vi hade bara ett uppdrag i Korsnäs under den tidsperiod som den här statistiken är insamlad och av olika orsaker kunde vi inte vara på plats snabbare, förklarar kommissarie Mikael Jakobsson vid Österbottens polisinrättning.

Bara i Tervo kommun i Lappland får man vänta ännu längre på polisen – 82 minuter.

Än så länge har det inte slagits fast vad den maximala responstiden ska vara, men saken är under beredning vid Inrikesministeriet.

Jonne Rinne vid Finlands Polisorganisationers förbund tycker att idén med en maximal responstid i princip är god, men i dagsläget är det omöjligt att förverkliga den på grund av brist på poliser.

Fler poliser

Regeringen har utlovat 300 nya polistjänster men enligt Rinne skulle det behövas minst det dubbla.

- Polisen måste röra sig mer i glesbygden för att få ner responstiderna. Det innebär samtidigt att vi i så fall måste minska på närvaron i de större tätorterna, säger Rinne.

Inte heller polisdirektör Sanna Heikinheimo vid Polisstyrelsen ser någon enkel lösning på det här problemet.

- Det är absolut en resursfråga.

Heikinheimo påpekar att polisen också i regeringsprogrammet åläggs att öka resurserna för utredning och förebyggande av sexualbrott, terrorbrott och ekonomiska brott.

Artikeln baserar sig på Katso täältä, kuinka kauan poliisilla kestää tulla paikalle kotikunnassasi – Näin hallitus aikoo parantaa tilannetta skriven av Fanni Kangasvieri och Matti Koivisto.

Artikeln uppdaterad 1.7 kl.13.12 med kommentar av Magnus Jakobsson.