Hoppa till huvudinnehåll

Privatinkvartering kunde bli ännu större i Hangö - "Jag får väl bo hos mamma hela sommaren"

Anna Teikari byter lakan i sin dubbelsäng efter sina hyresgäster.
Gästerna lämnade Anna Teikaris lägenhet i gott skick. Det återstod bara att byta lakan. Anna Teikari byter lakan i sin dubbelsäng efter sina hyresgäster. Bild: Anna Hellberg / Yle Västnyland,Hangö,Airbnb,inkvartering,delningsekonomi,sommar,turism,Anna Teikari

Den globala inkvarteringstjänsten Airbnb har blivit nästan för populär i många storstäder. Hur ser det ut i Hangö?

Airbnb låter privatpersoner hyra ut sina rum, lägenheter eller till och med hela hus åt turister och andra besökare.

Anna Teikari har nyss börjat hyra ut sitt hem åt besökare via tjänsten. När hon återvänder till lägenheten för att städa har gästerna redan checkat ut och lämnat nycklarna på hyllan i tamburen. Men hon tar själv emot gästerna när de anländer.

- Man vill nog se vad det är för gäng man hyr ut åt. Och så är det viktigt att de ser mig och förstår att det här är inte ett hotellrum utan mitt hem, säger Teikari.

Anna Teikari öppnar diskmaskinen i sin lägenhet och ser om glasen är rena.
Också disken i maskinen var ren. Anna Teikari öppnar diskmaskinen i sin lägenhet och ser om glasen är rena. Bild: Anna Hellberg / Yle Västnyland,Hangö,Airbnb,delningsekonomi,turism,inkvartering,sommar,privatinkvartering

Hon tänkte helt enkelt tjäna en extra slant på att hyra ut lägenheten till sommarbesökare och själv bo i sitt gamla flickrum när det bor gäster i lägenheten. Att bostaden varit så eftertraktad som den visat sig vara, kom som en överraskning.

- Jag vet att det har varit mycket efterfrågan till exempel i och med midsommaren och Hangö regatta. Men nu får jag väl bo hos mamma hela sommaren.

Viktigt komplement

Också Jon Lindström som är turismchef i Hangö säger att inkvartering i Hangö kan vara svårt att hitta under högsäsongen.

Jon Lindström framför Hangö stads turistbyrå med vattentornet i bakgrunden.
Hangö turismchef Jon Lindström tycker privatinkvartering är ett välkommet komplement. Jon Lindström framför Hangö stads turistbyrå med vattentornet i bakgrunden. Bild: Anna Hellberg / Yle Hangö,Västnyland,turism,Airbnb,inkvartering,delningsekonomi,turismchef Jon Lindström

- Det finns en enorm efterfrågan på inkvartering och utbudet på hotell och pensionat vill inte riktigt räcka till, säger Lindström.

Han menar att privatinkvartering har en viktig kompletterande roll men att det först och främst borde skapas mera professionell inkvartering, till exempel hotell.

Ökar i popularitet

Niko Karstikko, som själv hyr ut en bostad i Hangö via inkvarteringstjänsten Airbnb tror däremot att delningsekonomi kan ha en ännu större roll att spela än bara som ett komplement till professionell inkvartering. Karstikko bor själv i Hangö med sin familj en del av året. Han är företagare inom bostadsbranschen och säger sig vara ett stort Hangö-fan.

Enligt Karstikko växer efterfrågan på privata inkvarteringstjänster och han tror att efterfrågan också kan sträcka sig utanför den traditionella sommarsäsongen och locka mera utländska besökare.

Niko Karstikko i våtdräkt med en vit hjälm på huvudet på en strand i Hangö.
Niko Karstikko är sommarhangöbo sedan 90-talet. Niko Karstikko i våtdräkt med en vit hjälm på huvudet på en strand i Hangö. Bild: Niko Karstikko Hangö,Västnyland,Airbnb,turism,sommar,inkvartering,delningsekonomi,Niko Karstikko

Vid sidan om den globala jätten Airbnb har Hangö också en egen lokal portal för att hitta privatinkvartering. Webbplatsen Lomahanko är snäppet större än Airbnb i Hangö med cirka 60 hus eller lägenheter som erbjuds för uthyrning. På Airbnb finns ett femtiotal ställen.

Karstikko har valt den globala jätten eftersom tjänstens transparens gör att gästerna beter sig trevligt och hänsynsfullt.

- Ofta representerar gästerna ett nytt sätt att resa där man inte är en turist, utan mera en resenär. Någon som är öppen och vill bevara det ställe man reser till, menar Karstikko.

Han berättar också att grannarna varit nöjda och att de ofta stiftat bekantskap med besökarna medan de grillat ute på den gemensamma gården.

Stökiga gäster stör grannar

I större städer och på populära turistorter, har Airbnb ändå orsakat en del problem. Till exempel Rovaniemi har ett av Europas högsta antal Airbnb-enheter per capita under högsäsongen. Grannar har blivit upprörda över stökighet och en del hotellföretagare ser Airbnb som ett hot.

Invånare i New York protesterar mot Airbnb
Invånare i New York protesterade i januari 2015 mot stigande bostadspriser till följd av Airbnbs och annan privatinkvarteringstjänsters popularitet. Invånare i New York protesterar mot Airbnb Bild: JUSTIN LANE/EPA Airbnb,Protest,invånare,New York (staden)

På många håll i Europa har tjänsten också bidragit till höga bostadspriser. Företagare köper en stor mängd lägenheter för att hyra ut dem via inkvarteringstjänster, vilket kan göra det för dyrt för den lokala befolkningen att bo på ett visst populärt område. Det i sin tur kan göra att området mister sin unika karaktär.

Turismchef Lindström är inte oroad att liknande problem ska uppstå i Hangö. Däremot har sommarsäsongen en viss inverkan på bostadspriserna, men Lindström ser det som en positiv sak.

- Det är attraktivt att ha en semesterbostad i Hangö och det spelar säkert en roll i att bostadspriserna har haft en positiv utveckling, menar han.

Finland och Hangö måste bestämma om vi ska hänga med i utvecklingen eller om vi ska bli efter.― Niko Karstikko

Karstikko tror inte heller att det blir några problem så länge allt sker med måtta. Han efterlyser tydligare regler från statens håll för företag som använder sig av delningsekonomi.

Ändå skulle Karstikko önska att man också i Finland ser på de positiva med nya fenomen istället för att vara rädda för dem. Han tycker att medierna gett en onödigt negativ bild av många nya tjänster.

- Såklart måste det finnas regler men världen går framåt oberoende. Finland och Hangö måste bestämma om vi ska hänga med i utvecklingen eller om vi ska bli efter.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland