Hoppa till huvudinnehåll

"Putin har fel, liberalismen är inte förlegad" - G20-toppmötet inleddes med ordväxling om invandring

Japanska miljöaktivister protesterade mot Japans och USA:s miljöpolitik genom att klä på sig maskar med Shinzo Abe och Donald Trump
Japanska miljöaktivister protesterade mot Japans och USA:s miljöpolitik genom att klä på sig masker med Shinzo Abe och Donald Trump Japanska miljöaktivister protesterade mot Japans och USA:s miljöpolitik genom att klä på sig maskar med Shinzo Abe och Donald Trump Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHER JUE Osaka,Japan,G20,Donald Trump

G20-toppmötet i Japan inleddes med ordväxling mellan Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Rysslands president Vladimir Putin, som inför mötet sade att liberalism är en förlegad ideologi och något som en majoritet av världens folk motsätter sig. Toppmötet överskuggas ändå av handelstvister som USA:s president Donald Trump har inlett mot flera av länderna som är på plats i Osaka.

Putin sade i en intervju i Financial Times att den västerländska liberalismen har blivit en förlegad ideologi som har förlorat sin betydelse.

Liberalism som en ideologi har hamnat i konflikt med en överlägsen majoritet av folket ansåg Putin, som trodde att majoriteten är mot invandring, öppna gränser och mångkulturalism.

- Liberaler kan inte längre diktera något för någon så som de har försökt göra i årtionden, sade Putin som samtidigt hyllade Donald Trumps försök att stänga gränsen mot Mexiko.

Rysslands president Vladimir Putin tycker inte om liberala värden som han anser är i konflikt med en majoritet av världens befolkning
Rysslands president Vladimir Putin tycker inte om liberala värden som han anser är i konflikt med en majoritet av världens befolkning Rysslands president Vladimir Putin tycker inte om liberala värden som han anser är i konflikt med en majoritet av världens befolkning Bild: EPA-EFE/KIM KYUNG HOON / POOL Vladimir Putin,Ryssland,G20

- Liberalerna antar att inget bör göras och att invandrare får döda, råna och våldta utan straff eftersom deras rättigheter bör skyddas, sade Putin. Han avvisade också uppgifter om att Ryssland skulle stöda högerradikala, främlingsfientliga partier i Europa.

Europarådets polska ordförande Donald Tusk gav genast svar på tal.

- Jag måste säga att jag kraftigt motsätter mig uttalandet. Vem som än säger att liberalism är förlegad, säger samtidigt att frihet är förlegad och att mänskliga rättigheter är förlegade..

- Det här är väsentliga och pulserande värden och det som jag tycker är förlegat är auktoritärt styre, personkulter och oligarkers styre, även om de ibland verkar effektiva.

Trump på gott humör

Donald Trump hade inför mötet kritiserat flera av de ledare som som han ska förhandla och äta middag med i Osaka, men när han väl var på plats lät han mer förbindlig.

Han träffade först värden, premiärminister Shinzo Abe och Indiens premiärminister Narendra Modi som han kritiserade för att ha alltför höga importtullar, bara några dagar före toppmötet.

Trump sade nyligen att Japan drar alltför stor nytta av sitt militära samarbete med USA, ett uttalande som den japanska regeringen kallade "irrelevant" och " obalanserat."

Trump har också upprepat sina handelshotelser mot Japan på sistone, trots att Abe har gjort sitt yttersta för att få honom på gott humör.

Donald Trump och värden Shinzo Abe hade roligt med varandra då  de träffades i Osaka
Donald Trump och värden Shinzo Abe hade roligt med varandra då de träffades i Osaka Donald Trump och värden Shinzo Abe hade roligt med varandra då de träffades i Osaka Bild: EPA-EFE/CARL COURT / POOL Trump,Shinzo Abe,USA,Japan

Donald Trump fick bland annat som första utländska ledare träffa det nya kejserliga paret i maj och Abe bjöd samtidigt Trump på en sumobrottningsmatch, något som Trump ännu verkade ha i gott minne.

- Alla talar fortfarande om det över hela världen, påstod Trump.

Trump, Abe och Modi diskuterade bland annat den kinesiska telekomjätten Huawei som USA har svartlistat, regionala militära konflikter samt handelsfrågor.

Alla dessa frågor är på agendan även under ett emotsett bilateralt möte mellan Trump och Kinas president Xi Jinping, som kräver att sanktionerna mot Huawei hävs, innan det kan bli tal om ett nytt handelsavtal.

Träffade Putin på tumanhand

Men fredagens mest omskrivna möte var mellan Trump och Putin. De två presidenterna har inte talat på tumanhand sedan det omskrivna toppmötet i Helsingfors.

Trump var på lysande humör under det korta pressmötet innan de egentliga samtalen inleddes. Han berömde de goda relationerna mellan honom och Putin och skämtade om anklagelserna om rysk inblandning i amerikanska val.

Då en reporter frågade Trump om han kommer att uppmana Putin att inte blanda sig det amerikanska presidentvalet 2020 svarade han ”naturligtvis”.

Sedan vände sig Trump till Putin och hötte skämtsamt med fingret.

- Blanda er inte valet, sade han i skämtsam ton.

De egentliga förhandlingarna mellan presidenterna pågick i 80 minuter och handlade bland annat om frågor kopplade till strategisk balans, nedrustning samt läget i Syrien och Ukraina.

Chuck Schumer, demokraternas ledare i senaten, krävde inför mötet att presidenten direkt utmanar Putin och att han bör "sända en signal inte bara till Putin utan till alla motparter att det är oacceptabelt att blanda sig i våra val".

Ledarna för världens 19 rikaste länder samt EU deltar i toppmötet i Osaka.

Källor:Reuters, AP

Läs också