Hoppa till huvudinnehåll

Stundvis svårt att hitta ordningsvakter i Österbotten

Klacken party 2017.
Klacken i Lillby, Pedersöre Klacken party 2017. Bild: Privat: Sandra Bengs Pedersöre,klacken

På stora evenemang där det samlas mycket folk krävs det ordningsvakter och dessa kan stundvis vara svåra att få tag på. Vid Åminne folkpark i Malax, Klacken i Lillby och Maxmodansin i Maxmo har man tillräckligt med egna ordningsvakter men man har även hyrt in ordningsvakter från vaktbolag.

Jenni Ahlbäck som är säkerhetsansvarig vid Åminne folkpark säger att det ibland är svårt att få tag på ordningsvakter. Hon säger att det kan vara svårare om det är flera evenemang samtidigt i och runt omkring regionen.

- Vi baserar vår verksamhet på frivilliga och som ordningsvakter får de själva bestämma hur många gånger de vill vara med, säger Ahlbäck.

I Maxmo ordnas Maxmodansin på fredag och där har man haft problem med att hitta tillräckligt med ordningsvakter. Niklas Sjölund som är ordförande för Kärklax ungdomsförening säger att det främst är egna ordningsvakter det råder brist på.

- Talkoordningsvakter har varit väldigt svåra att hitta.

Kurs och andra evenemang orsaker

Sjölund tror att själva ordningsvaktskursen kan ligga bakom bekymret med att hitta folk.

- Kursen är ganska lång och att man ska sitta i skolbänken kan avskräcka.

Ahlbäck från Åminne folkpark säger att personer med ordningsvaktsbehörighet själva vill delta i evenemang och att det därför kan vara knepigt att få tag på folk.

- Det händer så mycket speciellt under sommarmånaderna, sånt som man själv vill fara på eller delta i. Det tror jag kan vara en bidragande orsak, säger Ahlbäck.

Utbildar för att undvika brist

Vid Åminne folkpark, Maxmodansin och Klacken har man erbjudit ordningsvaktsutbildning åt personer som sedan kan ställa upp på evenemang.

I Lillby är det Klacken Party på lördag och Johan Lasén som är styrelsemedlem i Lillby ungdomsförening säger att de inte har haft några problem att hitta ordningsvakter. De har bland annat ett gäng som varit med som ordningsvakter i tio år.

Lasén säger att man redan i 15 år utbildat egen ordningsvaktspersonal och på så sätt säkerställt att det finns personer att ta till.

- Genom att vi utbildat egen personal har vår egen styrka vuxit kontinuerligt, och det är kanske vår räddning, säger Lasén.