Hoppa till huvudinnehåll

Väcker en stormarknad liv i Karis eller tar den kål på Köpmansgatan? Raseborg fortsätter planera affärscentrum i Läpp

Helikopterbild av korsningen i Karis läpp
Staden vill utveckla området i Läpp i Karis. I de östra delarna planeras en stormarknad och i väst vill man också se affärsverksamhet. Helikopterbild av korsningen i Karis läpp Bild: YLE / Linus Westerlund Raseborg,Karis,korsningar (plats),Västnyland,Shell Oil Company,läpp

Raseborgs stad vill att Läpp ska utvecklas till ett affärscentrum med stormarknad och andra affärer. Vissa anser att planerna stärker regionen medan andra undrar om köpkraften är tillräcklig. Planerna strider också mot statliga klimatmål.

En av dem som oroas av planerna är Karis centrumförenings ordförande Louise Kjellberg.

- Vi märker redan nu att det inte finns köpkraft här. Vi klarar oss knappt. Hur går det om det finns sådana som kommer och konkurrerar med likadana varor eller liknande varor? Det finns inte för båda.

En bild från Köpmansgatan där det syns människor gå på gatorna och hus längs med vägen.
En bild från Köpmansgatan där det syns människor gå på gatorna och hus längs med vägen. Bild: YLE / Anna Björkqvist Karis,gågator,Västnyland,köpmansgatan i karis

Hon tror att det behövs en större inflyttning innan planerna på en stormarknad i Läpp kan vara lönsamma, även om hon förstår att staden vill utvecklas för att locka invånare.

Planläggningsnämnden vill inte vänta alltför länge. Nämnden beslutade förra veckan att godkänna delgeneralplanen för det 1 460 hektar stora området mellan Karis och Ekenäs.

Delgeneralplanen ska behandlas av stadsstyrelsen och stadsfullmäktige innan den slutligen kan godkännas.

Planerats länge

Raseborg har redan under en längre tid försökt utveckla området mellan de tidigare städerna Ekenäs och Karis. Målet är att bebygga området mellan orterna så att de båda stadsdelarna i princip växer ihop.

På delgeneralplanens karta finns områden för affärer, industri och boende utritade. Staden hoppas locka företag till områdena och därmed öka antalet arbetsplatser i staden. Tanken om en stormarknad, till exempel en Prisma, i Läpp har också länge funnits med i planerna.

En karta över Läpp och Horsbäck i Raseborg. På kartan finns olika saker utritade.
Planen har uppdaterats baserat på respons. Man fick in 22 utlåtanden och 18 anmärkningar. Orange är olika typer av affärsverksamhet, grått industri och rosa arbetsplatser. En stormarknad får inte byggas i Horsbäck. En karta över Läpp och Horsbäck i Raseborg. På kartan finns olika saker utritade. Bild: Raseborgs stad Västnyland,Raseborg,Karis,Ekenäs,planläggning,delgeneralplaner,horsbäck ekenäs

Men vägen mot en delgeneralplan har ändå inte varit vidare rak. Bland annat har närings-, trafik- och miljöcentralen och Nylands förbund kritiserat stadens planer på att utveckla affärsverksamhet och boende på Läppområdet invid riksväg 25.

NTM-centralen var och är fortsättningsvis kritisk till att planen gör det möjligt att bygga en stormarknad. Planen kan äventyra affärsverksamheten i Karis centrum, anser myndigheten.

NTM-centralen är också kritisk till att staden räknar samman Karis och Pojo i fråga om köpkraft.

En bild på tre slitna gatuskyltar på en vägg. På en står det centralgatan en annan nummer 98 och en tredje köpmansgatan
En bild på tre slitna gatuskyltar på en vägg. På en står det centralgatan en annan nummer 98 och en tredje köpmansgatan Bild: YLE / Anna Björkqvist Karis,Västnyland,gatuskyltar,gatunamn,köpmansgatan i karis

Raseborg stad är i det här fallet av annan åsikt och anser att livskraften i centrum inte försämras. Man menar också att Karis och Pojo nästan har vuxit ihop.

Köpkraften rinner iväg

Skoaffärsägaren Tapio Viljanen tror att det finns tillräckligt med underlag för en stormarknad i Karis.

- Man behöver bara fara ut och åka en lördag till Salo så oj vad man ser Raseborgare där om det händer något. Människor rör på sig.

Han menar att en del av köpkraften redan nu rinner iväg till andra orter och att det inte kommer att bli ändring på den saken ifall inget nytt kommer till Raseborg.

Snart öppnar ett nytt köpcentrum i Böle i Helsingfors och dit kommer också Raseborgare att åka för att handla, tror Viljanen.

- Det måste komma något nytt, något större komplex som intresserar människor på orten. För nog ser vi nu också att kanske ingen företagare mår riktigt superbra i de här centrumen.

En bild på en man, Tapio Viljanen, som står omgiven av ställningar med skor, främst sandaler.
Tapio Viljanen driver Wild shoe på Köpmansgatan i Karis. Han tror att det behövs något nytt till Raseborg så att ortsborna inte alltid hoppar på tåget eller i bilen då det ska handlas. En bild på en man, Tapio Viljanen, som står omgiven av ställningar med skor, främst sandaler. Bild: YLE / Anna Björkqvist skoaffärer,Karis,Västnyland,företagare,skoaffär wild shoe

- Om vi inte får något till Raseborg så dör vi bara mera ut. Jag var någon gång för 20 år sedan rädd för något sådant här men nu önskar jag att det skulle komma något, säger Viljanen.

Han hoppas att det blir möjligt för små företag att etablera sig i Läpp till rimliga priser ifall en stormarknad uppstår där. Annars blir situationen tuff för lokala företag som nu verkar längs Ekenäs och Karis gågator.

Näthandeln som konkurrent

Centrumföreningens ordförande Louise Kjellberg är tveksam till att kundunderlaget är tillräckligt stort. Hon tror inte att en stormarknad är en given succé utan att både Karis centrum och den potentiella affärsverksamheten i Läpp i så fall kan få det kämpigt.

- Det finns många som har börjat tänker lokalt och att varorna inte ska åka hit och dit, men nog är det många människor som beställer saker på nätet.

- De som nu har skaffat nätbutiker till sina egna firmor vinner mycket på det jämfört med tidigare. Människor köper på nätet därför att det är fruktansvärt enkelt och det kostar ingenting att skicka tillbaka varorna, säger hon.

En kvinna står vid ändan av en gågata i svart tskjorta och svart kjol.
Möbeltapetseraren Louise Kjellbergs egen verksamhet hotas inte av en stormarknad. Hon är ändå orolig för hur det ska gå för hennes företagarkollegor. En kvinna står vid ändan av en gågata i svart tskjorta och svart kjol. Bild: YLE / Anna Björkqvist Karis,Västnyland,möbeltapetserare

I dag åker en del västnylänningar till närliggande orter för att handla i stormarknader. Kjellberg tror ändå att näthandeln har ett tydligt försprång då människor vill ha ganska specifika saker i dag.

- Det beror på vad har för varor på hyllorna. Om de har det folk vill ha så går de dit.

Hon tar som exempel unga som vill ha kläder av ett visst märke, något som kan vara lättare att hitta på nätet än i närliggande butiker.

Splittrad samhällsstruktur

Som nämnt är inte närings-, trafik- och miljöcentralen speciellt förtjust i stormarknadsplanerna för Läpp. Man är inte heller nöjd med stadens planer på mer boende i utkanten av staden.

Myndigheten anser att "de nya områden som är avsedda för boende splittrar stadens samhällsstruktur och att det finns skäl att justera planen i fråga om detta".

Nylands förbund pekade på samma sak i fjol då området i Läpp planerades. Förbundet menade att planerna splittrar samhällsstrukturen och att man i första hand borde utveckla boende i befintliga centrum.

En karta över ett område mellan Karis och Ekenäs.
En karta över ett område mellan Karis och Ekenäs. Bild: Raseborgs stad Västnyland,Raseborg,Karis,Ekenäs,planläggning,Generalplan,horsbäck ekenäs

Staden har valt att inte göra ändringar i delgeneralplanen på punkten gällande samhällsstrukturen eftersom man anser att en stor del av områdena redan är bebyggda och att planen inte splittrar stadens samhällsstruktur.

I dag finns det statliga ambitioner om att försöka bygga boende nära stadscentrum. Det här beror bland annat på att de klimatmål som har ställts,där man bland annat vill minska på privatbilismen.

En stormarknad ute vid riksväg 25 skulle kräva att de flesta invånarna hoppar på cykeln, eller mer troligt, in i bilen för att ta sig till marknaden.

En bild på en väg i Karis centrum. På bilden syns bilar som står parkerade och människor som går längs vägen.
En bild på en väg i Karis centrum. På bilden syns bilar som står parkerade och människor som går längs vägen. Bild: YLE / Anna Björkqvist Karis,gågator,Västnyland,centralgatan karis

Många Raseborgare är i dag bilburna. Tidigt på eftermiddagen i Karis centrum är många parkeringsplatser redan upptagna, åtminstone ifall man vill parkera nära Köpmansgatan.

Kärt centrum

Ute på stan är åsikterna delade om en potentiell stormarknad i Läpp. En del välkomnar planerna medan andra är måna om att centrum ska finnas kvar.

Karisbon Stefan Grönberg ser Kyrkslätt som ett skräckscenario. Där finns stormarknader ute vid stamväg 51 med en kyrkby som tömts vilket har gjort stadsbilden kaosartad.

Helikopterbild av Focus huset i Karis
Hur många matbutiker kommer Karis centrum ha i framtiden? Helikopterbild av Focus huset i Karis Bild: YLE / Linus Westerlund Raseborg,Karis,bibliotek,Centrum,Västnyland,focus

Louise Kjellberg tycker att Raseborgs styrka är lokala centrum med lokala småföretagare.

- Själv tycker jag om den romantiska sidan med det centrum som finns här och jag tycker vi ska fortsätta bygga på det. Det finns gamla anor och människor har hållit på i många herrans år. Karis är fint och här finns ju i princip allt redan.

- Jag ser det också från stadens sida. De försöker nu växa och marknadsföra sig.

En bild från köpmansgatan i Karis. Människor sitter vid bord på gatan på en uteservering. En man sitter på en bänk och bakom honom finns blomdekorationer.
En bild från köpmansgatan i Karis. Människor sitter vid bord på gatan på en uteservering. En man sitter på en bänk och bakom honom finns blomdekorationer. Bild: YLE / Anna Björkqvist Karis,gågator,Västnyland,köpmansgatan i karis

Då hon handlar försöker hon att göra det i de butiker som finns i centrum.

- De är lite dyrare många gånger, men sen tänker jag att då vet du vem du stöder och till vems lön det går. Vem som kan hålla sitt hus kvar och vem som kan köra med sin bil.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland