Hoppa till huvudinnehåll

Centerns gruppordförande oense med gröna inrikesministern: "Finlands linje i flyktingpolitiken har inte ändrats" - får medhåll av statsministern

Kurvinen, Andersson och Ohisalo.
Antti Kurvinen, Li Andersson och Maria Ohisalo. Kurvinen, Andersson och Ohisalo. Antti Kurvinen,Li Andersson,Maria Ohisalo

En tvist om Finlands linje i flyktingpolitiken är under uppsegling inom regeringen.

Representanter för Centern meddelar att de inte anser att Finland ändrat sin linje i en mjukare i riktning - i motsats till vad De grönas inrikesminister Maria Ohisalo anser.

Vänsterförbundets ordförande, undervisningsminister Li Andersson, stöder Ohisalo.

Andersson skriver på Twitter att en förändring i flyktingpolitiken syns redan i att regeringsprogrammet tydligt betonar de mänskliga rättigheterna. Bland annat ska flyktingkvoten höjas och hälsovård för de papperslösa garanteras, skriver hon.
Hoppa över Twitterpostning

Centern: Mer image än innehåll

"Ett enskilt fall och mer image än innehåll."

Ungefär så beskriver ordföranden för Centerns riksdagsgrupp Antti Kurvinen Finlands beslut att ta emot högst åtta av de migranter som sitter fast på ett fartyg på Medelhavet.

Kurvinen förundrar sig över inrikesminister Maria Ohisalos åsikt om att beslutet bekräftar att den nya regeringen har en ny linje i invandrings- och flyktingfrågor.

EU-ordförandeskapet spelar in

I ett pressmeddelande säger Kurvinen att "Ohisalo tydligen inte ännu i tillräckligt hög grad hunnit sätta sig in i regeringsprogrammets riktlinjer kring asyl- och flyktingpolitiken".

Enligt Kurvinen är inga nya linjedragningar i de här frågorna att vänta, utgående från regeringsprogrammet.

Han skriver vidare att beslutet att ta emot maximalt åtta asylsökande från Italien är ett enskilt fall, och att det har med Finlands stundande EU-ordförandeskap att göra.

Rinne stöder Centern

I en kommentar till MTV3 håller statsminister Antti Rinne (SDP) med Kurvinen.

Rinne tar inte direkt ställning till Ohisalos agerande, men konstaterar att inga speciella förändringar är att vänta i Finlands linje i de här frågorna.

Precis som Kurvinen, säger Rinne att det rör sig om "ett enskilt fall och om att tydligt ta ansvar - den här gången". Även Rinne hänvisar till Finlands position som ordförandeland i EU från och med måndag.

Bråk på sociala medier

Grälet går även vidare på twitter, där den färgstarke centerpolitikern Mikko Kärnä skriver att Ohisalo på eget bevåg drar en ny linje i flyktingpolitiken.

Hoppa över Twitterpostning

Han instämmer i Kurvinens syn om att den finländska flyktingpolitiken inte håller på att stöpas om. Istället handlar det om att söka gemensamma nordiska och europeiska lösningar.

Före det hann Ohisalos statssekreterare Olli-Poika Parviainen twittra att inrikesministern verkligen omformar den finländska linjen, och det med besked.

Artikeln uppdaterad kl.13.55 med statsministerns kommentar.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes