Hoppa till huvudinnehåll

Det regnade pengar på Finlands banks bakgård

Alla delar av krimpodden "När svenskarna rånade godisbutiken Finland" finns nu på Arenan

För drygt 10 år sedan rånade Anders Adali en värdetransport i Åbo. I den färska krimpodden När svenskarna rånade godisbutiken i Finland berättar han hur 1,5 miljoner euro bytte ägare på några minuter.

Det har gått mer än 10 år sedan det uppmärksammade överfallet mot Finlands Banks värdetransport i Åbo. Före den 19 februari hade Finland skonats från värdetransportrån, men den ödesdigra vinterdagen år 2007 slog en svensk rånarliga till i ett av de grövsta rånen i Finlands historia.

Transportbil på Finlands banks bakgård i Åbo
Det snöade kraftigt februarikvällen år 2007 då värdetransporten på Finlands banks gård rånades. Transportbil på Finlands banks bakgård i Åbo Bild: Polisen rån,godisbutik

Rånet hade föregåtts av noggrann planering. Ligan hade hållit bankkontoret i Åbo under uppsikt, lyckats skaffa sig sig en medhjälpare inom transportbolaget och på så sätt kommit över känslig information om rutiner och säkerhetsdetaljer.

Under början av 2000-talet levde man i en naiv uppfattning att värdetransportrån inte gjordes i Finland. Beredskapen att avvärja en eventuell attack var således svag och den informationen hade också nått några professionella förbrytare i Sverige, som i det östra grannlandet vädrade en alldeles ny marknad.

I takt med att det ena spektakulära rånet efter det andra prydde kvällstidningarnas löpsedlar, skärptes säkerhetspådragen i Sverige. Det blev helt enkelt svårare för svenska ligor att opera i hemlandet, vilket förmodligen också fick Anders Adali att rikta blickarna mot Finland - en ny lukrativ marknad där man inte ens verkade skydda sina pengar särskilt väl.

Anders Adali
Anders Adali är inte kriminell mera, nuförtiden är han bland annat mediaprofil och företagare Anders Adali Bild: Andy Ödman Anders Adali,godisbutik

Utsikterna om en enkel stöt gjorde Anders Adali övertygad om att följande rån skulle gå av stapeln i Finland. Det verkade nästan lite för lätt, som att stjäla ur en godisaffär, men Anders Adali och hans kumpaner Johan och FN, visste att överfallet ändå krävde noggranna förberedelser och omfattande spaning.

Hösten 2006 började trion planera det kommande rånet. De åkte till Finland, hyrde en lägenhet i Åbo, höll Finlands Banks kontor vid Slottsgatan under uppsikt och lyckades skaffa sig en insider i värdetransportbolaget.

Iklädda rånarluvor och försedda med respektingivande pistoler pumpade de den utvalde medhjälparen på värdefull information om rutter, rutiner och penningsummornas storlek. Lönade det sig att råna en penningdepå eller en enskild värdetransport var frågor som Anders Adali grubblade över hösten 2006? Till slut föll valet på en enskild penningförsändelse den 19 februari följande år.

Stege som användes vid rånet
Stegen med vilken rånarna tog sig in på Finlands banks gård. Stege som användes vid rånet Bild: Polisen rån,godisbutik

År 2019 är Anders Adali en skötsam familjefar, företagare och prisbelönt programledare på TV. I programmet Stoppa tjuven tipsar han om hur man skyddar sig och sin egendom mot brottslingar. Den före detta rånaren har blivit ett folkkärt TV-ansikte som varnar tittarna för sådan som han själv en gång var.

Men vad fick en skötsam ung man att välja brottets bana i början av 2000-talet? Och vad hände den där ödesdigra dagen i Åbo år 2007 då det länge planerade rånet skulle utföras?

I den finlandssvenska krimpodden "När svenskarna rånade godisbutiken i Finland", berättar Anders Adali för Andy Ödman hur allting gick till. Om hur flyktbilarna stod klara, om hur det ihållande snöfallet gjorde potentiella vittnen ouppmärksamma och om hur spanaren ringde från sin utkikspost att värdetransportbilen precis lämnat depån och nu var på väg mot sitt mål...

Bombattrapp
Bombattrapp som användes vid rånet Bombattrapp Bild: Polisen Bomb,godisbutik

Här kan du lyssna på den tredje och sista delen av krimpodden: