Hoppa till huvudinnehåll

Drömmen om proffsliv blev sann i Kanada – Kimi Linnainmaa skrev finländsk historia och suktar redan efter mästerskap: ”Vet att jag klarar mig här”

Kimi Linnainmaa.
Kimi Linnainmaa. Kimi Linnainmaa. Bild: Toronto Argonauts Kimi Linnainmaa

25-årige Kimi Linnainmaa fick två dagar på sig att packa allt han behövde och styra kosan mot Toronto. Efter ett tre veckor långt testläger stod det klart att den tidigare Roosters-wide receivern fick förverkliga sin dröm: Spela amerikansk fotboll som proffs.

– Vet du en sådan där gammaldags tio centimeter tjock pärm? Just sådan är min spelbok och den är smockfull. Jag måste inte kunna precis allt utantill, men samtidigt är det nog mycket nytt att lära sig.

Kimi Linnainmaa lever drömlivet för tillfället. Han spelar som bäst för Toronto Argonauts i CFL – som första finländare någonsin.

Vid sidan om NFL är CFL den enda andra ligan där alla spelare är fulltidsproffs. Men riktigt samma sak är det inte.

Främst på grund av att man egentligen inte spelar amerikansk fotboll i CFL, utan kanadensisk fotboll. De största skillnaderna: Att det står tolv, inte elva spelare per lag på plan och att anfallsspelare får röra sig så gott som fritt bakom ”line of scrimmage” innan spelet kör igång.

Dessutom är planen större.

– Det allt passar min spelstil och mina styrkor väl. I jämförelse med USA är wide receiversen kortare här, som jag. Man har mer utrymme att skapa yta för sig själv, berättar Linnainmaa.

Från Roosters till CFL

Linnainmaa började själv spela amerikansk fotboll som 12-åring. Med undantaget för några år som utbytesstudent i Nordamerika har han alltid spelat för Helsingfors Roosters.

I vintras inledde några europeiska förbund ett samarbete med CFL, vilket tillät en handfull finska spelare att delta i det så kallade scouting combine-evenemanget, för att visa upp sig själv inför vårens draft. Kimi Linnainmaa var en av spelarna som reste till Toronto.

Linebackern Roni Salonen var ändå den enda finländaren som valdes i draften i april (av Calgary Stampede). Men en månad senare hörde Toronto Argonauts av sig.

De var intresserade av Linnainmaas tjänster trots allt. Ifall han själv hade möjlighet fick han gärna delta i lagets träningsläger, som körde igång två dagar efter samtalet.

– Jag packade ner lite kläder, tandborsten och lite utrustning och reste till Toronto med målet att knipa en plats i den spelande truppen. Jag var väldigt förväntansfull då jag inte hade någon aning om vad som skulle hända där, skrattar Linnainmaa.

Kimi Linnainmaa på träningar.
Kimi Linnainmaa. Kimi Linnainmaa på träningar. Bild: Toronto Argonauts Kimi Linnainmaa,Toronto Argonauts

Efter det gick det undan. 90 spelare deltog i träningslägret, varav dryga 30 skulle ratas under några veckors tid. I CFL får klubbar ha en roster på 46 spelare plus tio lirare i en så kallad träningstrupp.

– Det är ett rått spel. På tre veckor och några träningsmatcher ska du övertala coacherna att ge dig chansen. Man måste spela så bra man kan och hoppas på det bästa. Man får verkligen inte många lägen att framhäva sig själv. Så man ska ta vara på sina chanser, säger Linnainmaa.

Linnainmaa pallade för trycket och var en av de 46 spelare som hör till Torontos trupp den pågående säsongen. Hans kontrakt är ettårigt.

– Men jobbet är inte klart, intygar Linnainmaa.

– Jag vill ännu bli bättre och få så mycket speltid jag kan. Det stora målet är att vinna mästerskapet, Grey Cup, fortsätter han.

Vågade inte skryta om VM-guldet

Säsongen körde igång på midsommardagen för Toronto Argonauts del. Då fick Linnainmaa från läktarplats följa med sina lagkamrater åka på en 14–64-förlust mot Hamilton Tiger-Cats.

Det gjorde de framför 16 000 ögonpar. Något som en ligaspelare från Finland inte direkt är van vid.

Linnainmaa har dessutom fått övertyga sina lagkamrater att man faktiskt spelar amerikansk fotboll i Finland.

– De kunde inte tro att man över huvud taget håller på med grenen i Finland, berättar han.

Kimi Linnainmaa poserar några lagkamrater.
Kimi Linnainmaa poserar med några lagkamrater. Kimi Linnainmaa poserar några lagkamrater. Bild: Toronto Argonauts Kimi Linnainmaa

Finland blev bekant för lagkamraterna senast då Lejonen slog Kanada i VM-finalen i ishockey mitt under träningslägret.

– Men jag vågade inte skryta hemskt mycket om guldet, skrattar han.

Sin nästa match spelar Toronto Argonauts den 2 juli, då Saskatchewan Roughriders står för motståndet. Även om det inte finns några garantier för att Linnainmaa får spela i matchen har har redan ställt in ett långsiktigt mål för karriären i Kanada:

– Jag vet att jag klarar mig här. Senast om fem år ska jag vara i öppningstolvan. Det känns som ett bra mål.

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus Kimi Linnainmaa lukee illat kymmenen senttiä paksua pelikirjaansa ja haaveilee Grey Cupin nostamisesta – unelma amerikkalaisen jalkapallon ammattilaissarjassa pelaamisesta toteutui Torontossa skriven av Noora Takamäki.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport