Hoppa till huvudinnehåll

En flytt ut till landsbygden har gett författaren Johanna Holmströms skrivande ett lyft: ”Jag har hittat tillbaka till ett mödolöst skrivande som nästan händer av sig själv”

Författaren Johanna Holmström
Johanna Holmström har börjat vänja sig i sitt nya hem i Pernå. Författaren Johanna Holmström Bild: Yle/ Stefan Paavola Johanna Holmström,författare,Lovisa,Pernå,norr-sarvlax

Flytten till Pernå har gett Holmström en känsla av att hon har kommit hem. På sin gård i Norr-Sarvlax har hon lättare att fundera och skriva.

Det har snart gått en månad sen Holmström officiellt flyttade till Pernå i Lovisa. Det var kärleken som fick henne att packa väskorna och flytta in i Norr-Sarvlax gård.

- Jag träffade en man som råkade bo i ett stort hus och ha en massa djur. När vi började prata om att flytta ihop så var det kanske lite omöjligt att ta med sig hästarna, getterna, katterna och hundarna till Helsingfors, säger Holmström och skrattar.

Holmström har bott i Helsingfors flera år men har under det senaste året pendlat till Pernå flera gånger i veckan. Själva flytten är ännu lite på hälft men mentalt har Holmström flyttat.

- Min lägenhet i stan känns som en skolåda jämfört med allt utrymme här. Jag har snabbt blivit ganska bortskämd med att ha flera rum och att hela tiden kunna röra mig och inte hela tiden behöva se andra.

"Som att komma hem"

Holmström berättar att mycket fortfarande är nytt och att hon inte ännu riktigt vet vad det innebär att vara Pernåbo.

- Jag känner inte så många här och jag vet ingenting om den lokala kulturen. Jag är ju ändå östnylänning, Sibbo räknas ju ännu dit, så det känns hemvant på något sätt med dialekten, hela känslan, livsstilen och allt det där.

Före flytten till Pernå har Holmström bott med sina två döttrar i Nordsjö i Helsingfors. En flytt ut på landet kom att ha flera positiva effekter som hon inte hade förväntat sig.

Författaren Johanna Holmström med katten Pirkko-Irmeli
Holmström med katten Pirkko-Irmeli. Författaren Johanna Holmström med katten Pirkko-Irmeli Bild: Yle/ Stefan Paavola Johanna Holmström,författare,Lovisa,Pernå,norr-sarvlax

- När jag bodde i stan förstod jag egentligen inte hur mycket jag saknade att bo på landet. Som tonåring ville nästan alla bort från landet så jag trodde att det skulle kännas på samma sätt att komma tillbaka, men det var som att komma hem.

Norr-Sarvlax gård är omringad av åkrar och vacker natur. Det är speciellt naturen och lugnet som Holmström uppskattar.

- I stan märkte jag att jag inte upplevde att årstiderna växlade, året gick jättefort för att det var samma hela tiden. Där ser man inte de här små sakerna som att snön smälter, de första sipporna kommer fram och fåglarna börjar sjunga.

Flytten har underlättat skrivandet

En flytt ut på landsbygden har även haft en positiv inverkan på Holmströms skrivande.

- När jag skrev Själarnas ö blev det för mycket av allting. Då ville jag på något sätt få livet att bromsa. När jag kom ut hit till landet så märkte jag att det händer oundvikligen.

Holmström berättar att hon behöver mycket tid att fundera och att mycket av hennes skrivande inte händer vid datorn.

- Ju mindre det händer desto bättre är det för fantasin. Det är bra att det finns mycket mindre distraktioner och att naturen är så nära. Långa promenader medan jag funderar och skriver i huvudet är mycket lättare här.

Författaren Johanna Holmström
Författaren Johanna Holmström Bild: Yle/ Stefan Paavola Johanna Holmström,författare,Lovisa,Pernå,norr-sarvlax

Holmström berättar att hon nu har hittat tillbaka till samma känsla som hon hade när hon som ung skrev hemma hos sina föräldrar.

Det här var något som hade hoppats på och som slutligen gick lättare än hon hade tänkt sig.

- Jag har faktiskt skrivit här fastän jag inte tycker att jag har skrivit. Plötsligt märkte jag att jag har en novellsamling färdig. Jag har hittat tillbaka till sådant där väldigt mödolöst skrivande som på något sätt nästan händer av sig själv vid sidan om allt annat.

Holmström skriver dagligen och väntar inte på att inspirationen ska komma till henne.

- Skulle jag sitta och vänta på inspiration så skulle jag säkert inte ha skrivit så hemskt mycket. Jag är en morgonskrivare så jag börjar skriva genast när jag har ätit morgonmål.

Författaren Johanna Holmström
Johanna Holmström ute i trädgården på Norr-Sarvlax gård. Författaren Johanna Holmström Bild: Yle/ Stefan Paavola Johanna Holmström,författare,Lovisa,Pernå,norr-sarvlax

Inspiration får hon av det som finns omkring henne, så det är möjligt att någon kommande bok kommer att inspireras av hennes nya hem.

- Här finns lite av den gamla engelska landsbygdens vibbar med herrgårdar och annat här omkring, så det kan nog hända att det blir något sådant i något skede.

I sommar ska Holmström fortsätta skriva, men främst ska hon fokusera på att vara med sina barn så mycket som möjligt.

- Vi tänker simma mycket om vädret hålls så här vackert. Därtill har jag lite trädgårdsprojekt och så ska vi sköta om djuren.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland