Hoppa till huvudinnehåll

Jussi Halla-aho omvald vid partimötet i Tammerfors: Vi måste bli bättre på att förklara att vår politik inte handlar om elakhet och grymhet

Jussi Halla-aho på Sannfinländarnas partimöte med publiken i bakgrunden.
Jussi Halla-aho bland de 1400 sannfinländare som samlats i Tammerfors för partidag. Jussi Halla-aho på Sannfinländarnas partimöte med publiken i bakgrunden. Bild: Lehtikuva Jussi Halla-aho,Sannfinländarna

Vid Sannfinländarnas partimöte i Tammerfors omvaldes Jussi Halla-aho till partiledare utan motkandidater. Simo Grönroos valdes till partisekreterare och Riikka Purra till första vice ordförande. I sitt inledningstal sa Halla-aho att Sannfinländarna måste bli bättre på att förklara att deras politik inte handlar om dyster livssyn, elakhet eller grymhet.

Vid Sannfinländarnas partimöte i Tammerfors valde man på lördagen om Jussi Halla-aho som partiordförande. Ingen omröstning behövdes, Halla-aho hade inga motkandidater.

Partikongressen inleds med flaggmarsch, Laura Huhtasaari bär Finlands flagga.
Partimötet inleddes med Finlandiahymnen och den traditionella flaggparaden, ledd av EU-parlamentariker Laura Huhtasaari. Partikongressen inleds med flaggmarsch, Laura Huhtasaari bär Finlands flagga. Bild: Lehtikuva Sannfinländarna,Tammerfors,Laura Huhtasaari,Juho Eerola

I sitt inledningstal sade Halla-aho att det finns en efterfrågan på partiets politik hos långt fler än tio eller tjugo procent av väljarna.

- Vi måste göra det så lätt som möjligt för medborgarna att rösta på oss men samtidigt erbjuda ett så klart alternativ att de har skäl att rösta på oss.

- Vi måste bli bättre på att förklara för medborgarna att vårt alternativ inte handlar om en dyster världssyn, elakhet eller grymhet utan om realism och sunt förnuft, sa Halla-aho.

Tanja Hartonen-Pulkka från Mäntyharju ville ta en bild tillsammans med Jussi Halla-aho när han anlände till partimötet.
Många mötesdeltagare ville ta kompisbild med Jussi Halla-aho när han anlände till partimötet. Här Tanja Hartonen-Pulkka från Mäntyharju. Tanja Hartonen-Pulkka från Mäntyharju ville ta en bild tillsammans med Jussi Halla-aho när han anlände till partimötet. Bild: Lehtikuva Jussi Halla-aho,Sannfinländarna,Tammerfors

I sitt tal sade Halla-aho också att valframgångarna överträffade till och med de egna förväntningarna, och att Sannfinländarna är det största partiet bland både arbetarna och företagarna i Finland. Det här sade han att "de ännu inte förstått i Hagnäs", det vill säga hos fackföreningarna och SDP:s partikansli.

Erkki Nousiainen från Siilinjärvi tar kompisbild med Jussi Halla-aho.
Erkki Nousiainen från Siilinjärvi tar en selfie med Jussi Halla-aho på partimötet. Erkki Nousiainen från Siilinjärvi tar kompisbild med Jussi Halla-aho. Bild: Lehtikuva Jussi Halla-aho,Sannfinländarna,Tammerfors

Många personval i Tammerfors

Förutom ordförande väljer Sannfinländarna partisekreterare och tre vice ordförande. Valen inleddes vid 12 på dagen och väntas räcka många timmar eftersom mötesdeltagarna är så många. Omkring 1400 deltagare har samlats vid partimötet i Tammerfors, av dem är omkring 1000 röstberättigade.

Publiken på Sannfinländarnas partimöte. 1700 mötesdeltagare har anmält sig.
Omkring 1400 deltagare samlades till Sannfinländarnas partimöte i Tammerfors mässcentrum. Publiken på Sannfinländarnas partimöte. 1700 mötesdeltagare har anmält sig. Bild: Lehtikuva Sannfinländarna,Tammerfors

Vid klockan 15 blev det klart att Simo Grönroos valts till partisekreterare, efter en väldigt jämn omröstning i en andra omgång, mot Arto Luukkanen. Grönroos är 36 år gammal, invald i stadsfullmäktige i Esbo och är verksamhetsledare för Sannfinländarnas tankesmedja Suomen Perusta.

Hela tolv personer hade anmält intresse för posten: Jarno Eerola, Simo Grönroos, Ilpo Heltimoinen, Jyrki Lohi, Arto Luukkanen, Riku Nevanpää, Mira Nieminen, Jyrki Niittymaa, Markku Palomäki, Maiju Tapiolinna, Tanja Vahvelainen och Antti Valpas.

Riikka Slunga-Poutsalo ger nycklarna till partikansliet till Simo Grönroos
Den tidigare partisekreteraren Riikka Slunga-Poutsalo överlämnar nycklarna till partikansliet till nyvalde Simo Grönroos. Riikka Slunga-Poutsalo ger nycklarna till partikansliet till Simo Grönroos Bild: Yle/Mikko Ahmajärvi Riikka Slunga-Poutsalo,Simo Grönroos

Till den synliga posten som partiets första vice ordförande valdes riksdagsledamoten Riikka Purra. Purra kommer från Kyrkslätt och sitter sin första period i riksdagen.

Purra har har tidigare arbetat vid Sannfinländarnas partikansli som politisk planerare. Hon är ordförande för riksdagens förvaltningsutskott.

Riikka Purra.
Riikka Purra valdes till den synliga posten som partiets första vice ordförande. Riikka Purra. Bild: Lehtikuva Sannfinländarna,Tammerfors,Riikka Purra

Till andra vice ordförande valdes Arja Juvonen från Esbo. Juvonen sitter sin tredje period i riksdagen.

Hon vann den nyblivne riksdagsledamoten Sebastian Tynkkynen i en andra omgång.

Riksdagsledamoten Juho Eerola fortsätter som tredje vice ordförande. Även han slog ut Tynkkynen i en andra omgång.

HS: Halla-aho har lämnat Suomen Sisu

I en intervju i Helsingin Sanomat avslöjade Jussi Halla-aho att han inte längre är medlem i organisationen Suomen Sisu.

Halla-aho säger sig ha lämnat organisationen efter att han blev partiordförande, men vill inte ange någon orsak.

– Jag lämnade organisationen redan för en tid sedan av skäl som jag inte närmare vill gå in på, säger Halla-aho till Yle.

Suomen Sisu har strikta definitioner för vem som kan betraktas som finländare. På senare tid har etnonationalistiska röster inom Sannfinländarnas ungdomsorganisation väckt diskussion inom partiet.

Läs mera:

Kommentar: Nu är det Jussi Halla-aho som får hålla reda på de extrema rösterna inom Sannfinländarna

När Sannfinländarna samlas till sitt första partimöte efter att Jussi Halla-aho tog över makten 2017 verkar allt spela partiet i händerna. En skicklig strategi gör att partiet lyckas vända varje motgång till framgång. Ändå är det intressant att se hur Halla-aho nu alltmer påminner om Timo Soini då han tampas med de mest radikala inom partiet, skriver Magnus Swanljung.

Läs också