Hoppa till huvudinnehåll

Missnöje utanför Stonewall Inn: Förföljelsen av homosexuella fortsätter femtio år senare

Människor som samlats till minnet av 50-årsdagen av Stonewall-upproret i New York.
Tusentals människor samlades på fredagen utanför Stonewallbaren. På kvällen uppträdde Lady Gaga och andra kändisar. Människor som samlats till minnet av 50-årsdagen av Stonewall-upproret i New York. Bild: JASON SZENES prideparader,USA

De som var med i Stonewall-upproret i New York förundrar sig. Hur kunde det bli så här bra? Men många äldre homosexuella vågar fortfarande inte gå hand i hand, ens i New York. Risken för våld finns kvar.

- Av gammal vana kastar jag en snabb blick över axeln då och då. Är det någon som förföljer eller hotar mig?

Det berättar Erik Marcus, historiker och journalist. Han har sett de sämre tiderna. Nu dokumenterar han gayhistoria i USA och driver podcasten Makinggayhistory.com

Eric Marcus, med Stonewall-baren och turister utanför, en på rullbräda.
Journalisten Eric Marcus utanför Stonewall Inn. Eric Marcus, med Stonewall-baren och turister utanför, en på rullbräda. Bild: Bengt Östling/Yle priderörelsen

En vändpunkt i historien

Eric Marcus har bråda dagar. Alla vill tala med honom om vad som egentligen hände för 50 år sedan i Greenwich Village. Vilken betydelse hade upproret på gaykrogen Stonewall?

- Stonewall är avgörande. Det var en vändpunkt i kampen för medborgarrätt i LGBTQ-rörelsen.

Det var en helt ny generation som inte accepterade att gayfolket sågs som andra klassens medborgare.

Första nationella gaymonumentet

För tre år sedan invigdes ett minnesmonument i Christopher Park utanför krogen där allt startade.

Två vita, sittande statyer i Christopher Park, med blommor i famn, personer som ledde Stonewallupproret
Statyer och parkbänkar för dem som vill minnas Stonewallupproret Två vita, sittande statyer i Christopher Park, med blommor i famn, personer som ledde Stonewallupproret Bild: Bengt Östling/Yle priderörelsen,Stonewallupproret

Fyra vitkalkade statyer ska föreställa några av aktivisterna från år 1969. Parkbänkar och mycket grönska ger lugn åt en tätt trafikerad korsning.

Dit vallfärdar numera både turister och New Yorkare som vill veta mer om händelserna och högakta minnet av dem som startade den moderna gayrörelsen.

Parken är ett nationellt monument i USAs nationalparkssystem. Därför finns det en ständig bevakning med både poliser och uniformerade nationalparksvakter.

Amerikanska inrikesministeriets skylt i brunt kungör: Detta är Christopher Park
Amerikanska inrikesministeriets skylt i brunt kungör: Detta är Christopher Park Bild: Bengt Östling/Yle USA,New York,Stonewallupproret,Skylt,nationalparker,Christopher Park

Politikerna ville städa upp – polisen slutade ta mutor

Det var inte bara ungdomar som sökte spänning och sin identitet som besökte den illegala nattklubben där det såldes alkohol åt homosexuella. Utanför stod också många gatubarn och hemlösa, som hade ett tufft liv.

Men Greenwich Village skulle städas upp, enligt politikerna. Därför slutade polisen ta mutor och se mellan fingrarna på de maffiadrivna lönnkrogarna.

Ungdomarna blev förvånade över polisens brutalitet. De ville ju bara dansa, som en av dem senare uttryckte sig. Poliserna blev överrumplade när de mötte motstånd.

Polisbil i folkmassa i New York med Pridefärger längs sidorna.
Polisen i New York har bett om ursäkt för handlingarna för 50 år sedan. Polisbilar i Pride-färger har anskaffats. Polisbil i folkmassa i New York med Pridefärger längs sidorna. Bild: Andreas Vingaard/Yle priderörelsen,Polis,New York City Police Department,Stonewallupproret

"En patetisk ursäkt"

Femtio år senare har polisens högsta ledning i New York bett om ursäkt. Det kan tyckas vara väl sent.

- Det som hände borde inte ha hänt. Det polisen gjorde och lagarna man hänvisade till var diskriminerande och förtryckande, sa New Yorks högsta polischef James O´Neill nyligen. Uttalandet fick beröm, men också kritik.

- Det är patetiskt. Det säger de bara för att det är 50-årsjubileum, alla firar och frågan får stor uppmärksamhet, säger Anthony Dolci, på plats i parken.

Anthony Dolci tror inte att polisen menar ett ord med sitt beklagande. Han vill se handling.

- Polisen ska jaga och åtala kriminella som angriper homosexuella. Det är deras jobb, och de gör det inte.

Holländska deltagare på Prideevenemang i Brooklyn.
Holländska deltagare i Worldpride i New York, vana med tillåtande attityd hemifrån. Holländska deltagare på Prideevenemang i Brooklyn. Bild: Bengt Östling/Yle prideparader,Brooklyn

Två män vid ingången till Christopher-parken där den homosexuea frigörelsen anses ha oganiserats för 50 år sedan.
Vid ingången till parken som firar homosexuell frigörelse. Två män vid ingången till Christopher-parken där den homosexuea frigörelsen anses ha oganiserats för 50 år sedan. Bild: Bengt Östling/Yle prideparader,Stonewallupproret,homosexuella män,Rullskridskor

Alternativ parad mot polis och kommersialism

Dolci har en hel packe med demonstrationsplakat att visa upp för besökarna i parken.

Han firar 19-års bröllopsdag den här helgen. Han ska fira med sin man genom att gå i Prideparaden.

Men det blir inte den officiella paraden. Dolci är upprörd över polisens agerande, både för 50 år sedan, och senare.

Men nu finns också en polisfri, icke-kommersiell marsch för dem som inte vill gå i det officiella tåget genom Manhattan.

"Don´t worry, just sparkle" sgtår det på skyltdockans Pride-glittrande blus i New York
Varuhusen är stora Pride-entusiaster. här ett skyltfönster vid Macy´s i New York. "Don´t worry, just sparkle" sgtår det på skyltdockans Pride-glittrande blus i New York Bild: Bengt Östling/Yle Macy's,prideparader,New York

Hatbrotten fortsätter trots polisursäkt

- Vi ser samma sak idag som för 50 år sedan, hatbrott mot homosexuella.

Lagarna har förändrats, men folk blir fortfarande mördade i världen på grund av sin sexualitet. Det våldet måste stoppa, säger Dolci.

I parken möter vi också ett medelålders par, Kathy och David. De visar sig vara föräldraaktivister från Washington DC. Också de är oroade.

De ville se Stonewall Inn och minnesmonumentet i parken som de har läst och hört så mycket om. De ville se och förstå hur den homosexuella rörelsen startade.

"Många förstår först när de själva blir berörda"

- Min son är gay och jag vet om alla problem han har haft, att bli accepterad inte bara som en man utan som en homosexuell man, förklarar mamman Kathy.

Hon är inte så gammal att hon skulle ha några egentliga minnen från 1969. Insikten har kommit långt senare. Tyvärr, säger hon.

- Det var viktigt att kämpa för mänskliga rättigheter då, och lika viktigt att kämpa mot vardagsoförståndet nu.

Kathy och David, gay-föräldrar från Washington DC vid Stonewall-monumentet i NYC
Kathy och David från Washington DC ville se platsen där gayrörelsen fick en start. Kathy och David, gay-föräldrar från Washington DC vid Stonewall-monumentet i NYC Bild: Bengt Östling/Yle föräldrar,homosexuella,Stonewallupproret,priderörelsen

Religion och politik kan vara farliga

Många amerikaner förstår innebörden av Stonewall och frigörelsekampen först när det berör dem själva.

Kathy berättar om grannar som anser att homosexualitet är självvalt, och kan hållas borta. Hon ser fortfarande behov av en kämpande gayrörelse.

Både hon och David ser att många problem uppstår på grund av religionen. Som praktiserande katoliker har de mött problematiken på nära håll.

Demokraternas presidentkandidat Pete Buttigieg lyfter fram homosexualiteten på ett nytt sätt genom att vara öppet gay i valkampen inför 2020. David citerar Buttigieg:

- Om ni har problem med min sexualitet så får ni ta det med skaparen, för det är Gud som har skapat mig såhär, har Buttigieg sagt.

Krav på mänskorätt hörde till tiden

Femtio år efter Stonewall påpekar många historiker att det som hände var oundvikligt. Det fanns organisationer för homosexuella, men de hade inte fått fart bland allmänheten.

Efter en veckas uppror vid Stonewall-krogen var polisaktionen avslutad. Men demonstrationerna och organiseringen fortsatte.

"Stonewall står för att slå tillbaka" är budskapet på ett demonstrationsplakat i New York,
Slå tillbaka är budskapet i NewYork när man minns Stonewall. "Stonewall står för att slå tillbaka" är budskapet på ett demonstrationsplakat i New York, Bild: Andreas Vingaard/Yle Stonewallupproret,demonstrationer,priderörelsen

Samtidigt föddes frigörelsekampanjer för kvinnor och den svarta befolkningen. Fredsrörelsen var på kraftig uppgång i samband med Vietnam-kriget. Också latinobefolkningen började kämpa för sina rättigheter.

En frigörelse som inte gick så bra

Vid 1960-talets slut var det så dags att titta på homosexualiteten. Den var både olaglig och betraktades som en mentalsjukdom.

Den som avslöjades eller steg fram som homosexuell kunde möta våld och förakt. Han riskerade förlora både jobb, familj och frihet.

Många går omkring och är lite känslosamma nu. De som stod vid fronten utanför Stonewall Inn levde ett hårt liv. De flesta av dem är nu borta.

Eric Marcus intervjuade många av dem som var med 1969. De sveptes med i aids-vågen, föll offer för narkotika eller våld, säger han.

100 000 dödsoffer

Aids-krisen var värst. Det finns de som misstänkte att sjukdomen i början fick mindre uppmärksamhet eftersom den drabbade mest homosexuella.

Sjukdomen skördade över 100 000 dödsoffer i New York. Eric Marcus, som själv är 60 år, gör en personlig reflektion.

- Vi ser inte många homosexuella män i min ålder här. En majoritet av männen som bodde i det här området dog i Aids. Man kan se det och känna det, säger Eric Marcus.

- Jag tänker på alla de vänner jag har förlorat, det är obegripligt. Också de flesta av mina kolleger inom det här fältet är borta.

Två reklamplakat i NYC, med texten: "Stop aids" och "I have aids, please hug me. I can´t make you sick.
Informationskampanj om aids i New York. Två reklamplakat i NYC, med texten: "Stop aids" och "I have aids, please hug me. I can´t make you sick. Bild: Bengt Östling/Yle AIDS,affischer,barnsjukdomar,New York,Keith Haring

"Dagens unga måste få veta även om de inte kan förstå"

Som historiker jämför Eric Marcus Stonewall-händelserna och aids-döden.

De är lika främmande för dagens unga, som när han pratar om andra världskriget med sina föräldrar som genomlevde det.

- Jag förväntar mig inte att dagens unga ska förstå något som de inte har genomlevt, hur det är att förlora sina vänner i ung ålder. Men det är viktigt att dokumentera

Eric Marcus hoppas att historierna går vidare och blir undervisade i de amerikanska skolorna. Tillsvidare är det många delstater och kommuner som inte vill ta in det i läroplanen. Men han gläder sig åt att eleverna verkar kräva att få veta mer.

Publik vid Pride-evenemang i Brooklyn
Under Pride-festivalen får man klä sig som man vill. Publik vid Pride-evenemang i Brooklyn Bild: Bengt Östling/Yle priderörelsen,Brooklyn

Rädslan finns kvar

Historien skulle gärna få vara LGBTQ-inkluderande. Då måste man också berätta om våldet som fanns, och förändringen som ändå huvudsakligen har gått till det bättre, enligt Eric Marcus.

- Världen förändras så snabbt att också jag har svårt att hänga med, säger Eric Marcus. Han återkommer till sin ovana att ofta titta sig över axeln för att se om det finns något som hotar.

Han och hans partner är uppvuxna under en tid då det var otänkbart att ett samkönat par skulle hålla hand eller visa ömhet offentligt. Risken fanns alltid att bli attackerad. Och den finns fortfarande i delar av USA, till och med i New York.

Det kan bli värre igen

Slutsatsen måste bli att mycket har blivit bättre, uttryckligen tack vare aktivisterna i Greenwich Village.

Men det går inte att sluta demonstrera eller gå i Prideparad. Man måste fortsätta uppmärksamma hur mycket det värre det var förr. Det är viktigt att markera årsdagarna, säger Eric Marcus.

Det finns en speciell orsak till det just nu. Alla här tycks också ha en kritisk åsikt om Donald Trump.

Han kallar sig accepterande, säger sig ha homosexuella vänner och har uppträtt i sådana sammanhang under sin tid som businessman i New York. Men numera är det mera läpparnas bekännelse, anser många.

Anthony Dolci i Stonewall-minnesparken med skylt: "Make Donald Trumpgay again"
Anthony Dolci vill bekämpa Donald Trump. Anthony Dolci i Stonewall-minnesparken med skylt: "Make Donald Trumpgay again" Bild: Bengt Östling/Yle Donald Trump,gay,Make America Great Again,priderörelsen

Trump ingen gayvän, reformer står stilla

- Trump är absolut inte gayvänlig, inte i någon form, säger föräldrarna Kathy och David. Trump visar det genom sina handlingar, han gillar att så split, oenighet och hat.

Eric Marcus kallar den nuvarande amerikanska regeringen fascistisk. Där sker inga förbättringar just nu. Men det kan förändras genom aktiv insats från LGBTQ-folket och deras allierade i nästa val.

- Med nuvarande förvaltning är det mycket som står stilla, säger Eric Marcus. Ett lagförslag om nationellt förbud mot diskriminering på basen av sexuell orientering eller könsidentitet har röstats igenom i representanthuset. Men lagen går inte vidare just nu i den republikanskt styrda senaten.

- Det är skojigt att hålla party och fira framgångarna. Men efteråt måste vi ta en titt på realiteterna, instämmer Anthony Dolci. Vi kan inte sätta oss till ro. Vi måste bekämpa Donald Trump och hans politik som inte gör någonting för gay-samhället.